Starta dagen med varmt citronvatten

02 feb, 2017 
AvJennie Sandberg
Starta dagen med varmt citronvatten!
Att dricka ett glas vatten direkt på morgonen har visat sig ha flera hälsofördelar. Om du dessutom dricker varmt citronvatten får du extra bra effekt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Citroner sägs boosta immunförsvaret och motverka både virus- och bakteriella angrepp. Dessutom kan de ge viktnedgången en skjuts och är laddade med viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Varmt citronvatten

Du behöver: En halv ekologisk citron och en kopp varmt vatten. Blanda och drick när det nått en lagom temperatur. Söta eventuellt med lite honung. Störst effekt får du om du dricker citronvattnet före frukost.

7 anledningar att starta dagen med varmt citronvatten:

1. Du blir friskare

Citronens askorbinsyra har en antiinflammatorisk effekt som kan dämpa astmatiska besvär och lindra vid luftvägsinfektioner. Under skalet har frukten också saponin, ett ämne som är dokumenterat antibakteriellt och hjälper till att bekämpa infektioner.

2. Du blir snyggare

Studier har visat att citron innehåller antioxidanter som påskyndar celltillväxten. Resultatet blir ett bättre skydd mot yttre skador från exempelvis sol och inre angrepp från fria radikaler som orsakar förtida åldrande Med citron på dagliga matsedeln kan du förvänta dig en hy med mer lyster där blemmor och plitor försvinner snabbare. Den antibakteriella effekten sägs också kunna mildra acne.

Annons

3. Du får bättre maghälsa

Citronjuicens syra kan underlätta för matsmältningssystemet och motverka bråkig mage. Enligt en studie kan personer som dricker citronjuice få bättre syranivå i magen, något som motverkar smärta och magknip. För dem som plågas av halsbränna kan citronen också hjälpa till.

4. Du blir smalare

I citronen finns också pektin som verkar hämmande på aptiten. Och trots att den är sur är citronen basisk, ett stort plus för hälsa och vikt enligt pH-dieten.

5. Du blir gladare

Hemligheten är C-vitamin, som sägs kunna knuffa humöret i rätt riktning genom att motverka depression, stress och trötthet.

6. Du luktar godare

Din andedräkt och munhälsa påverkas positivt av att dricka citronvattnet. Det kan också lindra vid tandvärk!

7. Du blir smartare

Kalium och magnesium är godis för hjärnkontoret. Studier har också visat att doften av citrus gör oss mer skärpta och fokuserade.

Läs mer:

6 anledningar att dricka ett glas vatten före frukost

Drick ett glas vatten före frukost!
Drick ett glas vatten före frukost! Foto: Shutterstock

Av: Jennie Sandberg/MåBra

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons