Lukta på vinet – det är bra för din hjärna!

Lukta på vinet – det är bra för din hjärna!

Att lukta på vinet noga innan du smakar på det förhöjer inte bara helhetsupplevelsen, enligt forskning är det även bra för din hjärna. Det behöver inte ens vara dyrt vin – du behöver bara behandla det så!
15 oktober, 2017
Glöm inte bort att lukta på vinet! Foto: Shutterstock

Glöm inte bort att lukta på vinet! Foto: Shutterstock

Enligt en studie som publicerats i amerikanska Frontiers in Human Neuroscience har sommelierer och vinexperter vissa delar av hjärnan som är både större och tjockare än hos andra, detta tack vare starkt utvecklat luktsinne. Denna tjocka del av hjärnan tros kunna förebygga Alzheimers och Parkinsons.

– Vi kan inte säga helt säkert, men när det kommer till hjärnan gäller att ju tjockare, desto bättre, säger Dr Sarah Banks, neuropsykolog till New York Post.

Läs även: Vinet som gör dig snyggare – med sin doft!

Studien indikerar att om du har mer hjärnmassa i områden där luktsinnet sitter, tar det längre tid att utveckla dessa sjukdomar och Banks uppmuntrar till vidare forskning på området.

Även om du är en vinälskare av rang handlar det förstås om att dricka med måtta och satsa på att lukta och känna in vinet ordentligt, så som en vinexpert gör.

Läs även: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Källa: Esquire
Text: Malin Perlheden/Allers