Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Skapa sommarkänsla i vardagsrummet – 6 inspirerande knep

18 jun, 2021 
Skapa sommarkänsla i vardagsrummet våra bästa tips
Sugen på att låta sommaren flytta in hemma? Här har du tipsen som skapar efterlängtad sommarkänsla i vardagsrummet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker demBrand logo
5 vanliga inredningsmissar och hur du undviker dem

Efter vad som känns som en evighetslång vinter och sporadiska höstdagar i maj är sommaren äntligen här för att stanna. Lämna kylan bakom dig och välkomna en ny, efterlängtad årstid tack vare smarta inredningsknep, stora som små, för hemmets alla rum.

Vi har tidigare spanat in hur du gör sovrummet sommarfint och nu skiftar vi fokus till vardagsrummet.

6 inspirerande tips som skapar omedelbar sommarkänsla i vardagsrummet:

1. Jordig palett i fokus

Inred med den trendiga jordiga paletten i vardagsrummet
Jordigt är helrätt, både i sommar och framöver. Foto: Emma Jonsson Dysell för Fantastic Frank Stylist: Josefin Hååg Mäklare: Christer Karkenne.

Den jordiga paletten, som även resonerar väl med den ihållande trenden att tänka naturnära och nedtonat, är ett säkert kort när det kommer till sommarinredning. Inspireras av soliga länder med varma temperaturer och tidlösa, ljusa paletter som inte drar till sig lika mycket värme.

Annons

Utgå ifrån en nyans, exempelvis varm beige eller jordig brun, som sedan gör avtryck i en eller flera möbler i vardagsrummet. Även ljusgrått och vitt är mitt i prick.

2. Grönskande oas

Skapa en lummig grön oas i vardagsrummet
Placera växterna runtom i rummet för en genomgående grön oas och en svårslagen lummig atmosfär. Foto: Marcus Stork/Storkholm Photography för Bjurfors Vasastan Stylist: Sson & Hed Mäklare: Gustav Sandén.

Vem älskar inte en harmonisk, lummig oas hemma? Sommar och gröna växter går hand i hand (inte minst Medelhavsväxter) och självklart passar de lika bra inomhus som utomhus.

Här är det snyggt att tänka maximalistiskt och inte begränsa sig till en eller två växter. Blanda olika växter och storlekar, med en varierad placering runtom i rummet för en genomgående enhetlighet. Utöver att de är vackra att kolla på skapar de ett härligt lugnt med utomlandsatmosfär.

Annons

3. Uppdatera med färg

Skapa sommarkänsla i vardagsrummet med färg
Testa dig fram och börja med färg i mindre mängd. Stylist: Thomas Lingsell för Historiska Hem Mäklare: Hanna Tairi.

I sommar inspireras vi av det färgsprakande Medelhavet som inte räds festliga kulörer i alla dess former. Oavsett om det är en liten detalj eller en poppig möbel så är färg uppiggande, upplyftande och sprider den härliga energi som sommaren förknippas med.

Färg kan lätt kännas lite övermäktigt och det är smart att testa sig fram och addera mindre doser färg i taget. Ett bra tips är att börja med en textil, kanske en kudde eller en matta, i ett lite färgstarkare utförande. Det är även fint att låta färgen hitta fram på väggen, precis som vi ser i form av den vägghängda mattan som både kombinerar färg och neutraler.

Annons

4. Grönt och gult

Inred med grönt och gult i hemmet
Experimentera med gult, grönt eller båda i en frisk kombination för en somrig essens på nolltid. Foto: Fredric Boukari för Historiska Hem Stylist: Charlotte Lindholm Mäklare: Björn Schumacher.

Jordiga färgsättningar i all ära, men många av oss förknippar sommaren med soliga färgfavoriter som gult och grönt. En harmonisk ljusgrön nyans gör sig fin på både väggar och inredning, medan trendigt solgult syns överallt i både mode- och inredningsbilden just nu. Även en varmare gul är helt rätt.

Satsa på en hel vägg eller en större möbel i någon av trendfärgerna omgiven av lummiga växter och små detaljer, som konst eller småprylar, i samma färger. Då skapas en fin enhetlighet som gör hela rummet mer levande.

Annons

5. Kreativ konst

Inred med konst hemma för en somrig känsla
Plocka in sommaren på ett kick med konst, personliga objekt och unika loppisfynd. Foto: Fredric Boukari för Historiska Hem Stylist: Charlotte Lindholm Mäklare: Björn Schumacher.

Satsa på konst! Sommaren plockas enklast in med somriga objekt, oberoende storlek och utförande. Inspireras av sommarens färgglada inslag och komplettera med vackra växter.

Ta fram favorittavlorna, småobjekten du håller kärt och varför inte planera in en loppisrunda (eller spana online) för att hitta en, eller flera, nygamla guldkorn till ditt hemmastilleben. Vägghängd konst är ett bra sätt att bevara sommarkänslan länge!

6. Lantlig spets

Inred med lantlig spets i sommar för en sommarkänsla inomhus
Spetsgardiner är nostalgiska och romantiska i sitt utförande med en lantlig, somrig touch. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Copparstad Mäklare: Erika Lamberg och Adam Smith.

I sommar strävar vi efter ett ihållande lugn och blickar mot drömmiga, lummiga omgivningar med lantliv i fokus. Oavsett om du ska piffa upp sommarstugan eller stylar inför en sommar i stan är spetsgardiner ett utmärkt inslag.

Utöver dess svårslagna charmiga känsla får du ett magiskt vackert blickfång med ett ljuvligt ljusinsläpp när solen ligger på. Det blir inte finare än så!

Annons