Mischa Billing: "Det dricker jag till påskbuffén"

Mischa Billing: "Det dricker jag till påskbuffén"

Mischa Billing är sommelier och lektor i måltidskunskap och en av Sveriges främsta experter på att kombinera mat och dryck. Dessutom är hon medlem i juryn i Sveriges Mästerkock i TV4.
16 mars, 2016

Vad tycker du om att vara med i juryn för Sveriges mästerkock?

– Det är riktigt kul, en ynnest att få vara med. Att få prata smak, komma som kvinna med all min kärlek till matsalen är fantastiskt. Dessutom är deltagarna så duktiga.

Varför blev ditt yrkesval mat & vin?

– När jag insåg att det inte gick att leva på dans och konst började jag jobba extra som nisse på restaurang Petri Pumpa i Lund och blev kvar där. Jag älskar upplevelsen i matsalen, att sätta guldkant, omsorgen om gästerna. Måltiden är på något vis vår tids lägereld, mat är möte mellan människor. Efter några år gick jag en sommelierutbildning och förstod att jag var väldigt bra på det här med smaker – folk gillade det jag rekommenderade. Numera undervisar jag på halvtid som lektor på Grythyttan och frilansar på halvtid, det passar mig utmärkt.

Vad är ett gott vin för dig?

– Ett bra vin ska passa situationen. Du ska helt enkelt känna dig sugen. Ett superfylligt rödvin passar sällan på en thailändsk strand, men när det är 30 minusgrader här i Grythyttan är det precis vad jag är sugen på.

Har du ett absolut favoritvin du återkommer till?

– Jag har nya favoriter hela tiden. Det vore ju hemskt att stagnera, det är precis som med musik, man vill ju upptäcka nya musiker, nya viner. Och det går att göra så mycket med vin. Olika temperaturer och olika slags glas kan helt ändra upplevelsen.

Vad serverar du till en klassisk påskbuffé med sill, lax, ägg och lamm?

– Till sillen och laxen är det gott med öl och snaps. Brooklyn Lager (nr 1548) USA, 17:90 kr. Här finns lagom beska, friskhet och goda smaker av frukt, säd och malt. Snaps: Skåne Akvavit (nr 84) Sverige, 133 kr, 350 ml. Fina smakerna av dill, kummin och fänkål som bryter mot både fetman och kryddningen i sillen och passar till dillen och saltet i den gravade laxen. Till lammet dricker jag ett kraftpaket som Allesverloren Tinta Barocca (nr 12002) Sydafrika, 129 kr. Ett fylligt och intensivt vin på sydafrikanska portvinsdruvor som behåller sin friskhet trots massor av mörkt frukt och alkohol. Här blir vinet som en extra smakrik gelé.

Mischa Billings bästa dryckestips. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Mischa Billings bästa dryckestips. Foto: Pär Bäckstrand/TV4