Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Titta in i konstnärens vackra lantliga hus i Chianti

28 mar, 2024 
AvMarzia Nicolini
Titta in i konstnärens vackra lantliga hus i Chianti
Staden i all ära, men nu har Liselotte Watkins hittat sitt happy place på den italienska lands-bygden. Här har hon verkstad, trädgård och ett rustikt stenhus fyllt med den egna konsten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lantligt trähus på ÖlandBrand logo
Lantligt trähus på Öland

Längtan efter ett lugn efter många år i Milano och Rom ledde illustratören och konstnären Liselotte Watkins till den italienska landsbygden. I ett gammalt hus bland de gröna kullarna i Chianti inte långt från Siena har hon, maken och de två barnen slagit sig ned.

Liselotte har vistats mycket i området och är förälskad i den långsamma takten på landsbygden. Och i en tillvaro där man kan stanna upp.

Vacker vas målad av Liselotte
Vacker urna, målad av Liselotte.HELENIO BARBETTA
Annons
Liselotte välkomnar på tröskeln tillsammans med sin trogna taxvän.
Liselotte välkomnar på tröskeln tillsammans med sin trogna taxvän.HELENIO BARBETTA

– När vi hade fått barn började jag och min man leta efter ett eget ställe, långt från trafiken och kaoset i Rom. Genom vänner fick vi tips om ett hus, vi åkte dit och det var precis allt vi drömt om, säger Liselotte.

Huset ligger cirka 450 meter över havet med makalös utsikt i ett öppet, böljande landskap och är rätt plats för Liselotte och hennes familj (som också inkluderar två hundar, en katt och en häst). Det stora stenhuset består av flera trappor och många rum. Trädgården bjuder på flera olika avdelningar och har dessutom en pool. Det är cirka 20 minuter till Siena och 15 minuter till Castellina, i hjärtat av Chianti-regionen. Till egendomen hör över 100 olivträd och flera vinstockar.

Annons
Landskapet runt Siena i Chianti bjuder på en klassisk siluett med böljande kullar och olivlundar. Liselotte och hennes man har precis börjat sätta fart med planeringen av sin trädgård.
Landskapet runt Siena i Chianti bjuder på en klassisk siluett med böljande kullar och olivlundar. Liselotte och hennes man har precis börjat sätta fart med planeringen av sin trädgård.HELENIO BARBETTA
Rustikt och unikt. Köket har typiska toskanska terrakottagolv, de omålade träbjälkarna ger rummet en varm känsla. Liselottes samling av keramikskålar under den öppna köksbänken.
Rustikt och unikt. Köket har typiska toskanska terrakottagolv, de omålade träbjälkarna ger rummet en varm känsla. Liselottes samling av keramikskålar under den öppna köksbänken.HELENIO BARBETTA
Annons

– Hela huset har renoverats med återvunna, använda material. Vi hittade massor av kakel och keramiska golv på Vilani, där finns alltid det mesta du behöver. Även möbler, gamla marmorskivor och keramikföremål.

Renoveringen var omfattande, eftersom hela byggnaden behövde uppdateras. Tre år tog det allt som allt. Nytt tak, ny el och grund. Även de utvändiga trapporna och terrassen är nya, men gjorda för att smälta in i byggnadsstilen.

Toskanska skärbrädor som har några år på nacken tar plats på köksbänken med en av Liselottes målade urnor.
Toskanska skärbrädor som har några år på nacken tar plats på köksbänken med en av Liselottes målade urnor.HELENIO BARBETTA
Charmigt äldre matbord från Vilani med stenskiva har plats för många. Stolar från lokala lopp-marknader. Lampa i metall och glasfiber av Enrico Botta för Diner, är en praktpjäs från 1970-talet. På bordet Liselottes konstverk La donna.
Charmigt äldre matbord från Vilani med stenskiva har plats för många. Stolar från lokala lopp-marknader. Lampa i metall och glasfiber av Enrico Botta för Diner, är en praktpjäs från 1970-talet. På bordet Liselottes konstverk La donna.HELENIO BARBETTA
Annons

– Huset är på runt 250 kvadratmeter, inklusive min verkstad och gästrummet. Vi har redan bestämt oss för nästa projekt: att renovera några små stall intill det stora huset.

De började köpa möbler till huset när de bodde kvar i Rom. Inredningen är en eklektisk blandning av rustika toskanska möbler och designklassiker som de har samlat på sig genom åren, köpta över hela världen. De vitkalkade väggarna, det handslagna tegelgolvet och frilagda bjälkar i taket bidrar till den rustika, lyxigt lantliga känslan.

Huset bjuder på nivåskillnader och olika trappavsatser skapar spännande rumslighet.
Huset bjuder på nivåskillnader och olika trappavsatser skapar spännande rumslighet.HELENIO BARBETTA
Annons
En del av studion rymmer skrivbord, inköpt på antikmarknad i Milano. På bordet verket Lei av Liselotte. Stolen är vintage.
En del av studion rymmer skrivbord, inköpt på antikmarknad i Milano. På bordet verket Lei av Liselotte. Stolen är vintage.HELENIO BARBETTA

– Jag älskar vårt köksbord, det rymmer tio personer, jag hittade det på Vilani. Runt det sitter vi ofta.

Naturligtvis har Liselotte en favoritplats eller faktiskt två rättare sagt. ”Dels min studio, där jag arbetar dagligen, och köket, där vi samlas för umgänge och matlagning." Konst är förstås en given del av inredningen, kreativa lösningar och experiment fyller hemmet.

Liselotte Watkins i sin studio. De gamla stenväggarna får hennes konstverk att poppa.
Liselotte Watkins i sin studio. De gamla stenväggarna får hennes konstverk att poppa.HELENIO BARBETTA
Annons
I ateljén lutar sig ett museiprojekt med rumsavdelare mot väggen. Taklampa av Tobia Scarpa för Flos. Skåpet är köpt i antikaffär i Siena.
I ateljén lutar sig ett museiprojekt med rumsavdelare mot väggen. Taklampa av Tobia Scarpa för Flos. Skåpet är köpt i antikaffär i Siena.HELENIO BARBETTA

– Jag har gjort alla konstverk i huset och tycker om att hitta nya platser åt dem, jag flyttar om hela tiden. Och sedan försvinner mycket av min konst i väg på utställningar, så ingenting förblir detsamma särskilt länge.

– Vi har några typiska material från den toskanska landsbygden, som marmor och trä. Men vi har lagt till mycket grönt och ljusa färger för att göra det mer modernt och personligt. Färger fungerar alltid för mig.

På väggen konstverket Vitrine av Carsten Höller. Intill Liselottes verk Coco and Yoko. Lampor köpta på loppmarknad i Rom. Soffa av Børge Mogensen från 1950-talet, omklädd i tyg från Kvadrat. Samtliga kuddar från Liselottes samarbete med Svenskt tenn. Litet runt bord av Eero Saarinen.
På väggen konstverket Vitrine av Carsten Höller. Intill Liselottes verk Coco and Yoko. Lampor köpta på loppmarknad i Rom. Soffa av Børge Mogensen från 1950-talet, omklädd i tyg från Kvadrat. Samtliga kuddar från Liselottes samarbete med Svenskt tenn. Litet runt bord av Eero Saarinen.HELENIO BARBETTA
Annons
På väggen tavlor av Liselotte. Stolen är Arka av Yngve Ekström för Stolab. Antik pall från Sicilien.
På väggen tavlor av Liselotte. Stolen är Arka av Yngve Ekström för Stolab. Antik pall från Sicilien.HELENIO BARBETTA

Familjen har på bara några år rotat sig på den italienska landsbygden.

– Våra barn går i skolan i Siena och vår dotter har en häst där, så vi åker mycket fram och tillbaka. Min man arbetar oftast hemifrån med modekonsultation och sköter mycket av trädgårdsarbetet. Jag stortrivs och har hittat min plats på jorden.

Annons
Minimalistiskt sovrum med fönsterglugg mot grönskan. Överkast, Rodebjer. Lampa Toio, Flos. All konst av Liselotte.
Minimalistiskt sovrum med fönsterglugg mot grönskan. Överkast, Rodebjer. Lampa Toio, Flos. All konst av Liselotte.HELENIO BARBETTA
Byrån lämnades kvar av tidigare ägare. Tavla Sbiadito av Liselotte till en utställning på Villa San Michele, 2019. Pyjamasjacka på handtaget från La Doble J.
Byrån lämnades kvar av tidigare ägare. Tavla Sbiadito av Liselotte till en utställning på Villa San Michele, 2019. Pyjamasjacka på handtaget från La Doble J.HELENIO BARBETTA

Fotograf: Helenio Barbetta/Living inside

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons