Nu kommer den – läsken som smakar som en lussebulle

En krämig läsk som är som att dricka en lussebulle, kan det vara något? Ja, varför inte! Vi kan inte få nog av saffran just nu, och den nya lusseläsken är inget undantag.
19 november, 2018
Saffransläsken Lusseläsk från Soda Nation.

Saffransläsken Lusseläsk från Soda Nation.

Det går inte att få nog av godsaker som man kan smaksätta med saffran, åtminstone inte i juletid. Det var inte så länge sedan som Sia lanserade sin julglass med smak av lussebulle och små lussebulledegbitar. Och vem har inte försökt föreställa sig smaken på surölet Lusse Lelle från Brekeriet med smak av – just det, saffran. Nu kommer saffransläsken Lusseläsk från Soda Nation som är som en saffransbulle i läskform.

– Efter succén med Hornstulls Semmelsoda börjar vi få kläm på det mycket nischade området bakverksläsk. Lusseläsken är årets specialare bland juldryckerna och vi har uppgraderat denna flaska med en speciell kapsyl som man får av utan öppnare, säger David Gray på Soda Nation i ett pressmeddelande.

Krämig läsk med saffransmak

Just det. De påhittiga gottegrisarna på Soda Nation har tidigare lanserat en läsk med smak och känsla av semla så bakverksläsk är inget nytt för dem. Lusseläsken är, precis som semmelläsken, en så kallad ”cream soda”, som är lite krämig i texturen och kanske inte i första hand avsedd för att användas som törstsläckare, utan som något man läppjar på, lite i taget.

– Det första man möts av är doften av saffran. Själva smaken påminner lite om Champis eller Trocadero, fast med en tydlig touch av lussebulle. Förvånansvärt god och inte så sötsliskig som jag befarade, säger Rose-Marie Söderlund på ELLE mat & vin.

Lusseläsk går att köpa i Soda Nations butik i Hornstull på Södermalm i Stockholm och kostar 25 kronor per 33 cl-flaska.

Läsk med smak av skumtomte

Det här med att dricka det vi är vana vid att äta, som skumtomteläsk och Lokas pepparkaksvatten från några år tillbaka, råder det väldigt delade meningar om. Vill man verkligen kunna ta klunkar av en lussebulle, godis eller pepparkaka? Och vill man att den ska vara kolsyrad? Vi ska inte vara domstol i detta, vill man dricka fika ska man förstås få göra det och vi måste ju lyfta på hatten åt påhittigheten.

Läs mer:

Apotekarnes årsmust 2018 – så smakar den!

Glutenfri saffranskladdkaka med grädde och lingon

Glutenfri saffranskladdkaka med grädde och lingon.

Glutenfri saffranskladdkaka med grädde och lingon.