Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så rengör du silver effektivt – fyra enkla tips du inte får missa

07 jul, 2023 
rengör silver effektivt putsa silver tips
Har du silversmycken, silverbestick eller andra silverskimrande föremål hemma i behov av rengöring? Här samlar vi fyra effektiva metoder värda att spana in.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 trendiga inomhusväxter 2023Brand logo
4 trendiga inomhusväxter 2023

Silver är ständigt aktuellt i våra hem, ofta i form av dekorativa föremål eller upplyftande accessoarer. Likt mässing kräver silverobjekt regelbunden rengöring för att hålla sig i ett blankt skick utan smuts och avlagringar. Avlagringarna, de mörka partierna som kan dyka upp efter ett tag, är tecken på oxidation – resultatet av att silvret reagerar med luftens föroreningar.

Så rengör du silver effektivt
Det finns flera enkla metoder som fräschar upp dina silverföremål på nolltid.

Så rengör du silver effektivt – fyra enkla metoder med snabba resultat:

Annons

1. Aluminiumfolie och bikarbonat

Att rengöra silver effektivt börjar med aluminiumfolie. Denna kemiska snabbmetod är extra tacksam om du har flera småobjekt som du vill rengöra på en och samma gång. Det enda du behöver, utöver dina silverföremål, är aluminiumfolie, bikarbonat, kokhett vatten samt en skål i glas eller porslin. Gör som Ekotipset och spara ditt använda aluminiumfolie efter rengöringen – det kan med fördel användas till nästa silverrengöring.

Gör så här:

 1. Börja med att dra ut aluminiumfolie, så pass mycket så att foliet täcker din skål. Det kan även gå bra med en balja eller större form.
 2. Placera silverföremålen som ska rengöras på foliet.
 3. Strö över bikarbonat innan du häller över kokhett vatten. Rör om försiktigt och låt föremålen stå tills blandningen har svalnat.
 4. Lyft upp objekten, skölj av och använd trasa för att torka torrt. Processen kan behöva göras igen om dina föremål är rejält smutsiga eller oxiderade.

2. Tandkräm eller silverputs

Om du inte har aluminiumfolie och bikarbonat hemma men behöver en snabb silverrengöring är tandkräm ditt svar. Tandkräm är inte bara en grundsten till god tandhälsa utan dessutom perfekt när det kommer till silverrengöring. Tandkräm innehåller ofta finkorniga slipmedel som råder bot på matrester samt fräschar upp – vilket även är tacksamt för våra silversmycken och föremål. Metoden nedan fungerar även fint på silverputs.

Annons

Gör så här:

 1. Applicera en klick tandkräm på en putsduk eller tandborste, beroende objektet storlek samt hur noggrant du vill rengöra.
 2. Börja putsa, alltid åt samma håll. Undvik att gnugga fram och tillbaka eller i cirkulär rörelse då båda sätten kan generera repor. Om ditt silver är väldigt smutsigt kan du behöva byta trasa eller tandborste.
 3. Skölj av med varmt vatten och torka av.
rengör silver
Metalltrenden är fortsatt stark – silverdetaljerna du äger kan med fördel piffas upp med tandkräm eller ketchup.

3. Rengör med diskmedel

Om du är ute efter en snabb rengöringsmetod med ingredienser som garanterat finns hemma går det bra att använda diskmedelsmetoden. Att rengöra med diskmedel är busenkelt och effektivt för att få bort smutsen på dina silversmycken eller föremål. Om du däremot behöver råda bot på oxidering är aluminiumfolie och bikarbonat-metoden att rekommendera.

Gör så här:

 1. Placera några droppar diskmedel i handen.
 2. Blanda med lite vatten och se till att blandningen löddras upp ordentligt.
 3. Låt föremålet ligga i blandningen. Om det är ett smycke med mindre detaljer som behöver putsas kan du använda en mjuk borste för att göra rent.
 4. Skölj av och torka torrt.

4. Putsa silver med ketchup

Att rengöra silver med ketchup är inte den mest effektiva av lösningar, men likt diskmedel är det perfekt som quick-fix metod. Jämfört med tandkräm är ketchupmetoden av mer skonsam karaktär då ketchup inte innehåller några slipmedel.

 1. Placera dina silverföremål i en bunke.
 2. Häll på ketchup tills silverföremålen är helt täckta. Det går även att lägga en klick ketchup på en trasa och gnugga in beroende på preferens.
 3. Låt silver-och ketchupblandningen vara orörd drygt 15 minuter.
 4. Flytta dina föremål till en ny skål med varmt vatten och putsa. Använd en mjuk bortse, även här går det bra med tandborste.
 5. Skölj av och torka torrt med en mjuk trasa.

Källa: Ekotipset, Sefina.

Så skapar du semesterkänsla hemmaBrand logo
Så skapar du semesterkänsla hemma

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons