Så matchar du rätt vin till maten – enkla knep!

Föredrar du rött eller vitt vin till maten?

Att rött vin passar till kött och vitt vin till fisk har de flesta koll på, men vet du vilka druvor eller vilken karaktär vinet ska ha? Här är några enkla knep.
17 januari, 2018

Att kunna kombinera precis rätt vin till maten är ett riktigt konststycke men det finns enkla knep får att lättare kunna matcha vin och mat.

Steg 1: Matcha kroppen

När man matchar vin med mat vill man inte att det ena ska ta över, utan smakerna ska harmonisera. Om du exempelvis gör en lättare sallad eller skaldjursrätt, behöver du också ett lättare vin vilket oftast innebär ett vitt vin. Om du istället serverar en rejäl köttbit med potatisgratäng behövs ett fylligare vin för att balansera tyngden. Du vill alltså välja ett rött vin med större kropp.

Steg 2: Hitta elementet

Nästa steg är att hitta element i vinet och maten som passar ihop. I skaldjursrätter exempelvis finns det ofta en hög syra. Då vill du också ha ett vin med högre syra. Konstigt nog blir surt+surt mindre surt.

I rätter som kött och potatisgratäng parar du med fördel krämigheten från gratängen med ett vin som inte bara är fylligare utan också har en rundare smak.

3 goda vin- och matkombinationer:

1. Köttgrytor

Tips på vin: Ett rött vin från Rhônedalen med druvorna syrah/grenache.

Varför? Här har vi en mustigare rätt, tyngre och troligtvis med kryddig smak. För att matcha smakerna behöver vi ett fylligare vin. Syrah från norra Rhônedalen är ett kraftfullt vin med fullkropp och skulle passa bra för att möta den mustiga grytan. Medan en grenache från södra Rhônedalen visserligen upplevs som mindre kraftfull men med mer kryddighet vilket också skulle passa för att runda av sältan och kryddigheten i grytan.

Recept: Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon.

Boeuf Bourguignon.

2. Fiskrätter

Tips på vin: Vitt vin av chardonnay

Varför? Chardonnay är kanske den mest mångsidiga av alla druvor. Om vinet lagrats på fat får den en ganska smörig och fyllig ton. Om den inte lagrats på fat får den friska toner av gröna äpplen. Det betyder att beroende på vilken stil på vinet passar den till olika rätter.
En fyllig chardonnay som lagrats på ekfat har en smörig och krämig ton och matchas med rätter som har samma lite krämigare smak.
En frisk och krispig chardonnay (motsvarar även en chablis) går bra ihop med rätter som är lite syrligare.

Recept: Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk.

Thailändsk fiskgryta med räkor och kokosmjölk.

3. Pastarätter

Tips på vin: Ett rött vin av sangiovese från Toscana

Varför?  Ofta är pastarätter lite tyngre – och det ingår ofta även någon ört i pastasåsen som då behöver ett något fylligare vin. Sangiovese har örtigare toner som då matchas med pastarätten. Om pastarätten dock är av den lättare sorten kan en pinot noir som är en lätt blå druva passa bra ihop.

Recept: Pasta med krämig svampsås

Pasta med krämig svampsås.

Pasta med krämig svampsås.