Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Så inreder du med 2022 års stora färgtrender

01 dec, 2021 
Så inreder du med 2022 års stora färgtrender, enkla tips
Sugen på en färginjektion i hemmet? Inspireras av hur du bäst inreder med 2022 års ledande färgtendenser, från nedtonade uttryck till poppiga kontraster.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrenderBrand logo
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

Att boosta hemmiljön tack vare härliga kulörer är en trend som fortsätter att växa. 2021 präglades av naturnära uttryck så långt ögat når och den jordnära basen hänger med in i 2022, fast i en något mer dämpad roll.

Nu är det allt mer bubbliga, färgsprakande kontraster som dyker upp, från lekfulla pasteller till grönt i mängder. Oavsett om du funderar på att göra om eller bara är sugen på färsk färginspiration samlar vi härliga idéer med 2022 års trendkulörer i fokus.

Annons

Här är årets stora trendfärger 2022 – och inredningstipsen som sätter stilen:

Trend 1: Tidlöst och nedtonat

Årets trendfärger 2022, beige och brunt
Brunbeige i form av naturnära materialval är en snäppet trendigare twist på en redan het tendens. Foto: Fredric Boukari för Historiska Hem Stylist: Charlotte Lindholm Mäklare: Henriette Gerson.

Låt oss börja med det säkra, neutrala kortet som ha genomsyrat inredningsbilden under lång tid. För 2022 tar vitt ett steg tillbaka och ger plats åt beige och brunt, gärna i varma toner. Kulörerna får med fördel ta plats i smådetaljer, på köksluckor eller väggar för en uppdaterad helhetskänsla.

Årets trendfärger 2022, brunt kök
Även grått är en färgfavorit 2022 som med fördel får ersätta de strikt vita ytorna. Foto: Henrik Lindén för Alvhem Mäklare: Tony Henschel.

Glöm heller inte bort grått, en kulör som rimmar väl med 2022 års stora materialbubblare metall och silverskimrande ytor. Inspireras av kanadensiska Éditions 8888, vars silverskimrande fåtölj får oss att vilja satsa på en silvrig detalj, oberoende storlek, för att bryta av den klassiskt nedtonade basen.

Annons

Trend 2: Uppiggande grönska

Årets trendfärger 2022, grönt
Tänk storskaligt! Här ser vi grönt genomsyra hela köket hemma hos Mette Weborn Armstrong, inredningsarkitekt på Sandellsandberg. Foto: Fredric Boukari för Historiska Hem. Stylist: Åsa Copparstad. Mäklare: Josefin Widman.

Grönt är en av 2022 års tydliga utstickare, både inom mode- och inredningsvärlden. Här finns det inga tydliga pekpinnar, utan alla nyanser av grönt förekommer, från pastellosande ljusgrönt till murriga mörkgröna kontraster. Tänk storskaligt och låt grönt smitta av sig på väggar och kökslösningar, gärna i en miljö med grönbladiga växter.

Årets trendfärger 2022, grönt i olika nyanser
Grönt trivs onekligen väl med andra färgsprakande nyanser, inte minst pasteller. Foto: Jotun.

Om du vill addera grönt i något mindre skala är ljuskällor, textilier och smådekor en perfekt start. På så sätt kan du enklare se hur nyanserna faktiskt tar form i ditt hem, vilket slags uttryck du önskar skapa och hur du bäst inreder med kulören i fråga. Att blanda flera olika nyanser är extra snyggt.

Annons

Trend 3: Poppiga pasteller

Årets trendfärger 2022, ljusrosa
Säg hej till rosa, inte minst i skira, ljusa utföranden som spås dominera 2022. Foto: Elin Sylwan för Historiska Hem. Stylist: Petra Yngfalk. Mäklare: Hanna Tairi.

Pasteller entrade inredningsvärlden med besked för några säsonger sedan och har med åren gått från oväntad uppstickare till givet inslag i många hem. 2021 års gula och mintgröna toner följer med in i 2022, men kompletteras med skira lila och rosa kontraster, gärna i ljusa utföranden.

Årets trendfärger 2022, grönt
Grönt förekommer i alla tänkbara nyanser 2022, från ljusare pasteller till mörkare tappningar. Foto: Alicia Sjöström för Historiska Hem Stylist: Thomas Lingsell Mäklare: Adam Smith.

Beroende på vilken pastellkulör du vill satsa lite extra på är det, precis som med grönt, bra att inleda i mindre mängd. Investera i keramik och mindre föremål i pastelliga toner (loppis är ett hett tips!) till att börja med. Snyggt blir det om en och samma färg i liknande nyans präglar en miljö, likt köket här ovan.

Annons

Trend 4: Färg gånger två

Så inreder du med color blocking trenden
Color blocking är även ett välbeprövat koncept inom modevärlden, där fler starka färger ofta får genomsyra en och samma look. Foto: Klaus Langelund/Hay.

En spännande färgtrend 2022 stavas tveklöst color blocking där poppiga kulörer leder vägen. Tänk att du byter ut den ljusa pläden mot en i chockrosa eller satsar på en klargul vas för att rama in säsongens blomster. Nyckeln är att blanda in två, eller fler, färgstarka kulörer i ett rum.

Just nu inspireras vi lite extra av färgexperten och inredningsdesignern Tekla Evelina Severin, som tillsammans med 3D-designern Anna Broeng har skapat en drömlik miljö med gult och blått i fokus. Räds inte att låta två vitt skilda kulörer i starka utföranden förgylla en och samma miljö!

Annons
Årets färgtrender 2022, så inreder du med color blocking
Likt övriga trender kan color blocking få ta plats i mindre skala innan du blandar in fler kulörer i starkare nyanser. Foto: &tradition.

Trend 5: Den blåa frizonen

Inred med trendfärger 2022, blått
Blått skapar ett behagligt lugn i hemmets alla rum, både i stor och liten skala. Foto: Line Klein/Jotun.

För dig som är ute efter en avkopplande känsla i hemmet (utan att stirra sig blint på jordiga kulörer) är det blått som gäller. 2022 är det primärt en behaglig ljusblå nyans som dominerar, men det dyker även upp kontrasterande alternativ i mörkare tappningar perfekt för alla hemmets rum.

Annons
Årets trendfärger 2022, blått
Den blå paletten gifter sig väl med brunbeigefärgade neutraler. Foto: Ellos Home.

Just den ljusblå paletten är extra tacksam för sovrummet då den nästan omedelbart adderar en rogivande atmosfär perfekt för att varva ner och ladda om batterierna. Testa dig fram med olika nyanser av kulören i exempelvis sängkläder, från en ljusblå bas till mörkblått överkast, för ett genomtänkt intryck.

Årets trendfärger 2022, blått
Sugen på blått i mindre mängd? Låt färgen prägla en ljuskälla eller mindre inredningsdetalj. Foto: &tradition.
Annons