Tecken på att du är beroende av kaffe

20 feb, 2018 
AvDavid Johansson
Koffein är beroendeframkallande.
Att koffein är beroendeframkallande är ingen nyhet, men hur vet man egentligen om man är koffeinist? Här är några varningstecken att hålla koll på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det kanske låter obehagligt, men koffein är en beroendeframkallande drog. Det kanske inte är dagens största scoop, men många går runt med ett kaffeberoende utan att antingen veta om det eller vill erkänna det för sig själva.

3,2 koppar kaffe per person om dagen

Kaffe är en oerhört populär dryck världen över. Den dricks på olika sätt världen över; i Sverige och resten av Norden bälgar vi som bekant i oss kaffe som om det var källan till evigt liv och oändliga rikedomar.

När Finlands kaffe- och rosteriförbund förra våren meddelade att man fortfarande var världens ledande kaffedrickare, där varje invånare i snitt drack 3,5 koppar om dagen – som motsvara omkring 10 kilo kaffe per invånare och år – låg Sverige inte långt efter. I vårt avlånga land dricker vi cirka 3,2 koppar per person om dagen.

Sidoeffekter av kaffekonsumtion

Kaffe är världens bäst säljande drog. John Hopkins University utförde nyligen en studie där man fann att vissa sidoeffekter av kaffekonsumtion bland annat är:

Annons
  • ångest
  • skakningar
  • orolig mage

Alla som fått i sig en eller två koppar för mycket, i ett desperat försök att bli pigg en sen eftermiddag på jobbet, känner antagligen igen sig i dessa symptom. Försöker man däremot sluta dricka kaffe kan det ge biverkningar som:

  • huvudvärk
  • trötthet
  • influensaliknande symptom

Här blir det då en fråga om avvägning vilka symptom man föredrar.

Gränsen för att vara koffeinist

Det brittiska hälsodepartementet menar däremot att för att någon ska kunna definiera sig som koffeinist krävs ett intag av 600 milligram koffein per dag, vilket motsvarar ungefär sex koppar kaffe. De rekommenderar också att man inte får i sig mer än 400 milligram koffein om dagen, dvs motsvarande fyra koppar.

Läs också: Kaffe kan påverka sömnen – längre än många tror

Kaffe kan påverka sömnen negativt. Foto: IBL
Kaffe kan påverka sömnen negativt. Foto: IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons