Maya Samuelsson – ELLE mat & vins nya dryckesexpert

Maya Samuelsson, ELLE mat & vins nya dryckesexpert

Läckra dryckestips, smaskiga recept med tillhörande viner och spännande reportage. Möt ELLE mat & vins nya dryckesexpert Maya Samuelsson – som har stenkoll på vad som ska vara i glaset.
03 april, 2020

Maya Samuelsson är sommelier och allt i allo på familjeföretaget och ett välbekant ansikte på TV4 Nyhetsmorgon där hon rekommenderar dryck. Nu är hon även aktuell som ELLE mat & vins nya vin- och dryckesexpert.

– Jag kommer ge vintips till recepten i tidningen, berätta om mina favoritdrycker just nu och bjuda på en rätt med tre olika dryckestips att prova till den. Och ibland lite längre reportage från dryckesvärlden. Plus vara med på ELLE mat & vins olika events, exempelvis champagneprovningar.

Maya Samuelsson

Maya Samuelsson, ELLE mat & vins vin- och dryckesexpert.

Så väljer du det vin – Maya Samuelssons bästa tips

Snälla, ge oss dina allra bästa tips när det kommer till att välja vin!

– Mitt bästa tips är att alltid köpa två flaskor. En som du vet att du tycker om och en helt ny. Om man vill lära sig mer så måste man våga prova sig fram! Öppna sedan båda dessa viner till samma middag. Prova dem till maten, alla olika delar av tallriken, och se vad som funkar och vad som krockar. Korka därefter igen dem (om det blivit något över) och ställ in dem i kylen, röda som vita. De absolut flesta viner håller två veckor i kylen. Nästa gång du blir sugen på vin tar du återigen fram de båda flaskorna och ser hur de beter sig denna gång.

– Ett annat bra råd är att lägga en extra 20–50-lapp på vinet. När du kommer upp till viner i en prisklass mellan 150–200 kronor på Systembolaget har du ett helt annat utbud. Att göra vin kostar pengar, du får verkligen vad du betalar för.

Hur föddes ditt intresse för vin och dryck?

– Man kan lugnt säga att jag föddes in i branschen. Min pappa har jobbat med vin i hela sitt liv, så jag var bara 6 månader gammal när jag besökte en vingård för första gången. När jag blev äldre började jag jobba i familjeföretaget och vid 18 år gick jag sommelierutbildningen.

ELLE mat & vins nya dryckesexpert Maya Samuelsson

Maya har vunnit den prestigefyllda sommelier-tävlingen Lily Bollinger Award.

Du har vunnit massor av priser, bl a Lily Bollinger Award och Nordic Ruinart Challenge och är coach för sommelierlandslaget, grattis till det!

– Tack! Mitt riktiga nördintresse växte fram när jag började tävla. Ju mer jag lär mig, desto roligare blir det och konstigt nog ökar också mitt sug att lära mer. Och det bästa, dock smått frustrerande, är att du aldrig blir fullärd i vinets värld.

Om du bara fick ta med dig ett enda vin till en öde ö, vilket skulle det vara?

– En Nebukadnessar, alltså en 15 liters flaska. Så att det räcker så länge som möjligt helt enkelt!

Lär känna Maya Samuelsson

Namn: Maya Samuelsson
Ålder: 32 år.
Familj: Mamma Britta, pappa Dick (båda grundare till familje- företaget Vinkällan Dryckesutbildningar) lillebror Filip.
Bor: Stockholm.
Yrke: Sommerlier och allt i allo på familjeföretaget samt rekommenderar dryck på TV4 Nyhetsmorgon fredagar och vissa lördagar.
Aktuell: Som ELLE mat & vins nya vin- och dryckesskribent.
Instagram: @maya_samuelsson

LÄS MER:

Maya Samuelsson är Nordens bästa sommelier

Dryckesexperten Maya Samuelssons magiska fläskfilé – och 3 passande dryckestips