Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Ta en titt i det stillsamt vackra Klockarehuset i Österlen

05 jun, 2024 
AvMari Strenghielm
Ta en titt i det stillsamt vackra Klockarehuset i Österlen
Österlen är mer än bara andlöst vacker natur; det är också ett landskap med kultur, god mat och dryck i fokus. I Södra Mellby trivs Kia och Janne i stillsamma, sköna Klockarehuset.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Carla SozzaniBrand logo
Kika in hemma hos Carla Sozzani

Österlen är mångas favorit. Hit kommer man för naturen, havet och stillheten. Men också för maten och kulturen. Många människor har hittat sitt sommarnöje här. Precis så var det för Kia och Janne Landelius.

Egentligen hade de inte ens tänkt gå på visningen i Södra Mellby. Ett hus på 200 kvadratmeter kändes alldeles för stort. Men nyfikenheten tog överhanden och tur var väl det.

Lantköket kommer från England och företaget deVOL. Köket var en av anledningarna till att Kia och Janne förälskade sig i huset. Det är i oljad ek, med antik koppar på bänkytorna och marmorlist. Blandaren från deVOL. Gasspis, Bertazzoni.
Lantköket kommer från England och företaget deVOL. Köket var en av anledningarna till att Kia och Janne förälskade sig i huset. Det är i oljad ek, med antik koppar på bänkytorna och marmorlist. Blandaren från deVOL. Gasspis, Bertazzoni.Fotograf Lina Östling
Annons
Pardörrarna, som är placerade mitt på långsidan av huset, är troligtvis original från byggåret 1830.
Pardörrarna, som är placerade mitt på långsidan av huset, är troligtvis original från byggåret 1830.Fotograf Lina Östling

– De senaste åren har vi kört fram och tillbaka till Österlen och gått på ett antal husvisningar. Men det var först när vi kom till Klockarehuset som alla bitar föll på plats. När vi fick se den fantastiska utsikten från huset över Hanöbukten bestämde vi oss, säger Kia Landelius.

Kia och maken Janne bor i Höllviken söder om Malmö. Men minst varannan helg åker de till huset i Södra Mellby. Storleken gör att släkt och vänner får plats, jul och midsommar har firats med många gäster på plats. De vuxna sönerna Jacob och Simon kommer gärna hit.

Annons
Kia och Janne på promenad på stranden vid Knäbäckshusen som ligger nära Klockarehuset. I år är stranden tyvärr stängd efter de svåra vinterstormarna som blåst sönder den.
Kia och Janne på promenad på stranden vid Knäbäckshusen som ligger nära Klockarehuset. I år är stranden tyvärr stängd efter de svåra vinterstormarna som blåst sönder den.Fotograf Lina Östling

– Vi är fortfarande på upptäcktsresa här och lär känna omgivningarna. Det känns fantastiskt att ha närheten både till strand, skog och det mäktiga naturreservatet Stenshuvud.

Södra Mellby är en liten by belägen på en höjd och en riktig kulturmiljö-pärla. Byvägen mot kyrkan är kantad av vackra, gamla gatuhus.

Huset var ursprungligen en bostad åt byns klockare som arbetade i kyrkan ett stenkast bort. Till huset hörde också en gård där det drevs lantbruk under många år. Det stod klart 1830 och har under åren renoverats med varsam hand. Det gamla trägolvet finns kvar i gott skick. Liksom AGA-spisen som Kia och Janne hoppas få liv i igen.

Annons
I köket finns en AGA-spis som ska renoveras. Vägglampa från det franska företaget Jieldé.
I köket finns en AGA-spis som ska renoveras. Vägglampa från det franska företaget Jieldé.Fotograf Lina Östling
Annons
Det gedigna matbordet kommer från AB Småland. Böjträstolar med flätad sits, Ellos. Belysningen, som hänger i läderremmar från taket, Long John, RUBN/Glashuset.
Det gedigna matbordet kommer från AB Småland. Böjträstolar med flätad sits, Ellos. Belysningen, som hänger i läderremmar från taket, Long John, RUBN/Glashuset.Fotograf Lina Östling

– Vi älskar köket, inredningen satt på plats när vi flyttade in och kommer från Devol kitchens, säger Janne.

Sedan de tog över huset för ungefär två år sedan har de färdigställt renoveringen som de föregående ägarna hade påbörjat; förutom att tapetsera och måla om ytskikten har det varit en del arbete med el och vvs.

– När den första vintern kom märktes det att ytterdörren var helt oisolerad. Det var nära att vi bytte ut den till en ny, men vi är så nöjda över att vi i stället lät renovera och isolera den vackra originaldörren, säger Kia.

Annons
Köksön har en bänkskiva klädd med antik koppar och en stomme i oljad ek, deVOL.
Köksön har en bänkskiva klädd med antik koppar och en stomme i oljad ek, deVOL.Fotograf Lina Östling
Skulptural trätrappa, Vitaby-trappan. Vedspisen står strategiskt placerad mitt i huset mellan hall, kök och vardagsrum.
Skulptural trätrappa, Vitaby-trappan. Vedspisen står strategiskt placerad mitt i huset mellan hall, kök och vardagsrum.Fotograf Lina Östling
Annons

Utvändigt har det stora projektet varit att bygga en ny terrass med tillhörande redskapsbod eftersom den gamla var fallfärdig. För att kunna njuta av den fantastiska utsikten och få så många umgängesytor som möjligt valde Kia och Janne att bygga verandan i flera nivåer med olika sittplatser. En fin detalj är att golvet på trädäcket har lagts i ett chevron-mönster som känns lite mer arbetat.

Hela trädgården hade fått stå i träda i några år, både på grund av pandemin och att de tidigare ägarna bodde utomlands. Kia och Janne har gått varsamt fram och ansat det som varit övervuxet, men i övrigt låter de det hela få ta sin tid. De har skapat nya kullerstensgångar och ett nytt fint stengärde längs med vägen vilket har lyft helhetsintrycket.

Alla väggar i huset är putsade och målade med kalkfärg från Kalklitir. Fönsterbrädorna har hållits trärena. Lampan i hörnet, FRAMA. Skinnpuff köpt i Spanien. Fåtölj, Zara Home. Soffa, IKEA, omklädd med överdrag från Bemz. Den gamla Bornholms-kaminen används flitigt under vinterhalvåret.
Alla väggar i huset är putsade och målade med kalkfärg från Kalklitir. Fönsterbrädorna har hållits trärena. Lampan i hörnet, FRAMA. Skinnpuff köpt i Spanien. Fåtölj, Zara Home. Soffa, IKEA, omklädd med överdrag från Bemz. Den gamla Bornholms-kaminen används flitigt under vinterhalvåret.Fotograf Lina Östling
Annons
Vägghylla från Frama med plats för lite böcker, tidningar, minnen och ting de tycker om. Lampa från Zara Home.
Vägghylla från Frama med plats för lite böcker, tidningar, minnen och ting de tycker om. Lampa från Zara Home.Fotograf Lina Östling

Österlen är ett mecka för den mat- och dryckesintresserade, Kia och Janne har redan hittat sina favoriter.

– Här finns Mellbybagaren med anor från år 1885 och som har det mesta man kan önska sig gällande bakverk. Andra favoritställen är Ravlunda hantverksbageri, Dalängarna och Byvägen 35 i St Olof. Grönsaker köper vi helst på Bertils i Bästekille, i Gröna butiken på Orelund eller hos lokala lantbrukare som säljer grönsaker och frukt utanför gården. Buhres i Kivik är stället för skaldjur på terrassen på sommaren. Sedan är Friden en riktig pärla med otroligt goda pizzor, säger de samstämmigt.

Annons
I ett av gästrummen på övervåningen sover man under takfönster och med utsikt över trädgården.
I ett av gästrummen på övervåningen sover man under takfönster och med utsikt över trädgården.Fotograf Lina Östling
Annons
På det över planet med sitt charmiga snedtak finns familjens sovrum och gästrum. Taklamporna i sällskapsrummet är Utzon JU1, &Tradition. Dagbädden är en IKEA-säng som har fått ett fint överdrag från Bemz.
På det över planet med sitt charmiga snedtak finns familjens sovrum och gästrum. Taklamporna i sällskapsrummet är Utzon JU1, &Tradition. Dagbädden är en IKEA-säng som har fått ett fint överdrag från Bemz.Fotograf Lina Östling

Fotograf: Lina Östling

Annons