Stassen rosécider lanseras i Sverige

27 mar, 2019 
AvRedaktionen
Nu lanseras Stassens prisbelönta rosécider äntligen i Sverige.
Lagom till vårens och sommarens festligheter lanseras den belgiska rosécidern Stassen i Sverige. Cidern har belönats med Gold Monde Selection Award 2016 och 2018 för sin kvalitet.
Annons

Den belgiska cidertillverkaren Cidrerie Stassen har tillverkat cider sedan 1895. Nu lanseras äntligen deras prisbelönta – och mycket prisvärda – rosécider i Sverige.

Cidern, med det eleganta namnet Cidrerie Stassen Cidre Cuvée Rosé, tillverkas av unika belgiska äpplen med rött fruktkött som har egenskaper som påminner om röda druvor, vilket ger cidern vacker färg och härliga tanniner. Cidern innehåller endast fruktjuice från äpplen och en skvätt tranbär.

Så smakar cidern

Smaken är halvtorr och fruktig med en uppfriskande smak av smultron och sommarblomster. Alkoholhalten ligger på 7,4 % vilket gör cidern till ett utmärkt och lite alkoholsvagare alternativ till rosévin och mousserande. Cidern passar både som sällskapsdryck eller till fisk, ljust kött och dessert.

– Det känns roligt och spännande att få lansera Stassen Cidre Cuvée Rosé i Sverige, då svenskar är mycket förtjusta i rosévin och champagne. Vi lanserade den i en begränsad upplaga för två år sedan och det blev en succé. Nu är vår mousserande rosécider här för att stanna, säger Jean-Pierre Stassen – fjärde generationens cidermakare.

Annons

Tillverkning

Stassens cider är resultatet av autentiskt hantverk som förfinats under fyra generationer. Resan mot Cuvée Rosé började år 2006 när skaparen Jean-Pierre Stassen fann tre äppelträd som gav frukt med rött fruktkött, varvid ett ihärdigt arbete startade med att få fram äpplen med precis rätt smak och färg. Det tog sex år och över tusen korsningar innan tre träd med frukt av perfekt kvalitet valdes ut och planterades i Cidrerie Stassens äppellundar i östra Belgien.

Äpplena handplockas i slutet av augusti varje år. Den pressade äppeljuicen fermenteras sedan med en särskild jäststam från Champagne-regionen. Juicen lagras, jäser samt förvaras vid en temperatur mellan 12 och 20 grader. Därefter kyls den till källartemperatur. När cidern är redo lagras den skyddad från ljus i en konstant temperatur av 15 grader tills den buteljeras i flaskor med champagnekork.

Cidrerie Stassen Cidre Cuvée Rosé (nr 8209) kostar 59:90 kr för 75 cl och finns att beställa via Systembolagets beställningssortiment.

Cidrerie Stassen Cidre Cuvée Rosé (nr 8209) kostar 59:90 kr för 75 cl.
Cidrerie Stassen Cidre Cuvée Rosé (nr 8209) kostar 59:90 kr för 75 cl.
Annons