Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Tio enkla knep som gör hemmet mer energieffektivt

08 jun, 2023 
Spara energi i hemmet enkla inredningstips linnea ruiz mutikainen
Att energieffektivisera hemmet är betydligt enklare än vad många tror. Vi dyker ner bland några skonsamma tips, både för miljön och plånboken, med fokus på lägenheten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se de största odlings- och växttrenderna 2023Brand logo
Se de största odlings- och växttrenderna 2023

Det finns många effektiva åtgärder för att leva mer miljövänligt, inte minst inom kategorin elförbrukning. Oavsett hur du bor, stort som smått, går det att applicera ett grönare tänk på energianvändningen. Nedan tar vi ett helhetsgrepp om just bostaden i form av skonsamma, smarta tips för alla hemmets rum.

Inspireras av tio smarta tips som gör lägenheten mer energieffektiv och miljövänlig:

1. Fyll tvättmaskinen vid tvätt

Det är vanligt att sätta igång en tvätt trots att det är få plagg i maskinen. Försök att planera din tvätt noggrant och alltid fylla maskinen för att spara både el och vatten. Om du inte har tillräckligt med kläder, passa på att addera hemtextilier eller sängkläder som matchar temperaturen. Merparten av tvättmaskinerna har dessutom ett eco-program, vilket kan reducera energiförbrukningen ytterligare.

Annons

2. Minska duschtiden

Ett av de absolut enklaste knepen för en grönare vardag stavas kortare dusch. Genom att halvera tiden som spenderas i duschen kommer du även notera en halvering på el- och vattenförbrukningen. Enligt Energimyndigheten motsvarar en fem minuter lång dusch 1,25-1,50 kilowattimme (kWh), baserat på ett duschmunstycke med ett flöde på tio liter per minut.

Minska duschtiden hemma
Att korta ner duschtiden är ett enkelt men effektivt sätt att reducera energiförbrukningen.Foto: Granit

3. Välj rätt belysning

Bra belysning är en nödvändighet i alla hem, inte minst för oss i Norden. Däremot är det skillnad på belysning och belysning. Innan du investerar i en ljuskälla, fastställ vad lampan ska fylla för funktion. Många väljer lampa enbart baserat på utseende, men steg ett bör vara att se hur mycket ljus lampan alstrar, alltså dess ljusflöde. Kika efter lumen (vanligen förkortat som lm) i lampaffären eller online innan du slår till.

Annons

4. Justera inomhustemperaturen

Inomhustemperatur är A och O för en behaglig hemmiljö. Så fort kylan drar in vill vi självklart kompensera med varmare luft, men undvik överdrivna temperaturer. Att sänka värmen endast en grad sänker nämligen energianvändningen för uppvärmning med nästan fem procent. När du istället behöver kyla ner hemmet, se till att dra för gardiner eller investera i solskydd för dina fönster.

Inred med gardiner för sänkt temperatur
Lägg extra krut på gardinerna för att hålla värmen ute under varma sommarmånader.Foto: Audo Copenhagen

5. Undvik torktumlaren

Är du en flitig användare av torktumlaren? Försök att koncentrera användandet till höst- och vintermånaderna. När vädret tillåter är det betydligt skonsammare att låta kläderna torka utomhus i den friska luften. Tvättmaskinen i sig står redan för märkbar elkonsumtion, men torktumlaren bidrar till märkbart större del av energiförbrukningen – mellan två till tre gånger mer.

Annons

6. Köp energivänliga produkter

När större möbler och detaljer behöver bytas ut, exempelvis vitvaror, är det viktigt att sålla i utbudet och fokusera på energieffektiva alternativ. Kylskåpet är en av hemmets stora energiförbrukare tillsammans med diskmaskin och torktumlare. Miljövänligare varianter är kopplade till en viss kostnad, men kyl och frys av högre energiklass sparar både energi och pengar i längden.

Inred mer energivänligt
Dags att förnya vitvarorna? Satsa på grönare alternativ.Foto: Klaus Langelund/Hay

7. Använd diskmaskinen smartare

En tumregel för diskmaskinsanvändning, likt tvättmaskinen som vi avhandlade tidigare, är att fylla den helt innan användning. Kom ihåg att maskinen kommer använda exakt samma mängd vatten oavsett om den är full eller inte. Att skölja rent tallriken helt innan tvätt är heller inte nödvändigt. Spara vatten genom att endast ta bort nödvändiga rester – resten sköter maskinen.

Annons

8. Utnyttja mikrovågsugnen

Vid mindre förberedelser eller tillagning i köket är mikrovågsugnen det bästa alternativet. Utöver att förkorta matlagningstiden rejält reduceras energianvändningen rejält. Numera finns det även en uppsjö av enkla (och väldigt goda) recept, från varmrätter till mindre tilltugg och efterrätter, att tillaga i just mikrovågsugnen istället för att använda ugnen. Smart och enkelt!

Inred energieffektivt i köket
Mycket av maten som förbereds i köket kan med fördel färdigställas i mikrovågsugnen.Foto: Tine k home

9. Se över tätningslister

Tätningslister finns i alla hushåll, vissa i bättre skick än andra. Listerna fyller flera funktioner och har många fördelar, inte minst för ljuddämpning och värmeförbrukning. Tack vare dessa kontrolleras och bevaras värmen i våra hem, samtidigt som buller och pollen håller sig utanför. Däremot är det viktigt att byta ut tätningslister med jämna mellanrum för bäst effekt.

10. Anpassa dina rutiner

Utöver att byta ut produkter och effektivisera befintliga lösningar skadar det inte att se över sina egna rutiner. Att förkorta duschtiden är en åtgärd, men det finns många andra vardagliga knep att ta till. Var konsekvent med att sätta lock på kastrullen när någonting kokas eller värms, ersätt gärna med vattenkokaren om möjligt och låt din frysta mat tina upp i kylen.

Inred mer energivänligt
Portabel belysning är en annan smart komponent, enkel att flytta runt och utmärkt oberoende årstid.Foto: Hay
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperaturBrand logo
Se hur du håller värmen inomhus, trots sänkt temperatur
Annons