12 mat- och dryckestrender att hålla koll på 2020

22 jan, 2020 
AvRedaktionen
Mat- och dryckestrender 2020
Vad hamnar på tallrikarna och i glasen i år? Vad händer på krogen, och hur ska vi duka? ELLE mat & vin har hittat årets 12 hetaste trender!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Spread the love

En lavin av veganska spreads, frostings, toppings, ”ostar” och ”smör” är i antågande, både i butiker men också via tips och recept på hur du fixar det hemma. Bered dig på smör gjort på vattenmelonfrön, macadamia-spread, marängtäcken på kikärtsspad och cashew-ost. Gör gott för både smaken och planeten!

Veganska spreads och toppings, mat- och drycktrender 2020

2. Rökiga cocktails

Visst, det är rökfritt på krogen – men det gäller inte cocktails anno 2020! Nu ska det ryka och pysa, på alla möjliga tänkbara sätt. En rökpistol som ger rök och smak rakt i glaset, kolsyreis som ger rökeffekt, att röka isbitar (jodå, det går: att låta dem smälta i rökmaskin och sedan frysa om), att krydda med rökigt salt eller rökig whisky, eller helt enkelt tända eld på vedartade kryddor som rosmarin för att få smak och doft. Smokin’ hot!

Annons
Rökiga cocktails, mat- och drycktrender 2020

3. Dold lyx i köket

Trenden med dolda köksmaskiner, som inbyggda kyl- och frysskåp, har funnits länge, men nu tar kökstillverkarna steget ännu längre – som detta från Kvänum i serien Atelier – och designar smarta skåp som enkelt kan dölja exempelvis ugn eller mikro, en utdragbar bakningsstation eller en kaffestation för hemmabaristan. Lika vackra öppna som stängda, förstås.

Dolda köksmaskiner, mat- och drycktrender 2020

4. Flour power

Vi har vant oss vid mandelmjöl, rismjöl, och kokosmjöl. Men vad sägs om bananmjöl? Tigernötmjöl, av rotknölar från gräset jordmandel? Eller mjöl spetsat med torkade insekter (läs med om den trenden under nr 8)? Nya mjölsorter kommer dyka upp på hyllan, men även som nya ingredienser i färdiga bakverk som tortillas, munkar och knäcke.

Annons
Nya mjöler, mat- och drycktrender 2020

5. Bokashi

Att kökskompostera med bokashimetoden är en effektiv och hållbar trend som fått ett uppsving i köket, just för att den är så enkel, snabb och doftfri. Hushållsavfall varvas med bokashiströ, gjort på svampar och jästbakterier, i en hink som kan tömmas på vätska. Matavfallet fermenteras och görs om till kompost inom loppet av bara några veckor.

Bokashi, mat- och drycktrender 2020

6. Svenskt bubbel

När svenska vinodlare för något decennium sedan satte igång med vinproduktion satsade man på både rött och vitt. I dag har man kommit fram till att gröna druvor lämpar sig mycket bättre för vårt kalla klimat, och riktar främst fokus mot mousserande. Kvaliteten blir allt bättre, och svenskt mousserande är absolut värt att prova! Även svenska mousserande drycker gjorda på annat än druvor, som äpple, vinäger (shrub) eller björksav trendar också.

Annons
Svenskt champagne, mat- och drycktrender 2020
Svensk champagne, mat- och drycktrender 2020

 

Svensk champagne, mat- och drycktrender 2020
Svensk champagne, mat- och drycktrender 2020
Annons
Svensk champagne, mat- och drycktrender 2020

7. Bordets basgarderob

Ett nytt sätt att duka – ett hållbart tänk med guldkant – lär vi oss av dukningsproffset Sofia Wood.

Annons

– Mitt kök består av två grundkategorier som samarbetar och bildar en helhet – naggade, vackra, äldre ganska billiga vintagefynd och nya riktiga investeringar som jag tänker ska hålla för livet. Det lyxiga lyfter det enklare romantiska och det enkla gör det lyxiga mindre borgerligt, förklarar hon.

– Min grundidé är att aldrig spara på det fina utan att alltid ösa på och använda det i vardagen. Det innebär till exempel att jag häller upp mjölk i kanna, lägger över smör i en vacker bytta, skär bröd på vackra skärbrädor och alltid letar efter vackra linneservetter.

Läs mer om filosofin på: sofiawood.elle.se/tankar-om-dukning- och-kokets-basgarderob

Snygg dukning, mat- och drycktrender 2020

8. Grön gastro

Mathias Dahlgren startade den gröna gastrotrenden i Sverige med Rutabaga, men efter det hände det inte så mycket. Visst, många lyxkrogar fokade på grönt, men tog inte riktigt steget fullt ut. Men nu händer det! Råkokå är ett härligt exempel där man på slottsrestaurangen på Åkeshofs slott skapar helt grön gourmetmat. Fokus ligger på hållbarhet och man använder i största möjligaste mån närproducerade råvaror från småskaliga gårdar och odlare.

Annons
Grön gastro, mat- och drycktrender 2020

9. Fritera mera

Efter att ha legat i träda ett tag är fritösen återigen het, i dubbel bemärkelse. Självklart med mestadels nya saker i oljan som friterad panerad avokado, jalapeno-poppers, friterade polenta-sticks risbollar med kimchi, friterade oreo-kakor och pickels, men det skakas också liv i 80-talsklassiker som friterad camembert. Vi har ett härligt, flottigt och frasigt år att se fram emot!

Friterade och grillade grönsaker, mat- och drycktrender 2020

10. Fjädertårtor

Plötsligt svämmade våra flöden över av brush stroke cakes eller fjädertårtor – tårtor dekorerade med lövtunna, utpenslade bitar av choklad, antingen i rengbågens alla färger eller helt monokroma till tårtan, som täcks med frosting eller smörkräm och i övrigt lämnas odekorerad. Både vackert och smakfullt!

Annons

Tips på hur du gör choklad-fjädrar? Recept finns här: brinkenbakar.ellematovin.se/choklad-och-bjornbarstarta- i-fjaderskrud

Fjädertårtor, mat- och drycktrender 2020

11. Insektsprotein

Det har länge snackats om att västvärlden bör vara redo för insekter i maten, nu är dagen här! En inkörsport kan vara proteinberikade mjöler med nedmalda torkade insekter, för att sedan våga sig på hela torkade godsaker, som dessa från Jimini’s.

Insektsprotein, mat- och drycktrender 2020

12. Regnbågsmat

Dieter hit och kliniska studier dit – det är svårt att hålla koll på alla nya rön och trender inom kost och hälsa. Men en av de tydligaste, och enklaste, reglerna för att få i sig det man behöver kan vara tänka på en regnbåge nästa gång du äter. Helst ska du blanda minst tre färger av grönsaker och frukt. I färgen finns det fytokemikalier som fungerar som växternas immunsystem, men som även har positiva effekter på oss människor. Så äter du av många färger får du i dig flera olika sorters fytokemikalier, som dessutom stärker varandra.

Annons
Regnbågsmat, mat- och drycktrender 2020

Foto: Stockfoto, Europapress, Aller DK, mfl.

LÄS MER:

Framtidens smaker och kök – här är mattrenderna 2020

De 10 hetaste vintrenderna 2020

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons