Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Dryckesexperten: God fläskfilé och tre dryckestips

15 nov, 2019 
AvRedaktionen
Recept på parmalindad fläskfilé med potatiskaka och 3 dryckestips
ELLE Mat & Vins nya dryckesexpert Maya Samuelsson tipsar om parmalindad fläskfilé med potatiskaka och tre passande viner till.
Annons

Champagne, lätt rött eller en äppelmust? Alla tre passar faktiskt utmärkt till den här fläskfilén. Tro det eller ej – prova själv!

Parmalindad fläskfilé med potatiskaka

4 personer

Du behöver:

1 1/2 kg bakpotatis, skalad och tunt skuren

75 g smör

1/2 dl hönsbuljong

2 msk finhackad timjan

Salt och färskmalen svartpeppar

Parmalindad fläskfilé:

6 skivor parmaskinka

1 fläskfilé, ca 600 g

1 msk senap med honung

Salt och färskmalen svartpeppar

Vinterwaldorfsallad:

50 g grönkål, riven

2 stjälkar selleri, i skivor

1 päron, klyftat

1 äpple, klyftat

200 g röda vindruvor, halverade

50 g hasselnötter

50 g valnötter, halverade

1/4 dl grekisk yoghurt

3/4 dl crème fraiche

1 tsk florsocker

1/2 citron, saft och finrivet skal

Salt och färskmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Smält smöret, lägg i buljong och kryddor. Låt stå kvar på värmen.
  2. Lägg bakplåtspapper i en form, 23X23 cm, pensla med smöret och lägg på ett lager tunt skivade potatisskivor så de överlappar varandra.
  3. Pensla på smör, krydda lätt. Lägg på ytterligare ett lager potatis.
  4. Fortsätt så tills potatisen är slut, cirka tio lager.
  5. Täck formen med folie och grädda på 200° i 40 minuter.
  6. Ta av folien och grädda i 20 minuter till.
  7. Testa med sticka att potatisen är mjuk.
  8. Putsa filén, pensla med senap, salta och peppra och vira in i parmaskinka.
  9. Stek i 200° i ugnen till innertemperatur på 65°.
  10. Blanda yoghurt, creme fraiche, florsocker och citronsaft.
  11. Krydda med salt och peppar.
  12. Vänd ner med ingredienserna till salladen.
  13. Skär potatisen i bitar, fläskfilén i skivor och servera med salladen.
Recept på parmalindad fläskfilé med potatiskaka
Parmalindad fläskfilé med potatiskaka.

3 dryckestips:

1. Charles Heidsieck Brut Réserve

Frankrike, Champagne (77522), 495 kr.

Annons

 

Charles Heidsieck Brut Réserve
Charles Heidsieck Brut Réserve.

Rött till kött och vitt till fisk? Släng dig i väggen! Champagne är utomordentligt matvin som med sin höga syra och koncentrerade smak fungerar till väldigt mycket. Testa denna fläskfilé till Charles Heidsiecks fantastiska brödiga smak.

2. Calera Pinot Noir

2016, USA, Kalifornien (87282), 275 kr.

 

Calera Piont Noir
Calera Pinot Noir.

Fläskfilé är ett ljust och lätt kött vilket gör det viktigt att inte välja ett för kraftigt vin till den här rätten för att hitta en balans. Calera är gjort i fransk stil på den eleganta bäriga druvan Pinot Noir och har en lätt strävhet med fin hög syra.

Annons

3. Karlskrona Musteri Karaktären

1905, Sverige, 35 kr, alkoholfri.

 

Karlskrona Musteri Karaktären
Karlskrona Musteri Karaktären.

Är du en av dem som tycker om äppelmos till din fläskmåltid? Ta bort äpplemoset och ersätt det med ett glas äppelmust istället. Toppenkombination!

Av: Maya Samuelsson/Vinkällan Dryckesutbildningar

Instagram: @maya_samuelsson

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons