Så mycket socker innehåller vinet

21 jan, 2016 
AvRedaktionen
Det är mer socker än man kan tro i vissa viner.
Alla viner innehåller socker, men vissa innehåller betydligt mer socker än andra. Tidigare har man kunnat kolla upp sockerhalten på Systembolagets hemsida, men nu finns det även att läsa på hyllorna i butik.
Annons

Anledningen att vin innehåller socker är att jästen inte lyckas omsätta allt socker i druvorna till alkohol under jäsningen. Ungefär 1-2 gram socker per liter finns därför även i de torraste vinerna. Många viner innehåller dock betydligt mer, särskilt viner med låg alkoholhalt. I vissa fall tillsätts även extra socker för att mjuka upp vinets smak.

Att ett vin beskrivs som torrt är ingen garanti för att sockerhalten är låg, då den benämningen främst syftar på den sensoriska smakupplevelsen och inte själva sockerhalten. För att ta reda på den analyserar Systembolaget själva alla produkter i sitt fasta sortiment i sitt eget laboratorium. Bra för till exempel diabetiker eller den som vill hålla nere sitt sockerintag.

Och resultatet kommer nu alltså att stå på skyltarna i butiken.

Så mycket socker innehåller 9 vanliga viner:

Socker i vin
whitewinesugar
champagnesugar

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons