Hen-drinken ska tilltala både kvinnor och män

15 nov, 2018 
Hen-drinken är ett initiativ från Tullamore D.E.W.
Är det egentligen någon skillnad på kvinnlig och manlig smak? Ja, faktiskt! Men förutom biologiska faktorer påverkas vi av normer och föreställningar om vad som anses vara kvinnligt respektive manligt. Hen-drinken vill göra upp med detta och få oss att prata om smaker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Forskning visar att kvinnor och män rent biologiskt upplever smak på olika sätt. Detta beror bland annat på att kvinnor har cirka 43 procent fler celler och 50 procent fler neuroner (nervceller) i den del av hjärnan som tar emot doftmolekyler, vilket kan resultera i en mer nyanserad smak- och doftupplevelse.

Kvinnor har känsligare smaksinne

– Forskningen visar bland annat att kvinnor är bättre än män på att identifiera beska smaker och att bedöma intensiteten av sött, surt och salt. Det innebär att de inte behöver lika hög smakintensitet i drinken för att få samma upplevelse som män. Det betyder också att kvinnor oftast har bättre förutsättningar att uppleva den fulla smakprofilen hos exempelvis whiskey, säger Johan Swahn, Filosofie doktor inom Sensorisk marknadsföring.

Förutom biologiska faktorer påverkas vi även av daterade normer och samhällets syn på vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt. Det förväntas till exempel ofta att män gillar öl och whiskey och att kvinnor föredrar sötsliskiga drinkar – men det kan lika gärna vara precis tvärtom.

Annons

Hen-drinken ska passa alla

För att göra upp med dessa normer har Tullamore D.E.W. med hjälp av den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo tagit fram Hen-drinken baserat på Johan Swahns forskning.

– Jag tilltalas av tanken på att utforska och blanda smaker med hjälp av forskning. Irländsk whiskey som komponent är spännande då den har en rik smakbild som passar bra att blanda. Förutom att leta efter en balanserad och samtidigt spännande smakkombination, har jag använt mig av champagne som traditionellt sett kopplas till fest och lyx, snarare än socialt konstruerade könsroller. Jag hoppas att Hen-drinken blir ett sätt att mötas och prata om smaker, säger Josephine Sondlo.

Josephine Sondlo är en prisbelönt bartender på Bar Hommage.
Josephine Sondlo är en prisbelönt bartender på Bar Hommage.

Hen-drinken är en uppdaterad variant av klassikern Whiskey Sour med en avvägd del sötma för att tilltala männen. Sötman balanseras sedan upp med syra och en hint av beska, för att inte chocka kvinnors ofta känsligare smaksinne.

Annons

Hen-drinken finns att beställa mellan den 15 november – 30 november på Bar Hommage i Stockholm där Josephine Sondlo arbetar.

Så blandar du Hen-drinken hemma:

Hen-drinken med Tullamore D.E.W.
Hen-drinken med Tullamore D.E.W.

Ingredienser:

50 ml Tullamore D.E.W.

20 ml verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)

20 ml champagne- och senchasocker

5 droppar vanilj- och cynarbitter

Toppa med 20 ml kombucha

Gör så här:

Champagne- och Senchasocker: Reducera valfritt mousserande vin till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.

Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.

Annons

Vanilj- och Cynarbitter: Två delar vaniljbitter och en del Cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i Systembolagets beställningssortiment). Vaniljbitter kan beställas hos t.ex. Barkonsult. Får man inte tag på vaniljbitter går det bra att byta ut mot klassisk Angostura bitter. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.

Kombinera alla ingredienser förutom kombuchan i en shaker och fyll upp med is. Skaka och sila ner i ett highball-glas. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med kombucha.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons