De 10 hetaste vintrenderna för 2020

09 jan, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Vintrender
Hur kommer din vinkonsumtion se ut 2020? Bland de hetaste vintrenderna för året hittar vi både ökat intresse för ekologiska viner och viner med lägre alkoholhalt. Och vi vill dricka rosé även på vintern.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vin kommer aldrig att gå ur mode, men hur vi dricker och vilka viner vi väljer följer trender, precis som allt annat. Och går man in och kikar lite på hur trenderna för 2020 ser ut så kan man se ett tydligt miljötänk, en förkärlek till rosa vin och ett sug efter mer exklusiva viner.

Vinimportören The Wine Company har listat tio starka trender för året och Lina Sorby som är sommelier och marknadschef säger att vinbranschen är i förändring.

– Det som skiljer vinbranschen i dag från tio år tillbaka är att den är mer progressiv. Vi ser att fler kvinnor tar över prominenta vinhus och det finns ett större utrymme för lekfullhet och nytänkande när det kommer till vin. Med nya smakkombinationer och konsumtionsvanor är vi inte lika låsta i gamla regler och traditioner. Samtidigt ökar kundernas efterfrågan på viner som är både ekologiskt och socialt hållbara, säger hon.

10 starka vintrender för 2020

1. Greta Thunberg-effekten

Det är inte bara ett nyord, utan Gretaeffekten slår sig också in bland årets vintrender. Bland många svenskar är det helt naturligt att göra ekologiska och hållbara val till vardags, både i stort och smått. Svenskar efterfrågar en ökad transparens och det speglar vilka viner vi konsumerar. Vi bryr oss om var vinet kommer ifrån, hur det framställs och om arbetarna har bra villkor. De här punkterna spås ha ännu större betylelse för oss konsumenter under 2020.

Annons

2. Rosé året runt

Det finns ingen anledning att vänta in rätt säsong när det gäller goda viner. Du har säkert märkt att rosévinet har fått en egen och självklar plats i vinutbudet oavsett om det är mitt i iskalla januari eller stekheta juli. Hashtaggen #roséallyear har funnits i ett par år men 2020 spås bli året då vinsäsongerna slutar tas på så stort allvar. Dessutom spås rosé bli årets bröllopsdryck.

3. Onlineköpen ökar

Alla vill effektivisera sin vardag på olika sätt och att vi handlar allt mer online är bara ett exempel på det. Nu har man kunnat köpa vin via näthandel ett tag, men nu spås det här sättet att handla vin slå igenom riktigt stort. Förutom att det är smidigt att få vinet transporterat hem så ger det oss också möjlighet att få tag i exklusiva viner som inte finns på Systembolaget.

4. Dricka mindre, men bättre

En våg av medvetna konsumtionsval spås bre ut sig bland svenskar under 2020. Vi kommer att se fler viner med lägre alkoholhalt, mindre flaskor och också fler hjälpmedel för att kunna återförsegla vinet om inte hela flaskan gått åt. Den alkoholfria trenden fortsätter också att öka. Vi vill också satsa mer på fina premiumviner till speciella tillfällen.

Annons

5. 2020 – ett år av bubbel

Vi kan inte få nog av bubbel av alla former. All försäljningsstatistik som gäller mousserande vin skjuter i höjden och det gäller såväl champagne som andra sorter. Och vi dricker det inte bara rent utan gör också drinkar av det, som olika spritz-varianter.

Det präglar vår vinkonsumtion 2020

Efter de fem huvudtrenderna kikar vi snabbt på fem trender till som kommer att prägla 2020 års vinkonsumtion i Sverige. Det är tydligt att vi är nyfikna på nya viner samtidigt som vi också hittar tillbaka till gamla favoriter:

6. Vi vill ha vin som matchar syrlig och fermenterad mat. (Enligt Arla är syra den starkaste smaktrenden för 2020, så det passar perfekt!)

7. Vi hittar åter viner från Europas klassiska vinområden.

8. Ökat intresse för inhemska och udda druvor.

9. Vi blir nyfikna på okända och mindre vinregioner

10. Vi vill testa vin som berättar en historia och har en tydlig terroir – alltså tydliga karaktäristiska kvaliteter för ett specifikt geografiskt område. Håll utkik efter östeuropeiska viner.

Foto: TT

 

Läs mer: 

5 hälsofördelar med ett glas rött vin

Rosa prosecco snart på hyllorna

Vilken champagnetyp är du?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons