Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Tidlöst i trä och rostfritt – så skapar du stilen i köket

Kök i trä och rostfritt - inredningstips

Ett kök i trä och rostfritt är ett tåligt val som står sig år efter år. Skapa stilen i köket med ljusa träslag, detaljer i naturmaterial och tidlösa designklassiker. Vi delar med oss av idéer och shoppingtips!
31 augusti, 2020

 

Behåll den rogivande sommarkänslan i hemmet året om. Inspireras av arkitekten Nanna Alsbjergs vackra kök i sommarhuset i danska Odsherred, där trärena ytor, möbelklassiker och fina texturer står i fokus.

Kök i rostfritt och trä - skapa stilen

Trävurm i köket hos Nanna Alsbjerg. Foto: Nicoline Olsen Styling: Hanne Vind | Syns i: Naturnära drömoas med trä i fokus

Tips 1: Sociala lösningar

Gör köket till hemmets hjärta genom att inreda för sociala stunder. Slipp stå med ryggen mot matplatsen genom att flytta ut köket från väggen med en köksö eller arbetsbänk, det gör det lättare att umgås även vid matlagning.

Tips 2: Praktiskt ljus

Sätt funktion främst när du väljer kökslampor. Arbetsbelysningen är den viktigaste i köket, och den som gör det lätt att hacka grönsaker och läsa recept under mörka höstkvällar.

Tips 3: Dekorativ förvaring

Öppna hyllplan gör det lätt att få överblick i köket, samtidigt som dina finaste detaljer ställs på paradplats. Skapa små stilleben av keramik och porslin i olika former och färger som du kan variera efter säsong och smak!

Tips 4: Trären charm

Satsa på möbler och detaljer i trä för att ge inredningen en varm, ombonad känsla. Furu, björk eller ek – de vanliga, närproducerade träslagen är både snygga och hållbara val.

Tips 5: Tidlös glans

Slå ett slag för det rostfria i köket, här från Ikea. Rostfritt stål är ett tåligt och snyggt materialval, och särskilt fint blir det som komplement till en bänkskiva i trä.

Tips 6: Mjuka upp

Runda former och flätade naturmaterial som jute och rotting vid sidan av trä ger en hemtrevlig känsla. Särskilt användbara blir de i köket som kan upplevas stramt i förhållande till andra rum i hemmet.

Skapa stilen själv – vi listar tio shoppingtips: 

1. Rullbordet Flytta i rostfritt stål fungerar både som avlastningsyta och enklare köksö, från Ikea. Här kan du köpa den.

Flytta rullbord i rostfritt från ikea

2. Stilfulla kannan Pleat pitcher i polerat, rostfritt stål, från New Works. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

pleat pitcher från new works

3. Rund uppläggningsbräda, Mila round, från Ellos home. Här kan du köpa den (reklamlänk från Awin.com).

rund bricka i trä

4. Bordet Subeybaja är ett multifunktionellt mat- och soffbord i ek som går att höja och sänka, från Santa & Cole. Här kan du köpa det.

höj- och sänkbart matbord och soffbord i ett

5. Børge Mogensens designklassiker J39 i massiv ek med sits av handflätat pappersgarn, från Fredericia furniture. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

J39 stol i trä från Fredericia furniture

6. Rund matta i jute, från Granit. Finns i två storlekar, 90 alternativt 150 centimeter. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

rund jutematta från granit

7. Brödkorg i set om tre, tillverkad i flätad jute, från Dixie. Här kan du köpa dem (reklamlänk från Awin.com).

brödkorg i jute

8. Bokhyllemodul som är enkel att bygga på efter behov, från Atbo. Här kan du köpa den.

bokhylla i trä från atbo

9. Giò Pontis tidlösa stol Superleggera i ask med sits i rotting, från Cassina. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

superleggera i ask och rotting

10. Klassiska pendellampan Topan VP6 designad av Verner Panton, från &Tradition. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Topan VP6 lampa i vitt

Läs mer:

Så inreder vi våra kök 2020 – 4 stora kökstrender

8 tips – förnya köket utan att renovera

Nya sättet att designa kök: Det här är Cupboards & Goods