Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Quiet luxury-inredning – allt om trendiga fenomenet

28 jul, 2023 
quiet luxury inredning allt du vill veta
Quiet luxury är begreppet på allas läppar i både mode- och inredningsvärlden just nu. Men vad är det egentligen och hur kan man tolka inredningstrenden själv? Vi reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in i det exklusiva funkishuset i BrommaBrand logo
Kika in i det exklusiva funkishuset i Bromma

Det är inte fastställt om det var tv-serien Succession och "old money"-stilen, modemärken som The Row och Loro Piana, eller en kombination av alla dessa, som satte igång trenden eller inte. Exakt vem som är upphovsmakaren till den senaste trenden inom både mode- och inredningsvärlden är därför svårt att säga, men klart är att quiet luxury just nu är säsongens mest omtalade stil.

Kanske bidrar det även till trendens popularitet att den kommer lägligt sett till tiden vi befinner oss i. Att marknadsföra något som quiet luxury kan vara ett smart sätt för varumärken att fånga in konsumenter i en tid då både klimatkrisen och inflationen gör att köpen blir färre och mer genomtänkta.

Annons

Vad är quiet luxury-inredning?

Inredningstrenden, som egentligen i mångt och mycket är en anti-trend, handlar inte så mycket om en viss stil, utan är snarare en inredningsfilosofi. Det handlar om själva processen och tankeverksamheten bakom inredningen, lika mycket som det handlar om känslan inredningen ger oss. Det ska kännas tidlöst, subtilt lyxigt, harmoniskt för ögat och det ska märkas att det är hög kvalitet.

quiet luxury inredning
Nedtonad lyx med fokus på material är nyckeln till quiet luxury-stilen.

Quiet luxury på modescenen skippar synliga loggor, och fokuserar istället på vem som har gjort plagget och vad det är gjort av. Samma devis gäller på inredningsfronten. Det är helt enkelt en diskret, lyxig stil som har fokus på genuina kvalitetsmaterial, hantverk, proveniens och även personlighet. Det du väljer att köpa ska vara genomtänkt, och lyxen i inredningen märks kanske inte vid första anblick eller för ett otränat öga.

Annons

Quiet luxury må ses som en fluga på trendscenen, men för dem som anammar filosofin är det ett sätt att få både mode- och inredningsvalen att hålla över tid – och oavsett trend eller inte. Inredningsfilosofin uppmuntrar till en enkel och avslappnat lyxig inredning, som snarare än att handla om ren minimalism fokuserar på att det ska vara hållbart, rofyllt och sofistikerat. Sedan hur inredningen exakt ser ut kan variera stort. Både färgpaletten och materialvalen inom quiet luxury-stilen liknar japandi-stilen, med den avgörande skillnaden att den första öppnar för en betydligt större bredd av tolkningar och en mix av olika stilar.

Så kan du inreda med quiet luxury-stilen – 7 tips:

1. Prioritera material

Lyxen sitter i materialvalen inom quiet luxury och naturmaterialen är vinnarna för att lyckas. Gediget trä, textilier av hög kvalitet och genuina material med patina, snarare än nyproducerat. När du vill få till den lyxiga inredningsstilen är materialvalen A och O. Förutom att de håller längre och är mer hållbara alternativ, så ser det även mer exklusivt ut jämfört med material av sämre kvalitet.

Annons
quiet luxury inredning med trämöbler
Gediget trä och genuina naturmaterial är ett säkert kort.

2. Välj hantverk och kvalitetsinredning

Förutom att tänka på vilka material man väljer, så bör man även tänka på var materialet kommer ifrån. Att det är framtaget på ett hållbart sätt är viktigare än att det ska vara dyrt, även om det såklart ofta kostar lite mer att köpa inredning som producerats i närområdet och på sätt som är bra för alla i produktionsledet.

quiet luxury kök
Hantverk och kvalitetsinredning står sig – år efter år.
Annons

3. Lyxa till det med inredningsdetaljer

Precis som quiet luxury i modevärlden innebär en hel del minimalistiska looks som får ett lyft med lyxiga accessoarer så kan stilen appliceras på liknande vis i inredningen. Investera i unika accessoarer som lampor, konstverk och andra inredningsdetaljer som får bli pricken över i:et i din tolkning av quiet luxury.

Monica Förster vas Reed i quiet luxury inredning
Lägg krutet på lyxiga inredningsdetaljer.

4. Välj det du älskar och vill ha

Välj inte något bara för att det är trendigt, är något "alla andra har" eller för att du tillfälligt känner att du "villhöver" det. Tänk igenom dina inredningsbeslut ordentligt och satsa på det du verkligen älskar och vill inreda med för livet. ”Less is more” är även ett bra motto att anamma inom quiet luxury, satsa på några få väl valda detaljer.

Annons
quiet luxury inredning med less is more-tänk
Tänk "less is more" och mixa det du älskar, nytt som gammalt, för en personlig inredning i quiet luxury-anda.

5. Shoppa vintage och second hand

Genom att leta på second hand-marknaden och shoppa vintage kan du hitta inredning som tål både tidens tand och slitage, och som dessutom är unikt. Det är även ett smart sätt att komma undan lite billigare och ändå kunna köpa inredning av hög kvalitet. Missa inte heller att spana in mindre producenter och hantverkare.

hantverk är quiet luxury
Genuint hantverk är höjden av lyx inom quiet luxury. Här en tunt handsvarvad träskål i björk som är tillverkad i Västernorrland och säljs hos Bonnibonne.
Annons

6. Satsa på en naturnära palett

Varma neutraler i vitt, beige och brunt är stora inom quiet luxury-stilen, eftersom de är harmoniska och härstammar från naturen. Men det betyder inte att det inte kan finnas färg i inredningen. Den lugna, naturnära paletten rymmer flera nyanser av bland annat grått, grönt och blått och dessutom kan du integrera personliga färgklickar i inredningen, som är valda efter eget tycke och smak.

quiet luxury sovrum
Avskalat, jordnära och genuina material i sovrummet.

7. Skapa en oas

Vad är väl lyx om inte ett hem där man finner lugn och harmoni? Inred dig till ro genom att skapa rum som gör det lätt för just dig att koppla av. Badrummet kanske får spa-inspiration från den rogivande japandi-stilen eller så är det i sovrummet du satsar på tidlös quiet luxury i inredningen?

quiet luxury badrum
Inred badrummet till en avkopplande oas med naturmaterial.
Annons