Kombucha har anor i den ayurvediska kejsarkulturen och består av levande bakteriekultur som kan verka lugnande för magen. Dessutom innehåller drycken b-vitaminer och antioxidanter samt betydligt mindre socker än till exempel läsk.
Grunden för att brygga egen kombucha är en Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), som också kallas kombucha-mamman. Fråga efter den i välsorterade hälsokostbutiker eller köp i näthandeln. Principen är att man pysslar om den och om den sköts rätt kan den sedan återanvändas i oändlighet. Den lever och förökar sig genom ”bebisar”.
Du kan köpa färdig kombucha i utvalda butiker, men att brygga sin egen är inte särskilt svårt. Det enda du behöver är grönt te, bakteriekultur, socker och tålamod. Du kan dricka kombucha naturell eller smaksätta med hallon, jordgubbar, persika, citron eller ingefära.
Relaterade artiklar:
Därför är golden milk så nyttigt >>
Blanda nyttig shrub med vinäger och bär >>
Så gör du switchel – hälsodrycken som botar bakfylla >>
Därför ska du dricka black juice – och så gör du din egen >>

Svensk kombucha finns i fyra olika smaker.

Humm kombucha finns i flera goda smaker, där ”lemon ginger” är vår favorit.