Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

4 effektiva sätt att rengöra mässing – knepen som funkar

17 aug, 2021 
Så rengör du mässing, fyra enkla sätt som funkar
Länge leve mässing! Ge dina mässingsmycken, ljusstakar och inredningsdetaljer ett helt nytt liv tack vare fyra busenkla metoder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Så rengör du mässing – tre effektiva knepBrand logo
TV: Så rengör du mässing – tre effektiva knep

Vem älskar inte mässing? Det tidlösa materialet har präglat inredningsbilden under längre tid och förgyller många hem i form av smycken, ljuskällor och inredningsdetaljer i alla dess former. Om ditt mässingobjekt börjar tappa sin glans och lyster är det dock hög tid att putsa den. Inspireras av fyra enkla sätt att göra mässing skinande rent på nolltid.

Så rengör du mässing, fyra enkla och effektiva sätt
Att rengöra mässing är enklare än vad många tror och många ingredienser hittar du dessutom hemma i skafferiet. Foto: Unsplash.

Här hittar du fyra effektiva metoder för att rengöra mässing – från varmt vatten till citron och bikarbonat-blandning:

Annons

1. Bara varmt vatten

Det tveklöst enklaste sättet att polera mässing på är att använda sig av varmt vatten. Den här metoden lämpar sig extra bra på stearintäckta ljusstakar eller andra objekt som blivit smutsiga av köksspill. Du behöver endast hett vatten, en trasa och eventuellt en grytlapp och/eller kaffefilter.

Gör så här:

  1. Börja med att skrapa bort stearinet eller spillet med redskap av trä eller plast. Undvik vassa föremål då de kan skada mässingen.
  2. Håll ner halva ljusstaken i det kokande vattnet cirka femton sekunder.
  3. Lyft upp ljusstaken och använd en trasa för att gnugga den varma halvan av ljusstaken. Använd grytlapp för att inte bränna dig.
  4. Gör likadant med andra halvan av ljusstaken.
  5. Klar!

Tips! Låt vattnet svalna i kastrullen när du har polerat färdigt. Sila av stearinet och släng det istället för att hälla ner det i avloppet. Här kan du också använda ett kaffefilter att hälla vattnet genom.

Polera mässing, så gör du
Skeptisk till ketchupmetoden? Att rengöra mässing med ketchup är ett smidigt knep med strålande resultat. Foto: Cooee Design.

2. Använd ketchup

Det må låta märkligt, men ketchup är utmärkt att använda för att rengöra mässing. Detta smidiga husmorsknep får materialet att skina på nolltid.

Annons

Gör så här:

  1. Täck objektet med ett generöst lager ketchup.
  2. Låt ketchupen ligga kvar en stund. Beroende på hur smutsigt föremålet i fråga är kan du låta ketchupen vara kvar från några minuter upp till en timme.
  3. Skölj av med varmt vatten.
  4. Klar!
Rengör mässing med ketchup och vinäger
Både ketchup och vinäger är effektiva att rengöra mässing tack vare att båda ingredienserna är rika på syra. Foto: Svenskt Tenn.

3. Vinägermetoden

Livsmedel och rengöring går hand i hand. Vinägermetoden påminner om ketchup, med minst lika effektiva resultat. Gemensamt för både vinäger och ketchup är syran som smidigt löser upp smuts. Ren vinäger är dessutom snäppet surare än ketchup och ger snabbare resultat. Utöver vinäger behöver du salt, mjöl, ett decilitermått, en skål och en svamp eller trasa.

Gör så här:

  1. Häll en deciliter vinäger i skålen. Addera en halv tesked salt.
  2. Tillsätt mjöl tills du får en jämn smet.
  3. Lägg vinägersmeten på föremålet med hjälp av en trasa eller svamp.
  4. Vänta en timme och skölj av med varmt vatten.
  5. Torka med torr trasa.
  6. Klar!
Så rengör du mässing, enkla sätt att polera mässing
Har du större mässingsföremål att rengöra? Använd mer av rengöringslösningen i fråga och låt den ligga kvar lite längre. Foto: Ellos Home.

4. Med citron och bikarbonat

Citrusfrukter är inte bara fräscha i doften utan även effektiva att rengöra med. Kombinera citrusfrukt med bikarbonat för effektiv rengöring. Blanda ingredienserna i en skål och använd, likt föregående metod, en trasa eller svamp för att sprida ut lösningen på objektet.

Annons

Gör så här:

  1. Använd en halv eller en hel citron beroende på föremålets storlek. Krama ur den i en skål.
  2. Tillsätt en sked bikarbonat.
  3. När blandningen har slutat fräsa och bubbla rör du om tills pulvret är upplöst.
  4. Använd en mjuk trasa för att bre ut blandningen på föremålet. Beroende på hur smutsigt det är kan du behöva göra om flera gånger.
  5. Skölj objektet i ljummet vatten.
  6. Använd en mjuk trasa för att torka och finputsa.
  7. Klar!

Tänk på:

Har något av dina smutsiga mässingsföremål en borstad eller polerad yta? Då kan det vara knepigt att putsa objektet utan att den blir fläckig. Antingen putsar du det med vanligt vatten eller ett rengöringsmedel baserat på vatten. Här är det viktigt att torka ordentligt efter rengöring för att undvika flammiga ytor.

Startbild: Ellos Home, Svenskt Tenn, Unsplash.

Källa: Sefina Pantbank, Städa hållbart med Ekotipset av Ellinor Sirén (Bonnier Fakta). Boken klickar du hem här (reklamlänk).

TV: Se 6 stora inredningstrender hösten 2021 – enligt PinterestBrand logo
TV: Se 6 stora inredningstrender hösten 2021 – enligt Pinterest

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons