Guide: Så gör du balkongen redo för våren

Vårfixa balkongen, inredningstips

Efter en vinter i ide börjar det snart bli dags att börja nyttja balkongen igen. Med de här tipsen blir du redo att fånga vårens första sol från första parkett.
17 februari, 2017

Våren innebär inte bara att det blir ljusare och grönare ute. För många betyder våren att det är dags att börja flytta ut på balkongen igen.

Även om det fortfarande dröjer ett tag innan vi kan sitta utomhus längre perioder utan att frysa är det fortfarande möjligt att skapa en balkong från vilken du kan att avnjuta en kaffe i solen eller bara drömma om kommande varma dagar.

På jakt efter det perfekta köpen till balkongen? Vi listar både de snyggaste utomhusmattorna, små växthus att ha inomhus eller på balkongen och blomborden att satsa på!

Så vårfixar du balkongen – 5 tips:

1. Levande ljus

Satsa på levande ljus som balkongbelysning året runt

Foto: Alice Johansson Styling: Pernilla Algede för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

Värmeljus skapar en mysig och – åtminstone till synes – värmande atmosfär. Stora ljuslyktor i mönstrat glas sprider ljuset bättre än mindre varianter. Kombinera gärna flera stycken och placera ut.

2. Matta på golvet

En matta på balkongen skapar mer myskänsla

Foto: Johan Spinell Styling: Mainstreet Stockholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Holm

Även om solen ligger på kan det bli kyligt på det bara balkonggolvet. Placera en vädertålig matta där du sätter fötterna. En bonus är att den även skapar ett mer ombonat intryck.

3. Dekorera med växter

Än är vädret inte att räkna med och även om det är härliga plusgrader på dagen kan temperaturen snabbt sjunka om nätterna – och då är det inte särskilt klokt att placera ut känsliga växter.

Välj grönska som tål väder, vind och minusgrader. Är du osäker kan du alltid dekorera med robusta kvistar. Om du inte vill att de ska knoppa så behöver du inte ens vattna dem.

4. Värmande textiler

Textilier och plädar på fåtöljer och stolar på uteplatsen

Foto: Henrik Nero Styling: Scandinavian Homes för Alexander White/Johan Franzon

Det är lätt att luras att våren är här för att stanna när den efterlängtade solen kikar fram, dock är det bra att tänka på att det fortfarande kan vara ganska kyligt i luften.

Dynor på balkongmöblerna är en bra lösning, likaså att ha värmande plädar eller skinnfällar i närheten när värmen avtar.

5. Stämningsfull belysning

Ljusslingor på uteplatsen

Foto: Maria Sahlander för Bjurfors/mäklare: Zara Ek

Nu är det dags att städa bort julbelysningsslingorna för mer våriga varianter. Ljusslingor med stora glödlampor är ett fint alternativ som lyser upp när det mörknar.

Komplettera gärna med massor av ljuslyktor.

Läs också:

Så lyckas du med årets trender – 9 fina tips

5 bästa växterna att odla på balkongen

Inred balkongen med inspiration från Marrakech – 11 snygga köp