Så påverkas humöret av vilken sorts alkohol du dricker

16 jan, 2018 
Brukar du dricka öl, vin eller sprit?
Att vi kan bli extra glada eller ledsna av alkohol är ingen nyhet, men en ny studie visar att olika sorters alkohol påverkar humöret på olika sätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Ser du fram emot en lugn kväll hemma? Då är rött vin drycken för dig, åtminstone om man ska tro ny forskning som tittat på hur olika spritsorter påverkar vårt humör.

Forskningen, som publicerades i The British Medical Journal, har samlat uppgifter från 30 000 personer som deltog i en internationell enkät om drog- och alkoholvanor. Forskarna i Storbritannien ville se vilka känslor olika typer av alkohol väckte hos människor och de lyckades härleda flera känslor till de olika dryckerna.

Avslappnad, energifylld eller självsäker

Om du vill slappna av kan ett glas vin hjälpa dig på traven, men om du istället vill ge ditt självförtroende en tillfällig boost och känna dig sexig ska du välja starksprit som vodka, gin eller whisky.

58 procent av de som drack starksprit kände sig energifyllda, 59 procent kände sig självsäkra och 42 procent uppgav att de kände sig sexiga. Starksprit väckte dock inte enbart positiva känslor.

Annons

Aggressiv, rastlös eller gråtmild

Av de som drack någon form av starksprit kände sig 30 procent aggressiva och lika många uppgav att de kände sig rastlösa. 28 procent kände sig gråtmilda när de druckit.

Vin fick drygt hälften att känna sig avslappnade och rött vin upplevdes mer uttröttande än vitt. Även öl kopplades till trötthet och nästan hälften uppgav att de kände sig mer avslappnade efter att ha druckit öl.

Fler män blir aggressiva av sprit

Alla känslor var vanligare bland kvinnor – förutom en. Fler män än kvinnor kände aggression när de drack starksprit. Starkast var känslorna bland unga, 18-24-åringar, samt bland de som drack mer.

Därför påverkas vi olika

Forskarna bakom studien spekulerar i att de olika känslorna som väcks kan bero på skillnader i promillesatser, ingredienser i drycken samt mängden alkohol som konsumerats, skriver Time. De tror även att marknadsföring och kulturella betydelser kan ha en inverkan på vilka känslor vi upplever när vi dricker en viss typ av alkoholhaltig dryck.

Enligt studien tenderar människor dessutom att omedvetet välja dryck enligt hur de förväntar sig att känna sig, så om du alltid sträcker dig efter ett glas rött eller en öl, kanske du egentligen längtar efter en lugn, avslappnad kväll snarare än en fest?

Läs även: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Dricker du för mycket alkohol?
Dricker du för mycket alkohol? Foto: Shutterstock

Källa: Time

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons