Stefans Vintips: Bästa proseccon till godaste tilltuggen

Stefan på Vinbetyget tipsar om prosecco och matchande tilltugg.

Prosecco har vänt upp och ner på vinvärlden och idag skålas det oftare i prosecco än i prestigefylld champagne. Förutom att prislappen är lägre passar prosecco även utmärkt till mat.
27 september, 2018

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om fem utvalda prosecco med matchande tilltugg.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

Varför passar prosecco så bra med mat?

Prosecco är inte bara gott som sällskapsdryck, det italienska mousserande vinet, frizzante, är också mycket matvänligt. Prosecco har en fruktig och frisk smak som passar särskilt bra ihop med smakfulla tilltugg.

Nyckeln är att prosecco har en gnutta sötma som hjälper till att möta olika smaker. Sockernivån är dock inget att oroa sig för: De här fem prosecco-tipsen har en sockerhalt på runt 10 g/l. Apelsinjuice har en sockerhalt på 80 g/l. (källa: Systembolaget)

Stränga regler för att få kallas prosecco

Det finns stränga regler för framställning av mousserande viner. Champagne får bara framställas i regionen Champagne i norra Frankrike och prosecco måste komma från Venetien och Friuli i norra Italien, en klassad DOC-region.

På en punkt har prosecco faktiskt stramare regler. Till champagne är det tillåtet att använda flera druvsorter som Chardonnay och Pinot Noir. Prosecco får bara göras på den lokala druvan Glera.

Tips! Kyl din prosecco i tid

Prosecco ska drickas riktigt kall, men eftersom prosecco har en tjockare flaska än vanligt vin tar det längre tid för prosecco att bli kall i kylen. Räkna med tre till fyra timmar – faktiskt längre tid än man kan tro. Det går även att snabbkyla i frysen, vilket tar omkring en halvtimme. Fast var försiktig med frysen, en glömd flaska kan frysa och sprängas. En behållare med is och kallt vatten kyler också vinet snabbt.

Här är fem utvalda prosecco från VinBetygets Proseccolista med matchande tilltugg, särskilt utvalda bland ELLE mat & vins recept. Alla vinerna är friska, fruktiga och också goda som enbart drink – Aperitivo som man säger i Italien. Salute!

1. Eko-prosecco till Skagenfavorit

Bonchelli Ecologico Prosecco (nr 79582) 99 kr.

Recept: Skagen rolls med färdiga briochebröd

Bonchelli Ecologico Prosecco passar till Skagen rolls.

Bonchelli Ecologico Prosecco passar till Skagen rolls.

2. Italiens populäraste prosecco till smördegssnäckor

Mionetto Prosecco Brut (nr 7749) 89 kr

Recept: Små smördegssnäckor med en magisk röra

Mionetto Prosecco Brut passar till italienska smördegssnäckor.

Mionetto Prosecco Brut passar till italienska smördegssnäckor.

3. Petters prosecco till parmesanchips med löjrom

P.Lex Prosecco Brut (nr 77889), 109 kr.

Recept: Parmesanchips med löjrom och citronkräm

P.Lex Prosecco Brut passar till parmesanchips.

P.Lex Prosecco Brut passar till parmesanchips.

4. Blommig prosecco till vitlöksbröd med mozzarella

Bolla Prosecco Organic (nr 79587), 99 kr

Recept: Grillat vitlöksbröd med mozzarella

Bolla Prosecco Organic passar till vitlöksbröd med mozzarella.

Bolla Prosecco Organic passar till vitlöksbröd med mozzarella.

5. Elegant prosecco till italiensk poppis-trio

Antica Vigna Prosecco Extra Dry (nr 77845), 99 kr

Recept: Gaffel med prosciutto, melon och minimozzarella

Antica Vigna Prosecco Extra Dry passar till prosciutto.

Antica Vigna Prosecco Extra Dry passar till prosciutto.

Fler vintips med matchande recept:

5 viner som passar till burgare från land & hav

5 italienska viner under 100 kr + matchande mat

6 passande viner till svamp och kantareller

5 prisvärda viner till sensommaren

8 vita viner som passar till kräftor