Så kan rätt mat boosta din hjärna

Vikten av rätt mat och hur den påverkar vår hjärnhälsa är mer i fokus nu än någonsin. Nu presenterar Operakällan Brain Foods: En näringsrik meny med syfte att boosta hjärnans funktioner – och få oss att prestera bättre.
22 februari, 2019

Hjärnan styr våra tankar och kontrollerar våra kroppsfunktioner, vilket innebär att vår prestation, produktivitet och mående är helt beroende av att hjärnan utnyttjar sin fulla potential. Med detta i bakhuvudet presenterar nu Operakällaren en konferens– och mötesmeny med varierad och balanserad kost med rätt näringsämnen som förstärker just hjärnans funktioner.

Upphovsmakarna bakom idén är Operakällarens Stefano Catenacci och neurodesignern Isabelle Sjövall.

– Jag ser en tydlig trend där arbetsgivare önskar erbjuda medarbetare mer hälsosamma alternativ för att öka välmående, säger Isabelle Sjövall.

Neurodesignern Isabelle Sjövall och Stefano Catenacci ligger bakom den nya smarta menyn.

Smakrikt och näringsrikt – utan kompromisser

Brain Foods-menyn innehåller vällagad och näringsrik mat av noggrant utvalda ingredienser och råvaror – utan att tumma på smakerna. Till grund för menyn ligger växtbaserade ingredienser som är rika på näringsämnen och som därmed bidrar till ökad prestation och välmående. Ambitionen är att mötesgästerna ska orka längre och mer.

– När jag skapade menyn har jag tillsammans med Isabelle Sjövall inspirerats av den italienska livsstilen, vilket för oss innebär att vi inte utesluter livsmedel. Vi försöker istället hitta en variation och ett klokt helhetstänk kring menyn, säger Stefano Catenacci.

Två favoriter från menyn:

Chiapudding med banan och rostad kokos

Chiafrön och banan innehåller naturligt tryptofan som är en viktig aminosyra som hjärnan behöver för att producera serotonin och melatonin. Samtliga ämnen spelar stor roll för vårt humör och vår sömn. Det hjälper oss även att fokusera och kan även öka förmågan att hantera stress. Chiafrön innehåller även Omega 3 och Omega 6 som är en viktig energikälla för hjärnan.

Pumpasoppa med ingefära

Pumpa och ingefära innehåller antioxidanter som med sina antiinflammatoriska egenskaper både stärker kroppens immunförsvar och skyddar hjärnans funktioner.

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: