Stefans vinkurs: Gratis-knepen som gör ditt vin godare

Stefan Saidac tipsar om att lufta vinet innan du dricker det. Du behöver inte ens någon karaff!

Med små, enkla knep kan du få vinet att smaka bättre. Bäst av allt? Det kostar inget! Köp hem en flaska vin och testa redan i helgen.
18 oktober, 2018

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om hur du enkelt kan förhöja smaken på vinet. Smarta hacks för vin som inte går att misslyckas med. Knepen är dessutom är alldeles gratis!

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För vintips och topplistor med röda och vita viner, rosévin och prosecco, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

1. Lufta och ”vädra” vinet som varit instängt i flaskan

Även om det finns fina vinord som ”dekantera”, är det enkelt att lufta vinet och få smaken att lyfta. Du behöver inte ens använda en karaff. Vinet har ju varit instängt i en smal flaska en tid. Framför allt öppnar sig unga röda viner och blir några nyanser rikare genom luftning – och smaken ett snäpp mjukare. Så låt vinet få tid att andas en stund innan du ska njuta.

Enklast: Lufta vinet direkt i vinglasen

Häll upp i förväg: En halvtimme till ett par timmar, innan vinet ska drickas, låter du vinet få luft direkt i vinglasen. Det gör skillnad. Vinprovare snurrar också försiktigt på glaset för att vinet ska luftas ytterligare. Vinet luftas också bättre i glas med stor kupa.

Effektivast: Lufta vinet med kastruller

Knepet att använda kastruller för luftning kommer förstås från det stora vinlandet Frankrike. Har du ont om tid och behöver påskynda luftningen, går det bra att använda rena kastruller. Du häller bara vinet mellan kastrullerna tio gånger så luftas vinet ordentligt. När du är klar, kan du hälla tillbaka vinet i flaskan med en tratt.

Elegantast: I vinkaraff

Det traditionella sättet med luftning i en vinkaraff går naturligtvis också bra. Karaffer för rödvin brukar ha en bred kropp för att så mycket som möjligt av vinet kommer i kontakt med luften. Och visst ser det smakligt ut när vinet serveras i en karaff.

2. Bästa vattnet till vinet kostar inget

Glöm inte att dricka vatten till vinet!

Glöm inte att dricka vatten till vinet! Foto: IBL

Har du tagit en klunk rött vin när du är riktigt törstig? Inte så gott – och man blir inte heller mindre törstig. Även om vin kan smaka gudomligt, släcker det inte törsten. För att du ska kunna njuta av vinet behöver du också dricka vatten. Genom att varva vin och vatten, smakar vinet bättre, du undviker den sträva smaken. En annan trevlig fördel, du mår också bättre genom att dricka ungefär lika mycket vin som vatten.

Spelar det någon roll vilket vatten som serveras till vinet?

Idag finns det massor av varianter med flaskvatten att köpa i mataffären. Men undvik kolsyrat vatten till vinet. Bubblorna går bort. Framför allt smaksatt vatten, fläder, mango eller var det kan vara. Färska citronskivor i vattenglaset ger en frisk smak. Fast helst inte tillsammans med vinet – det blir två syror som krockar.

Vi sneglar på finkrogen – och serverar vatten på samma sätt

Vilken typ av vatten serverar bättre restauranger till vinet? Vanligt svalt vatten utan bubblor. Utan överdrivet med is, det bara bedövar smaken. Så det är knappast småsnålt att servera vanligt vatten till vinet, det är snarare smart och professionellt. Tänk att det bästa alternativet är billigast, faktiskt gratis.

Goda vintips som matchar våra bästa recept:

Bästa vinerna till höstens grytor

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa proseccon till godaste tilltuggen

5 viner som passar till burgare från land & hav

5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

6 passande viner till svamp och kantareller

5 prisvärda viner till sensommaren