Cognac för nybörjare – allt du behöver veta

18 feb, 2019 
AvRedaktionen
Cognac är ett destillat från Frankrike.
Vill du lära dig mer om cognac, eller konjak som det också stavas ibland? Här är allt du behöver veta för att kunna prova dig vidare på egen hand.
Annons

Cognac har tidigare haft en lite gubbig stämpel, men faktum är att drycken passar kvinnliga smaklökar minst lika bra. Förutom att dricka cognac som avec är det en utmärkt ingrediens i cocktails.

Vad är egentligen cognac?

Cognac är ett druvdestillat (starksprit gjord på druvor) och precis som champagne är namnet hämtat från ett specifikt distrikt i Frankrike. Drycken får inte kallas cognac om den inte kommer från Cognac. Om drycken tillverkas någon annanstans (i till exempel Spanien eller USA) kallas den oftast bara brandy. Armagnac är ett annat druvdestillat som tillverkas i distriktet Armagnac, sydost om Cognac i sydvästra Frankrike.

Hur smakar cognac?

Eftersom cognac är gjord på druvor finns det en naturlig fruktsötma i drycken, till skillnad mot whisky som tillverkas av spannmål. Cognac är aldrig rökig utan ofta förhållandevis mjuk i smaken. Ofta kan man förnimma toner av till exempel torkad frukt, vanilj, choklad, nötter och kokos.

Annons

Hur dricker man cognac?

Cognac ska drickas rumstempererad. Doften en minst lika viktig som smaken, så börja med att dofta på drycken och ta sedan en liten sipp. Behåll gärna drycken i munnen i några sekunder och svälj den sedan.

Vilket glas ska man välja?

Olika cognacsglas från Riedel i serien Vinum.
Olika cognacsglas från Riedel i serien Vinum.

En klassisk cognacskupa fungerar utmärkt, men tulpanformade glas är faktiskt ännu bättre. Den runda basen och avsmalnande halsen gör att smakerna koncentreras och aromers frigörs successivt.

Vad passar cognac till?

Cognac, kaffe och choklad är en ”match made in heaven”. Börja gärna med en klunk kaffe, ta en sipp cognac och låt sedan en chokladbit smälta sakta i munnen.

Annons

Olika beteckningar och betydelser:

VS: Very Special
VSOP: Very Superior Old Pale
VO: Very Old
VVSOP: Very Very Superior Old Pale
XO: Extra Old

5 cognac att känna till:

Fem vanliga cognacsorter.
Fem vanliga cognacsorter.

1. Braastad VS (nr 398), 299 kr.

2. Grönstedts VS (nr 382), 299 kr.

3. Martell VS (nr 171), 352 kr.

4. Hennessy VS (nr 156), 395 kr.

5. Rémy Martin VSOP (nr 172), 499 kr.

Sidecar är en klassisk cocktail med cognac.
Sidecar är en klassisk cocktail med cognac. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons