Bästa dryckestipsen till jul och nyår

Vi har samalt de bästa dryckestipsen till jul och nyår.

Kring jul och nyår är tillfällena att fira många. Här har vi samlat de bästa tipsen på hur du serverar cocktails, glögg, starkvin och alkoholfritt.
10 november, 2017

Cocktail-tips:

Att servera cocktails vid olika sorters sammankomster är en stor trend just nu, men om du har många gäster, och inte har hjälp i baren, så är det smart att hälla upp drinkarna i stora kannor. Håll bara koll så att du inte råkar hälla i för mycket starksprit i kannan.

 • Se till att du är väl förberedd genom att ha ordentligt med is, rena glas, citronskivor och limeklyftor på lager.
 • Till vodka, vit rom eller ginbaserade cocktails, passar juicer som mandarin, lichi, exotiska frukter eller granatäpple bra.
 • Pigga till drinken med lite Grand Marnier eller Cointreau, men var försiktig med mängden så att smaken inte tar över.
 • För att ge glasen en extra känsla av glamour, ge dem sockerkanter genom att doppa dem i äggvita och sedan strösocker.
 • Angostura bitter tillsätter en liten smakkick och du behöver bara några droppar.
 • Använd inte din dyraste champagne när du gör champagnecocktails utan använd hellre cava eller annat mousserande vin. Tillsätt lite sprit i glaset, så som Grand Marnier eller Cointreau, en sockerbit och apelsinskal. Toppa sedan försiktigt med det mousserande.
 • För Baileysälskare, häll Irish Cream sprit eller Amarula, som är mindre sött, över is och tillsätt en skvätt stark espresso.
 • För de som vill dricka alkoholfritt, gör drinkarna intressanta och vuxna. Höga glas med ginger ale och limeklyftor är, precis som tonic med citron, alldeles utsökt. Eller tillsätt en skvätt tonic i färskpressade juicer och servera även dem med många citronklyftor.

Recept: 3 trendiga vinterdrinkar med vodka och godis

Vinterdrinkar med vodka och godis.

Vinterdrinkar med vodka och godis.

Glögg-tips:

Det är den tiden på året då glögg är populärt – och inget värmer ju bättre en kall dag – och det går faktiskt att göra egen glögg om du inte hittar en favorit av det stora utbud som finns.

 • Köp en bra flaska rödvin, så som Mauro Primitivo (32364). Värm försiktigt vinet i en kastrull tillsammans med en skivad apelsin full med istoppade kryddnejlikor och en eller två kanelstänger. Tillsätt socker och en skvätt konjak.
 • För alkoholfritt alternativ kan du göra utsökt tranbärsglögg genom att värma tranbärsjuice med kryddorna ovan. Men du kommer antagligen inte behöva tillsätta något socker då tranbärsjuicen är så söt i sig.
 • Äppelglögg är också ett gott alkoholfritt alternativ. Tillsätt fem skivor äpple och mycket kryddnejlika till äppeljuice.
 • Värm Pimm’s – en konjak med smak av apelsinskal, lakrits och ingefära – och blanda med äppeljuice, värm upp och njut framför en sprakande brasa!
 • Att servera vit glögg kall med en isbit i blir allt mer populärt. Du kan också tillsätta en skvätt mousserande vitt vin till.

Recept: 10 enkla tilltugg för ett glammigt glöggmingel

Enkla tilltugg för ett glammigt glöggmingel.

Enkla tilltugg för ett glammigt glöggmingel.

Starkvin-tips:

Att servera starkvin efter maten är en trend som kommer tillbaka. Starkvin ger dig mycket för pengarna, men som med all alkohol, njut med måtta.

 • Flera portviner är goda till julens desserter, godis och ostbricka. En tawny port har smak av russin och nötter och smakar därför utmärkt till knäckiga desserter. Choklad eller chokladdesserter kombineras med fördel med en late bottled vintage – som kan behöva dekanteras för att få bort sediment.
 • Glöm inte söt Madeira som har en nötig och knäckig ton vilken är utsökt till de flesta av julens sötsaker. Servera till choklad, knäck, nötter och torkad frukt. Passar också till nötpaj, gräddiga parfaiter, crème brûlée och crème caramel.
 • Sherry avfärdas ofta, men är faktiskt ett fantastiskt vin som passar bra till många rätter där det vanliga vinet går bet. De torra sorterna, Manzalina och Fino, passar utmärkt till skaldjur, som en aperitif tillsammans med salta mandlar eller till sillen. Dessa viner är perfekta till rökt lax också. Oloroso passar bra till skinkan, Amontillado till hårdostar, och de sötare sorterna, så som Pedro Ximénes och Moscatel, är värda att smutta på tillsammans med chokladdesserter eller mjuka ostar.

Fler vintips: 5 goda viner som passar till julmaten

Vi tipsar om goda viner till julmaten.

Vi tipsar om goda viner till julmaten. Foto: IBL