4 skäl att dricka champagne före tolvslaget

Vänta inte med champagne till tolvslaget!

Vi är många som sparar det bästa till sist när det kommer till nyårsdrycken och inte sällan väntar vi ända till tolvslaget med att korka upp finchampagnen. Men det finns anledning att rucka på rutinen.
31 december, 2017

Middag med vin, förfest med cider och öl och slutligen en kyld och dyr flaska skumpa att skåla med utomhus – så ser det ofta ut när vi svenskar firar nyår. Det finns dock fördelar med att poppa champagneflaskan tidigt under kvällen och experter menar till och med att vi får ut mest av vår bubbliga dryck om vi korkar upp redan på morgonen.

Därför bör du inte vänta med champagnen till midnatt:

1. Munnen hinner bli ofräsch

Många gör misstaget att spara det bästa och dyraste till sist, men faktum är att du vinner mycket på att göra precis tvärtom. Ju tidigare på dagen desto fräschare är du i munnen och på så vis får du ut mer av de aromer en välgjord champagne erbjuder. Varför inte inleda dagen med ett bubblande glas? Eller avnjut det medan du svirar om inför kvällen.

2. Minusgrader förstör smakerna

Välkyld dryck i all ära, men när det kommer till champagne bör den inte vara för kall. Den perfekta serveringstemperaturen är mellan 6 och 8 grader. Att låta flaskan stå på kylning utomhus – inte sällan i flera minusgrader – från eftermiddag och ända fram till tolvslaget kan därför vara förödande för smaken.

3. Smaklökarna får nog

Efter smakrik nyårsmat – med olika måltidsdrycker till – har dina smaklökar fått sitt. Att då förtära en dyr skumpa framåt småtimmarna är allt annat än idealt om du vill få ut så mycket som möjligt av din champagne.

4. Skumpa är en utsökt måltidsdryck

Ett glas bubbel på förminglet ser vi ofta medan champagne som måltidsdryck är desto mer sällsynt. Egentligen finns det ingen anledning till att begränsa sig och experter menar att skumpa passar till nästan all slags mat.

Läs även: Så kombinerar du mat med champagne

Kombinera gärna mat och champagne. Foto: IBL

Kombinera gärna mat och champagne. Foto: IBL