Brännland Iscider – skapad av norrländsk vinterkyla

Gillar du cider med vuxen smak och naturliga ingredienser? Då är det hög tid att du testar Brännland Cider, om du inte redan gjort det.
22 oktober, 2018
Brännland Iscider görs på svenska äpplen.

Brännland Iscider görs på svenska äpplen.

Historien bakom Brännland Cider började för åtta år sedan när Andreas Sundgren Graniti ville förverkliga drömmen om att göra cider på alla de äpplen som faller till marken i Umeås trädgårdar. Efter två år av försök, misslyckanden och upptäckter vände Andreas blicken mot Kanada, som är pionjärer inom iscider. Strax därefter var svensk iscider född.

Vad gör Brännland Cider speciell?

Brännland Cider producerar hantverksmässig cider på hundra procent äppelmust, utan tillsatser. Produktionen finns i Västerbotten och äpplena har sitt ursprung i både Skåne och Norrland. Vinteräpplen plockade i Västerbotten kombineras med äpplen från en noggrant utvald samarbetspartner i det skånska äppelriket.

Vad är iscider för något?

Iscider utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor. Inga tillsatser som socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen.

Brännlands iscider görs av koncentrerad äppelmust som fryser med hjälp av den norrländska kylan under vårvintern. Ur den frysta musten extraheras en koncentrerad cidermust som sedan får jäsa långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar syra, sötma och kraftfulla äppelaromer.

Brännland Iscider passar lika bra som aperitif, till mat eller att blanda cocktails med.

Brännland producerar:

1. Brännland Iscider 2016 (nr 2918), 249 kr/375 ml.

Namnet till trots är detta snarare ett sött dessertvin än en cider. Brännland Iscider särskiljer sig dock från andra söta viner genom sin tydliga syra och fräschör. Smaken är söt med toner av kanderade äpplen och aprikos, balanserat av en elegant syra. Alkoholhalten ligger på 10 %.

Passar till: Ostar som till exempel Comté, desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever.

2. Brännland Iscider Fatlagrad 2016 (nr 76345), 149 kr/187 ml.

Varje år avsätts en del av Brännland Iscider för lagring på franska ekfat. Detta skapar en fördjupad, mer komplex iscider, mörkare i färg och smak. Smaken är fruktig med inslag av plommon, körsbär, fikon, karamell, rostade mandlar och bakade äpplen. Alkoholhalten ligger på 11 %.

Passar till: Ostar, desserter med inslag av äpplen och bär, ank- och gåslever.

3. Pernilla Perle (nr 82020 BS), 99 kr/750 ml.

Lätt pärlande cider som passar bra som aperitif men också till asiatisk mat och klassisk husmanskost. Smaken är halvtorr med inslag av mogna äpplen, apelsin, mandel och ljusa körsbär. Alkoholhalten ligger på 8,5 %.

Passar till: Lätta desserter, asiatiska rätter, sushi och husmanskost som fläskkarré och äppelkompott.

4. Just Cider (nr 83419 BS), 59 kr/750 ml.

Det senaste tillskottet från Brännland är Just Cider som lanseras i Systembolagets fasta sortiment 1 december. Smaken är frisk med toner av äpple citrus och aprikos. Alkoholhalten ligger på 4,5 %.

Passar till: Ljust kött, kyckling och fläsk, asiatisk mat med hetta, sushi, ost och charkuterier.