Vad är cold brew och hur gör man det?

Cold brew-kaffe med och utan mjölk.

Cold brew, kallbryggt kaffe på svenska, har länge varit en stor trend i USA. Men vad egentligen skillnaden på cold brew och vanligt kaffe, förutom temperaturen, och hur gör man det hemma?
05 april, 2018

Vi svenskar är ett av världens mest kaffeälskande folk. Hela 9 kg per person och år häller vi i oss, vilket motsvarar ungefär 3 koppar om dagen. Endast våra grannar i Finland dricker mer kaffe än vi.

Vad är cold brew?

Cold brew är en relativt ny kaffetrend för oss här i Sverige, även om metoden i sig har använts länge på olika håll – till exempel i USA. Det är inte samma sak som iskaffe som bryggs varmt för att sedan kylas ner och då får en bitter smak. Nej, cold brew bryggs kallt vilket framhäver kaffets söta aromer och ger en rundare smak.

Hur gör man cold brew?

Man kan enkelt göra cold brew hemma genom att röra ihop kaffepulver och vatten och låta det stå och dra i 12–24 timmar för att sedan sila upp det genom ett kaffefilter.

Nu finns det även speciella cold brew-bryggare att köpa som förenklar tillverkningen och gör att du kan förvara det kalla kaffet i kylskåpet på ett smidigt sätt. KitchenAids cold brew-bryggare ger ungefär 14 koppar kaffe och tappkranen gör att du enkelt kan hälla upp kaffe direkt ur kylen. Cold brew håller ca 2 veckor om det förvaras kallt.

Cold brew-bryggare från KitchenAid, ca 1800 kr.

Cold brew-bryggare från KitchenAid, ca 1800 kr.

Hur dricker man cold brew?

Det kallbryggda kaffet fungerar utmärkt att dricka som det är eller i ett stort glas med is, med eller utan mjölk. Det är även en utmärkt drinkingrediens i till exempel Espresso Martini och kall Irish Coffee (recept nedan).

Espresso Martini och Cold Brew Irish Coffee. Foto: IBL

Espresso Martini och Cold Brew Irish Coffee. Foto: IBL

Espresso Martini

1/2 dl cold brew

2 cl Kahlua

2 cl vodka

is

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka i cirka 20 sekunder. Häll upp i glas med en sil och dekorera med några kaffebönor eller riven mörk choklad på toppen.

Cold Brew Irish Coffee

4 cl irländsk whiskey

4 cl sockerlag

10 cl cold brew

lättvispad grädde

Gör så här:

Blanda whiskey och socker i ett glas, addera kaffet och rör om så att kaffet blir sött och whiskyn omrörd med kaffet. Toppa med lättvispad grädde.

Fler recept: Kaffedrinkar med Baileys och cold brew

Kaffedrink med Baileys och cold brew.

Kaffedrink med Baileys och cold brew.