Drick ölen varm i vinter – så gör du egen gölwein

13 nov, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Gölwein
De är kallt ute och då passar varm dryck extra bra. Men varför inte variera dig och hoppa över glöggen och värma dig med ett glas kryddig gölwein, alltså varm öl med juliga kryddor. Det kan vara det godaste du dricker i jul!
Annons

En kall pilsner framför brasan i jul? Nej! Nu ska vi dricka ölen varm och dessutom som en härlig variant på glögg. I alla fall ska man göra det om man frågar öltillverkaren Falcon.

De har skapat ett recept på en varm öl som värms tillsammans med en kryddig lag för att få fram glöggfeelingen. I receptet de har tagit fram använder de en ny alkoholfri pilsner, Vinterbrygd, så gölweinet funkar ju för alla.

Varm öl är ingen nyhet

Det här med varm öl är ingen nymodighet som har kommit nu. Nej, det har druckits varm öl, framför allt på våra nordliga och kalla breddgrader, i flera hundra år. Det är snarare en tradition som är på väg tillbaka.

– Uppvärmd öl har genom historien varit en tradition. I Dickens romaner och i Shakespeares pjäser kan man till exempel läsa om otaliga vandrare som värmer sig med en pint varm öl. Så vi vet sedan länge att ett glas gölwein är perfekt för kyliga vinterkvällar. Det smakar underbart, doftar ljuvligt och är enkelt att tillreda – definitivt en ny favorit för alla julfirande ölälskare, säger Louise Eckerbom, Brand Manager för Falcon.

Så gör du ditt eget gölwein

Gölwein från Falcon

Räcker till cirka 4 personer

Du behöver:

Lagen:

2 dl vatten

1 kanelstång

4 st hela nejlikor

4 msk honung

några droppar färsk citron

Annons

2 klyftor vinteräpple (utan kärnhus)

Ölet:

2 flaskor Falcon Vinterbrygd

Dekoration:

Socker och kanelblandning

Apelsin

Gör så här:

Börja med att koka upp lagen och låt dra en stund, gärna minst 30 minuter. Lagen kan göras i förväg. Förbered valda glas genom att fukta glasens kant med en apelsinklyfta och doppa sedan glasen i socker- och kanelblandningen.

Sila lagen och värm upp i en kastrull och häll sedan i Falcon Vinterbrygd.

Servera gölwein med en apelsinskiva. Drick och njut!

 

Läs mer: 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons