Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

8 trendiga medelhavsväxter för balkongen och uteplatsen

20 maj, 2021 
Snygga och trendiga medelhavsväxter för balkongen och uteplatsen
Låt Medelhavet flytta in! Här är åtta växter och örter som tillför svårslagen medelhavskänsla på både balkong och uteplats.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 växter att odla på balkongenBrand logo
5 växter att odla på balkongen

I år inspireras vi av Medelhavet i alla hemmets rum, med uppiggande färger (där gult helt klart regerar!), avkopplande miljöer och harmonisk grönska. Med sommaren precis runt hörnet börjar det bli hög tid att ge utemiljön lite extra kärlek.

Vi har dykt ner bland trendiga medelhavsväxter, från olivträd till hibiskus, och samlat åtta trendiga favoriter som skapar en drömsk medelhavsoas på nolltid. Vilken blir din favorit?

Här är 8 medelhavsväxter och örter perfekta för både balkong och uteplats:

Annons

1. Citronträd

Trendiga medelhavsväxter för balkong och uteplats, citronträd
Förtjust i citrus? Komplettera citronträdet med andra somriga citrusträd för en extra drömmig känsla. Foto: TT.

Vem älskar inte citronträd? Förutom den givna lyxen av att ha närproducerad citron inom räckhåll är träden slående vackra med en frisk, somrig doft. Citrusträdet kan flytta ut i mitten av maj när frostfria nätter är garanterade. Rent temperaturmässigt behöver trädet varma temperaturer, så en solig och skyddad plats är att föredra.

Om du vill ställa ut trädet tidigare under våren är det viktigt att du flyttar in det under nätterna. Kom ihåg att vattna regelbundet.

Annons

2. Olivträd

Trendiga medelhavsväxter för balkong och uteplats, olivträd
Ingen medelhavoas utan ett, eller flera, olivträd. Foto: TT.

Få saker säger Medelhavet lika mycket som just olivträd. Addera ett, eller flera beroende på tillgänglig yta, för en magisk oas. Olivträdet gillar att vara utomhus, allra helst på en solig och vindskyddad plats. Ställ ut trädet i mitten av maj, så länge det inte är frost om nätterna.

Om du vill ställa ut trädet tidigare plockar du bara in krukan under kvällen när kylan drar in. Vattna olivträdet jämnt under hela sommarhalvåret. Ju varmare det är, desto mer vatten behövs.

Annons

3. Lavendel

Trendiga medelhavsväxter att odla på balkongen och uteplatsen, lavendel
Just lavendellila är en av säsongens allra hetaste trendfärger, en tendens som vi skymtar både i mode- och inredningsbilden. Foto: TT:

Odla ätbart! Lavendel är en av många ätbara blommor och växter som du enkelt kan odla själv. Använd i alla sommarens bakningar eller låt de stå framme och tillföra underbar harmoni. Lavendel och sol är en perfekt matchning, så satsa på en solig placering.

Se till att vattna regelbundet några gånger varje vecka, framförallt när det vankas nyplantering eller plantering i kruka. Ett tips är att addera lite gödsel ibland för längre blomning.

Annons

4. Fikon

Medelhavsväxter som är trendiga 2021, fikonträd
Så snabbt vårtemperaturen har stabiliserat sig kan fikonträdet flyttas ut. Foto: Ellos Home.

Drömmiga fikonträd är enkla att orda, vackra för ögat och perfekta att odla i kruka. Placera ditt träd där det är både soligt och varmt. Var noga med att vattna regelbundet för att undvika uttorkning.

5. Hibiskus

Så inreder du med trendig hibiskus på balkongen och uteplatsen
Hibiskus kommer i flera färger och utföranden, här i en vackert vit variant. Foto: TT.

Trots sitt tydliga tropiska ursprung gillar hibiskus vårt klimat. Den kan med fördel bo inomhus året runt utan några konstigheter. Hibiskus kräver en del vatten. Bibehåll en fuktig jord genom att plantera växten i en rymlig kruka. Annars finns det en viss risk att växten angrips av exempelvis bladlöss.

Annons

6. Bougainvillea

Inred med bougainvillea pa balkongen elle uteplatsen
Omedelbar medelhavskänsla med drömsk bougainvillea, en färgstark soldyrkare. Foto: TT.

Bougainvillea är en poppig stämningshöjare med sann sommarkänsla. Denna klängväxt älskar solen, inte minst temperaturer strax över 20 grader. Undvik att placera den i en skuggig miljö då den lätt kan tappa sina blad i skuggan.

Snåla inte med vattningen. Det är viktigt att krukans dränering är bra för att slippa rötter som står i blöt. Glöm inte att bougainvillea är en klängväxt som kommer behöva bindas upp när den har växt till sig.

Annons

7. Rosmarin

Medelhavsväxter att odla på balkong och uteplats, rosmarin
Rosmarin är en användbar och uppskattad kryddväxt som enkelt kan plockas in under vinterhalvåret. Foto: TT.

Satsa på örter med både doft och smak av Medelhavet! Rosmarin kan med fördel stammas upp till ett mindre träd utmärkt för balkong och uteplats. Den gillar att stå på en skyddad, solig plats när den väl är utomhus.

Rosmarin ska inte stå i blöt jord konstant. Var noga med att jorden torkas ut lite innan du vattnar på nytt.

8. Timjan

Medelhavsväxter att odla på balkong och uteplats, timjan
Satsa på kryddväxter i sommar för att enkelt integrera härligt somriga (och närproducerade) smaker i matlagningen. Foto: TT.

Timjan är ytterligare en krydda som älskar mängder av sol och torra omgivningar. Med en magisk doft och god smak gör den sig perfekt till alla sommarens måltider. Timjan är inte speciellt kräsen av sig, se bara till att använda dig av en kruka med hål i botten för att säkerställa en bra dränering.

Nysatta plantor behöver regelbunden vattning tills de har börjat växa på riktigt.

Källa: Interflora och Blomsterlandet.

Annons