Därför är öl bra för hälsan – 6 anledningar

19 jul, 2017 
AvRedaktionen
Att dricka öl behöver inte vara onyttigt. I måttlig mängd kan det faktiskt hjälpa dig att sova bättre och hålla dig frisk. Här är 6 anledningar att byta ut lördagsvinet mot ett glas öl.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ta en öl, för hälsans skull! Foto: IBL
Ta en öl, för hälsans skull! Foto: IBL

Öl är inte så onyttigt som man kan tro. Tvärtom. Framför allt är det humlen och malten i öl som är bra för hälsan men även alkoholen i sig kan vara bra mot vissa sjukdomar. Forskning visar att öl i måttlig mängd ger ett bra tillskott av bland annat B-vitaminer, kisel och syrorna humulon och lupulon, som har en antibiotikalik effekt och hejdar bakterietillväxt.

Här är 6 skäl att njuta av en öl ibland:

1. Utmärkt sängfösare

Svårt att somna? Blotta smaken av öl, framförallt stout, ale och lager, höjer produktionen av dopamin, ett belöningshormon i hjärnan som har en lugnande effekt på oss. I en studie såg man att 15 milliliter – alltså en matsked – ökade dopaminet hos testpersonerna. Mer än så behövs inte för att det ska fungera som en sängfösare!

Annons

2. Verkar stärkande

Vill man få starka ben kan man välja ett glas öl istället för mjölk till maten ibland. Öl innehåller nämligen en hel del kisel som är viktigt för skelettet. En öl om dagen har visat sig minska risken för benbrott. Dricker man mer ökar istället risken, inte minst för att man blir berusad och får svårare att gå. Mest kisel finns det i ölsorterna IPA (Indian Pale Ale) och vanlig ale. Minst finns det i light lager och alkoholfri öl.

3. Bra för kärlhälsan

Öl kan minska risken för stroke, visar en amerikansk studie gjord på 80 000 kineser. En måttlig mängd alkohol, som det är i just öl, förhindrar att det goda kolesterolet HDL sjunker, vilket är bra för hjärthälsan.

4. … och för hjärtat

Mörk öl som stout och mörk ale, minskar också risken för hjärtinfarkt. De mörka ölsorterna tycks förhindra åderförkalkning som är en orsak till infarkt. Men forskarna poängterar att det handlar om måttliga mängder öl, om man vill komma åt hälsoeffekten.

Annons

5. Förebygger njursten

Besväras du av njurstenar? En flaska öl kan minska risken för att det bildas njurstenar med 40 procent. Både vattnet och själva alkoholen i öl späder ut urinen och gör oss kissnödiga, vilket förebygger njursten. Alkoholen ökar också utsöndringen av kalcium som är en beståndsdel i njurstenar.

6. Gör dig friskare

Bakteriesjukdomar kan delvis hejdas med öl tack vare humolon och lupolon, två ämnen som finns i humle. De ger dels ölen den beska smaken men har också en effekt som påminner om den i antibiotika. Forskare tittar också på om humulon och lupolon kan användas i läkemedel mot cancer.

Läs även: Kombinera mat och öl? Tänk på det här!

Pizza och öl är en klassisk kombination. Foto: Shutterstock
Pizza och öl är en klassisk kombination. Foto: Shutterstock

Källor: LiveScience, The Telegraph

Text: Vivvi Alström
Artikeln publicerades först på MåBra.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons