Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så skapar du en varm och ombonad känsla hemma – åtta tips

02 dec, 2021 
Skapa en varm och ombonad känsla hemma med 9 enkla knep
Kyliga temperaturer ute får oss att skifta fokus mot våra hemmiljöer i hopp om att boosta både värme och mysfaktor. Här samlar vi åtta enkla knep som ger hemmet ett ombonat lyft på nolltid.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärntecken

Saknar du varmare temperaturer? Misströsta inte. Med ombonade textilier, en extra ljuskälla eller två och väl utvalda färgsättningar boostar vi den varma, ombonade mysfaktorn interiört och får oss att mäkta med vintern lite bättre.

Rent färgmässigt har 2021 präglats av ett tydligt skifte där kalla neutraler ger plats åt betydligt varmare kulörer, en tendens som håller i sig även fortsättningsvis. Tänk en tidlöst beige eller klassisk brun färg i något varmare skepnad på väggar (här hittar du våra bästa hacks för att lyckas med precis det), möbler eller mindre detaljer för en förstärkt värme i hemmet som helhet.

Annons

Skapa en varm och ombonad känsla i hemmet – 8 enkla tips och smarta hacks som gör skillnad:

1. Maxa med textilier

Skapa en varm känsla i hemmet, inred med textilier
Ju mer textilier, desto bättre – inte minst under årets kyligare månader. Foto: Artilleriet.

Slå upp mysstämning och textilier dyker onekligen upp. Få saker skapar ett så märkbart (och för den delen omedelbart) ombonat lyft som just textilier, från plädar och kuddar till gardiner och mattor. När kylan drar in är det värt att plocka fram en extra mjuk komponent eller två, gärna i något tyngre material som sammet eller med en lekfull taktil yta.

2. Fokus på fönster

Skapa en varm känsla i hemmet, så inreder du ditt fönster
Skapa en behaglig och stämningsfull omgivning med gardiner, gärna i nedtonade kulörer. Foto: &drape.

Ge ett eller flera fönster i hemmet lite extra kärlek! En trend som går spikrakt uppåt stavas gardiner, gärna i skira utföranden. Tänk lager på lager och styla med flera gardiner, exempelvis en i tunnare och en i tjockare material, för olika ljusinsläpp och helhetskänsla. En gardin i ljusare kulör är ett utmärkt val om du dessutom vill boosta ytan.

Annons

3. Uppdatera belysningen

Skapa en varm känsla i hemmet, inred med belysning
En liten ljuskälla är tacksam att investera i och enkel att ta fram när det behövs. Foto: Klaus Langelund/Hay.

Belysning är A och O oavsett tid på året, men blir oundvikligen snäppet viktigare under höst- och vintermånaderna. Investera i mindre lampor som enkelt kan plockas fram vid behov och även tas bort när det naturliga dagsljuset står starkt. Numera finns det fina laddningsbara och batteridrivna varianter som även kan förgylla uteplatsen.

4. Fluffiga ytor

Skapa en varm känsla i hemmet, fluffiga ytor
Känns taktila ytor något övermäktiga? Låt de gå i en neutral kulör för ett mer dämpat intryck. Foto: Ferm Living.

Vem älskar inte fluffiga inslag bland heminredningen? Inspireras av säsongens stora materialtrend och låt den genomsyra hemmets textilier. De lekfulla uttrycken har en tydlig 70- och 80-talsinfluens och gör sig fint i mattor, kuddar eller plädar. Satsa på nedtonade, tidlösa kulörer eller skapa kontrast med en färgstark, mindre komponent.

Annons

5. Dukning i säsong

Skapa en varm känsla i hemmet, dukning i säsong
Låt säsongens dukning präglas av en genomgående palett i både textilier, porslin och dekoration. Foto: Åhléns.

Det ombonade hemmet kopplas ofta till sovrum och vardagsrum, men glöm inte bort matplatsen och mer specifikt det dukade bordet. Plocka fram en bordsduk i murriga toner, tygservetter i liknande färgskala, behagliga levande ljus och grönska i säsong. Under sommaren får bordsduken med fördel gå i linnetyg för en avslappnad, lätt känsla.

6. Hej, levande ljus!

Skapa en varm känsla i hemmet, ljus
Införskaffa levande ljus i blandade form för en lekfull touch. Foto: Granit.

Levande ljus är långt ifrån en ny uppfinning, men får sig ett nytt lyft i höst och vinter. Doftfria ljus skapar belysning och värme utan att upplevas dominanta och övermäktiga. Ljusen får med fördel pryda hemmets alla rum, se bara till att välja alternativ som är bra för både miljö och hälsa. Svanenmärkning garanterar ett ljus utan skadliga ämnen.

Annons

7. Glöm inte badrummet

Skapa en varm känsla i hemmet, mysigt badrum
Sprid den varma känslan hela vägen till badrummet med ombonade textilier och värmande nyanser. Foto: Zara Home.

För många av oss har badrummet blivit en avkopplande oas i tider av ovisshet. Däremot är det lätt att glömma bort rummets myspotential, lite som med matplatsen. Plocka fram gosiga handdukar och badlakan i varma färger, satsa på en härlig matta och låt en hudvårdsrutinen forma ett stilfullt stilleben på en simpel bricka.

8. Två i ett-lösning

Skapa en varm känsla i hemmet, doftljus
Hos Brandt Collective möts behaglig doft och vackra inredningsdetaljer i ett stilfullt möte. Foto: The Audo.

Gillar du att tända doftljus då och då? Numera finns det en hel uppsjö av varianter som sprider en behaglig, lätt doft men samtidigt skapar estetiska blickfång. Utöver klassiska ljus ser vi nu en tillväxt av aromalampor och askar med rogivande dofter, perfekta att sprida i badrummet och runtom i hemmet beroende på vad du föredrar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons