Tina Johansson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

26 sep, 2017 
Tina Johansson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier.
Tina Johansson, 23, är utsedd till Sveriges bästa kvinnliga sommelier på Lily Bollinger Award 2017. Här kan du läsa mer om tävlingen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Årets Lily Bollinger Award gick av stapeln 25 september på Tändstickspalatset i Stockhlm. Efter en spännande final blev det till slut 23-åriga Tina Johansson från Vinkällan Dryckesutbildningar som kammade hem segern. Tina kommer från Obbola utanför Umeå men bor nu i Stockholm.

– Att vinna känns helt fantastiskt, speciellt eftersom mina medtävlanden var så duktiga. Detta är en upplevelse jag kommer att bära med mig länge. Jag hoppas också att tävlingen inspirerar fler tjejer att ta steget att tävla inom sommellerie och att det lockar fler tjejer till branschen, säger Tina Johansson, Årets Lily Bollinger 2017.

Så gick tävlingen till:

De tre finalisterna tävlade i sex moment inom teori, blindprovning och servering inför publik. Finalisternas prestationer bedömdes av en kvalificerad jury som leddes av ordföranden Ia Orre Montan, som även är ELLE mat & vins egen dryckesexpert.

Övriga jurydeltagare:

Agneta Green (sommelier och krögare på krogen Oaxen), Angela D’Orazio (Master Blender vid Mackmyra destilleri), Fredrik Hierner (sommelier och restaurangchef på MASH, Århus, Danmark), Jörn Ek (Kvalitetschef & CSR-ansvarig Vin & Öl vid Arvid Nordquist) samt Eva Nina Hammarskjöld (sommelier och projektledare för Lily Bollinger Award).

Annons

Juryns utlåtande:

”Tävlingen har haft ett starkt startfält i år. Juryn har haft ett tufft arbete. Men med sina teoretiska kunskaper som grund tog årets vinnare sig systematiskt igenom samtliga sex delmoment. Vinnare i Lily Bollinger Award 2017 är: Tina Johansson.”

– Att vinna Lily Bollinger Award är ett kvalificerat erkännande och Tina Johansson är en av Sveriges duktigaste sommelierer. Att utses till Årets Lily Bollinger har inneburit en ordentlig skjuts i karriären för våra tidigare deltagare och jag ser fram emot att följa vår vinnare Tinas fortsatta karriär, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Om Lily Bollinger Award

Lily Bollinger Award instiftades av Bollinger och Arvid Nordquist för mer än tio år sedan för att hedra minnet av den legendariska champagneänkan madame Lily Bollinger, som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.

Förutom titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en resa till det anrika champagnehuset Bollinger, en kaffeutbildning samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons