Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Hemma hos Julia Stridh – stylisten med öga för färg

27 jul, 2023 
AvCecilia von Mentzer
hemma hos julia stridh
Någon speciell stil har hon inte. Däremot en skicklig blick för färg och form. Häng med in i stylisten Julia Stridhs ombonade hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Snittblommorna att satsa på – enligt ditt stjärnteckenBrand logo
Snittblommorna att satsa på – enligt ditt stjärntecken

Måste man ha en speciell inredningsstil? Den retoriska frågan ställer sig Julia Stridh när vi pratar om att skapa ett hem. Hon landar i nej, koncept går bort för henne, hon blandar och ger i stället. Och så blir det så där himla bra liksom av sig självt. Nu har inte alla den gåvan, men som stylist och set designer inom reklam, mode och inredning har hon den så att säga på köpet.

– Jag vill vara tillåtande och känna mig fram, jag testar mycket och flyttar om saker och det blir ofta som jag vill. Mitt bästa råd är att inte ta inredning på för stort allvar. Safe:a inte så mycket, bara kör, säger Julia.

Annons

Julia Stridh är uppvuxen i Göteborg, men flyttade till Stockholm för 15 år sedan. Första jobbet var som modeassistent på tidningen Café, ”jag tjatade mig absolut in, jag ville arbeta i modebranschen och det kändes kul med tidning”. Julia har också arbetat som frilansande moderedaktör och stylist för bland annat ELLE. Sedan 2016 är hon sin egen.

inspirerande vardagsrum hos julia stridh
Mjukt färgsatt vardagsrum. Soffa, Melimeli. Tavlor, Evelina Kroon. Pläd, Little Liffner. Kuddar, Zara Home, Svenskt Tenn och egensydda. Fåtölj, Rose chair, Massproductions. Bord, Public Studio. Gardiner, Astrid Textiles. Matta, Rug Vista. Taklampa, Sciolari. Väggfärg, Äggskal, Alcro.
gröna fönsterluckor på insidan
Färgkod på fönsterluckor: Emerald Green, Farrow & Ball. Blommor, Flowery. Vas, Hein Studio/Tambur.
Annons

Julia Stridh inreder fritt med färg

Tillsammans med fästmannen Dan och döttrarna Benedetta, 4, och Gaia, 2 år, bor hon i en fyrarummare på 97 kvm på Södermalm i Stockholm. Huset är från 1930-talet och här har de bott i tre år.

– Den var ganska nedgången med synliga rör och plastmatta i köket, men vi gillade att den inte var symmetrisk, vi kunde vrida och vända på planeringen. Bland annat fick köket bli vårt sovrum och matsalen kök. Nu har vi ett stort vardagsrum och kök som agerar lägenhetens hjärta.

Runt den gula köksön händer det mesta. Där samlas gästerna och hänger, maten lagas och samtal pågår.

inspirerande barnrum
Dottern Benedettas rum. Färgkod på luckor: Crimson Red, Farrow & Ball. Hyllsystem, String. Koja, H&M Home. Stol, JOX/Babyshop. Puff, Jotex. Affisch, Emilia Ilke för Wall of Art. Docksäng, Ikea.
Annons
piedestal i vardagsrum
Inzoomat. Lampa i hörnet, Taccia, Flos. Piedestal, Tambur Collection. Vas på piedestal, Nicole Walker. Sideboard i glas, Massproductions. Tavla, Evelina Kroon. Rottingstol, Sika.

Just färger är något Julia kan och vill ha runt sig. Basen ska vara lugn, men detaljerna färgsättas. Att våga gult, för den gör sig så fint mot beige.

– Jag går in i en färgaffär och väljer direkt ut den färg jag vill ha. Provmåla är inget för mig. Jag har så dåligt tålamod och klarar inte riktigt av att peta med detaljer.

Sovrummen ligger i söderläge och har ett otroligt ljusinsläpp. Den förra ägaren hade satt upp den lite otippade inredningsdetaljen inomhus: fönsterluckor! När Julia och Dan flyttade in var de målade i högblankt vitt.

Annons

– Jag är ju väldigt förtjust i Frankrike och Italien och fastnade för den toskanska färgskalan. Jag ville få in värmen och valde en rostrosa i barnrummet och en smaragdgrön i gästrummet.

fönsterluckor
Rolig detalj med fönsterluckor invändigt. Färgkod på luckor: Emerald Green, Farrow & Ball. Rottingstol köpt på loppis i Västervik. Tyger på sängen köpta i Sydafrika, det översta från Jotex.
gul köksö i öppet kök
Kök, Lucks by Rodo. Vas på köksön, Kolonn. Kanna på köksön av Raphael Bordallo Pinheiro. Färgkod köksluckor: Shadow White från Farrow & Ball. Färgkod köksö: Dayroom Yellow från Farrow & Ball. Stolar, Hans J Wegner för Carl Hansen. Matbord, Sine. Blommor från Flowery. Pallar vid köksö, Frama.
Annons

Trots att Julia inte räds färger är känslan ändå inte att hemmet är färgglatt. Nä, i stället är det just detaljerna som är färgsatta.

– Det är klart att det kan bli lite knäppt med fönsterluckor inomhus i färg. Men testa, jag är glad att vi gjorde det.

Lägenheten blev en renoveringsskola

När det gäller möbler har Julia ingen speciell stil. ”Jag vill inte vara enbart dansk till exempel, jag lägger till och drar ifrån. Flyttar runt saker och tänker att det blir nog bra.”

Ett annat tips är att ha många olika typer av material, här samsas till exempel en rostfri bänk, trägolv, målade luckor och stenskiva i köket.

– Jag gillar det robusta och rejäla. Det är roligt att blanda olika typer av material. Textil vill jag också ha med många kuddar och gardiner.

det perfekta matbordet
Gardiner, Astrid Textiles. Vaser, Svenskt Tenn och Esteriör. Ljusstake, @Fridasfinds (loppis på Instagram). Tavla av Ernst Billgren. Matbord, Sine.
Annons
snyggt vitt kök
Köket kommer från Lucks by Rodo. Färgkod köksluckor, Shadow White från Farrow & Ball. Knoppar, Beslags-butiken. Blandare, Tapwell. Tavla, @Fridasfinds (loppis på Instagram).

Mycket av inredningen har klickats hem på Blocket eller under loppisbesök, tavlor och konst har Julia samlat på eller fått, bland annat en tavla av Ernst Billgren. Mest stolt över? ”Kanske det där röda köksbordet som är byggt av mdf-skiva som sprejlackats. Enligt Ilse Crawford är bredden på bordet det perfekta, 75 cm. Då uppstår möten och samtal förs enkelt.”

– Den här lägenheten blev lite av vår renoveringsskola. Vi är inte speciellt händiga, men vi är ett bra team, Dan och jag. Vi pressade budgeten och tänkte smart.

Annons

Och nu går bostadsresan vidare. Nu väntar ännu en renovering, denna gång ett hus från 1925 i Bromma.

harmoniskt sovrum
Julias och Dans sovrum. Sänggavel klädd i tyg från Astrid Textiles, även gardin och överkast kommer därifrån. Kruka, Isadeco. Sängkläder, Midnatt. Sängkappa, Ellos.
badrum hemma hos julia stridh
I badrummet har väggar och handfat klätts med granitkeramik från Bricmate. Vas, loppisfynd.
Annons
julia stridh
Med blick för inredning och känsla för färg och form har Julia Stridh inrett familjens Södermalmslägenhet.

Fotograf: Idha Lindhag, Stylist: Julia Stridh

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons