Stefans Vintips: 5 viner som passar till vegoburgare

14 sep, 2018 
AvRedaktionen
Stefan Saidac tipsar om passande viner till vegoburgare.
Vad ska man äta och dricka i början av hösten? Välj det bästa av tre världar: Vegetariskt + härliga burgare + matchande goda viner.
Annons

Viner som passar till vegetariska rätter är alltid lite knepigt. Vinerna ska helst inte dominera smakmässigt, och inte heller vara för diskreta. Både vinet och vegomaten ska ju komma till sin rätt – och komplettera varandra.

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac den här veckan om fem utvalda, prisvärda viner från topplistan som matchar våra goda vegetariska burgare med spännande tillbehör.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner.

Vad är veganska viner – och är det viktigt?

Många undrar om veganviner eller veganska viner. Vad är det och är det viktigt? I stort sett alla viner som säljs idag på Systembolaget kan man kalla veganska. Förr användes en animalisk filtrering vid vinproduktionen. Metoden är numer ovanlig, dyr och omodern. Vinerna på Systembolaget framställs i stora volymer med en modern och effektiv filtrering som är långt ifrån djurens värld, alltså veganska.

Annons

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app helt gratis.

1. Hyllat vitt vin till burgare med hummus och coleslaw

La Gascogne (nr 2882) Frankrike: Côtes de Gascogne, 89 kr

Det här aromatiska vinet från södra Frankrike får bara lovord, först på topplistan. La Gascogne är gjort på den spännande druvblandningen Gros Manseng och Sauvignon blanc. Resultatet är ett krispigt och medelfylligt vitt vin som passar bra till en smakrik vego-burgare med hummus och coleslaw. Och priset? 89 kronor är som en gåva.

La Gascogne passar till burgare med hummus och coleslaw.
La Gascogne passar till burgare med hummus och coleslaw.

2. Ekologiskt rosévin matchar halloumiburgaren

Colle Reale Rosé (nr 2242) Italien: Abruzzo, 89 kr

Colle Reale är ett mycket matvänligt rosévin. Inte minst till vegetariska rätter som Halloumiburgare. Druvan Montepulciano gör vinet friskt och fruktigt utan strävhet. Det passar också fint till sallader och vegetariska gratänger. Ekologiska Colle Reale får lysande betyg i tidningarna och finns i toppen på VinBetygets rosé-lista.

Colle Reale Rosé passar till halloumiburgare.
Colle Reale Rosé passar till halloumiburgare.

3. Fruktig Chablis gillar rödbetsburgare

Petit Chablis Sainte Claire (nr 5588) Franrike: Bourgogne, 139 kr

Annons

Det lilla legendariska vindistriktet Chablis i Bourgogne, levererar som vanligt. Som denna Petit Chablis som passar utmärkt till rödbetsburgare. Här har chardonnay-druvan inte lagrats på ekfat. Det gör vinet så friskt och fruktigt att det också är gott som drink. Prisvärda Petit Chablis är framställt av mästaren J M Brocard.

Petit Chablis Sainte Claire passar till rödbetsburgare.
Petit Chablis Sainte Claire passar till rödbetsburgare.

4. Rött vin till vego? Visst, det här är bra till svampburgaren

Scattered Earth Cinsaut (nr 2071) Sydafrika: Western Cape, 99 kr

Vita viner är ju den vanligaste partnern till vegetariskt. Men till en svampburgare med kikärter och smakrik majo, passar ett rödvin som Scattered Earth Cinsaut. Vinet är härligt fruktigt och runt i smaken. Servera gärna detta rödvin något svalt. Det blir också några nyanser rikare om det får lufta en stund i glaset.

Scattered Earth Cinsaut passar till svampburgare.
Scattered Earth Cinsaut passar till svampburgare.

5. Riesling klarar smakstark burgare med chiasalsa

Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810) Tyskland: Rheingau, 109 kr

Annons

Hur matchar man vin till heta smaker – som en vegoburgare med chiasalsa? Heta och asiatiska smaker går nästan bara ihop med viner som har en viss sötma. Som hyllade Kloster Eberbach Kabinett från topplistan. Sötman är inte påtaglig utan balanseras av att druvan riesling bjuder på en stor fruktighet.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett passar till smakrika burgare.
Kloster Eberbach Riesling Kabinett passar till smakrika burgare.

Fler vintips med matchande recept:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons