Stefans vintips: 5 prisvärda viner till sensommaren

23 aug, 2018 
AvRedaktionen
Stefan Saidac tipsar om prisvärda viner till senommaren.
Än är inte sommaren över. Du kan fortfarande njuta av somriga maträtter med matchande vita viner och rosé. Här är fem prisvärda vintips som fått höga expertbetyg.
Annons

Passa på att njuta av de ljumma sommarkvällarna så länge de varar. Ett glas vin på balkongen med en god bok eller en härlig middag med ett matchande vin kan lyfta vilken kväll som helst.

För ELLE mat & vins läsare tipsar Stefan Saidac här om fem goda viner och matchande maträtter. Stefan driver sajten Vinbetyget.se där han tipsar om de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. Topplistorna bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner.

För fler vintips och topplistor med rött, vitt, rosé och mousserande, ladda ner VinBetygets app helt gratis.

1. Smakfull rosényhet till lax och kyckling

Monte Ory Rosé (nr 2268), Spanien, 82 kr.

Annons

Monte Ory är en trevlig nyhet på roséhimlen. Det matvänliga och medelfylliga rosévinet passar till mer än drink. Du kan med fördel också servera det till lätta rätter som grillad lax och kyckling. Kanske en Caesarsallad?

Caesarsallad med kyckling, parmaskinka och sparris.
Caesarsallad med kyckling, parmaskinka och sparris.

2. Lättare rosévin med högsta betyg

Les Fumées Blanches Rosé (nr 22138), Frankrike, 89 kr.

En lätt och krispig rosé som den här, är ofta en uppskattad start på kvällen. Vinet kan med fördel få följa med till bordet när det serveras grönt och milda fiskrätter. Höga expertbetyg ger en första plats på VinBetygets topplista.

Annons
Sprödbakad torsk med avokadosallad.
Sprödbakad torsk med avokadosallad.

3. Krispigt vitt till sallad med chèvre

Mulderbosch Sauvignon Blanc (nr 75391), Sydafrika, 109 kr.

Inte alla ostar gillar röda viner. Den franska favoritosten chèvre passar bäst ihop vita viner som Mulderbosch Sauvignon Blanc. Det fruktiga och krispiga vinet är också mycket bra till skaldjur. Och förstås som sval drink.

Pastasallad med chèvre, prosciutto och melon.
Pastasallad med chèvre, prosciutto och melon.

4. Fortsätt mingla med prosecco & Aperol Spritz

Mionetto Prosecco (nr 7749), Italien, 89 kr.

Annons

Italiens mest omtyckta prosecco klarar sig utmärkt på egen hand. Men det är fortfarande även tid för sommarens enklaste och godaste drink – Aperol Spritz. Blanda bara lika delar Aperol och prosecco i ett stort glas, fyll på med is, lite bubbelvatten och en skiva apelsin. Saluti!

Aperol Spritz-sorbet.
Aperol Spritz-sorbet.

5. Vitt till både kräftor och asiatiskt

Kloster Eberbach Riesling Trocken (nr 78331), Tyskland, 119 kr.

Trocken betyder torrt men inte knastertorrt. Bara så torrt att det går bra ihop till kräftornas dill och sälta – som denna Kloster Eberbach Riesling Trocken. Att välja vin till asiatiska smaker som lime och soja är alltid knepigt. Men fruktiga Kloster Eberbach med en gnutta sötma klarar de asiatiska rätterna galant.

Annons
Hemkokta kräftor och goda tillbehör.
Hemkokta kräftor och goda tillbehör.

Vill du ha fler vintips? Läs också:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons