Lukta på vinet – det är bra för din hjärna!

15 okt, 2017 
AvMalin Perlheden
Att lukta på vinet noga innan du smakar på det förhöjer inte bara helhetsupplevelsen, enligt forskning är det även bra för din hjärna. Det behöver inte ens vara dyrt vin – du behöver bara behandla det så!
Annons
Glöm inte bort att lukta på vinet! Foto: Shutterstock
Glöm inte bort att lukta på vinet! Foto: Shutterstock

Enligt en studie som publicerats i amerikanska Frontiers in Human Neuroscience har sommelierer och vinexperter vissa delar av hjärnan som är både större och tjockare än hos andra, detta tack vare starkt utvecklat luktsinne. Denna tjocka del av hjärnan tros kunna förebygga Alzheimers och Parkinsons.

– Vi kan inte säga helt säkert, men när det kommer till hjärnan gäller att ju tjockare, desto bättre, säger Dr Sarah Banks, neuropsykolog till New York Post.

Studien indikerar att om du har mer hjärnmassa i områden där luktsinnet sitter, tar det längre tid att utveckla dessa sjukdomar och Banks uppmuntrar till vidare forskning på området.

Annons

Även om du är en vinälskare av rang handlar det förstås om att dricka med måtta och satsa på att lukta och känna in vinet ordentligt, så som en vinexpert gör.

Källa: Esquire
Text: Malin Perlheden/Allers

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons