Många ser påsken som sin absoluta favorithögtid, och det är enkelt att förstå varför. Medan jul och nyår infaller mitt i djupaste vintern, och midsommarafton kan medföra en press på att lyckas skapa det "perfekta" midsommarfirandet, så är påsken en välkommen och kravlös paus efter en lång vinter utan särskilt många måsten.
Har vi tur bjuder påsken på lite sol och värme även i år, så att vi kan komma nära den spirande naturen som håller på att vakna upp från sin dvala. Kanske är det därför som många av oss gärna tar in naturen på olika sätt i dukningen eller i påskdekorationerna – med påskriset som kronan på verket.
Det finns några saker som snabbt och enkelt ger en härlig påskkänsla med inslag från naturen:
- Ta in grenar, kvistar och andra naturmaterial. Det får gärna vara grönskande björkris med små gröna musöron, men kan lika gärna vara torkat gräs eller kvistar (det sistnämnda passar dessutom många pollenallergiker bättre).
- Satsa på naturnära nyanser i toner av beige, vitt, brunt och träfärgat. Låt allt från dukning till påskpyntet i påskriset gå i någorlunda liknande färgskala.
- Välj naturmaterial i form av linneservetter, ett hampasnöre till dörrkransen och påskägg i trä eller papper.
Psst! Det enda som faktiskt borde vara syntetiskt är fjädrarna. Här hittar du konstgjorda påskfjädrar i många olika dova nyanser (länk till My perfect day).
PÅSKPYNT 2023
Vi har samlat inspiration och delar med oss av 5 olika varianter av påskpynt som både är naturnära och riktigt vackra. Vilka väljer du att pynta med den här påsken?
1. Spräckliga påskägg
Ägg är det givna valet när det ska påskpyntas med inspiration från naturen, då det som bekant är ett inslag som kommer därifrån. Istället för att måla äggen i färgglada färger så kan du enkelt göra dem spräckliga genom att försiktigt stänka lite färg på dem efter att du kokat dem. Eller varför inte blåsa ur dem och hänga upp i påskriset?
Hobbyfärg
Denna hobbyfärg finns i många olika nyanser och fäster på i princip alla olika typer av material. Efter 24 timmars torkning blir den dessutom både vattentålig och klarar att vara utomhus. Se mer och köp hobbyfärgen här (länk till Skapamer.se).
Påskägg i trä
Varför inte testa att göra ett spräckligt mönster på dessa vackra påskägg i trä? De är dessutom lika fina att pynta med som de är. Se mer och köp påskäggen här (länk till My perfect day).
2. Hängande fågelbon
Frida Ramstedt, som står bakom Trendenser, har delat med sig av hur du gör det här fina påskpyntet: knäck äggen på mitten så att det blir ett hål och fyll med torkat gräs samt ett par godisägg, så har du ett fint litet rede. Gör ett litet hål i toppen av ägget och trä igenom en tråd för upphängningen.
Tips! Det finns en smart manick som gör det enkelt att hänga upp påskäggen, bestående av en ögla och två "ben" som du petar in i hålet på ägget. Se mer och köp den här (länk till Skapamer.se).
3. Pappersägg
Dekorationer i vikt papper är inte bara fina att dekorera med till jul, utan passar lika bra till påsk. Just nu finns det många fina varianter att välja mellan, som till exempel dessa från H&M Home i naturnära toner. Se mer och köp dem här (länk till butik).
Påskpynt i papper
Om du föredrar något mer färgstarka varianter i påskens pastellfärger finns de här påskäggen i papper hos My Perfect Day. Se mer och köp dem här (länk till My perfect day).
DIY: påskpynt i papper
Du kan även göra dina egna varianter på ett enkelt sätt. Nedan kan du se en video på hur du gör, steg för steg:
Färgat papper
Om du vill göra dina egna påskägg i färgat papper finns det en mängd olika färger och kvaliteter att välja på. Se alla olika varianter här (länk till Skapamer.se).

4. Färga ägg
Det absolut enklaste och mest naturliga sättet att färga ägg till påsk är att just använda dig av ingredienser som kommer från naturen – och som finns i ditt eget kök. Här kan du läsa Helena Lyths guide till hur du kan färga ägg naturligt.
5. Dörrkrans till påsk
Precis som till jul är det fint att välkomna eventuella gäster med en vacker dörrkrans vid entrén till påsk (och året runt, för den delen). Det är enkelt att göra din egen dörrkrans, särskilt om du utgår från en färdig stomme i pil eller halm. Dekorera kransen efter smak och tycke med allt från blommor och andra växter, till små dekorationsägg eller terrakottakrukor i miniatyr.
Flätad dörrkrans
Den här kransen i flätad pil finns i flera olika storlekar och blir en perfekt bas för din dörrkrans. Se mer och köp den här (länk till Skapamer.se).
Konstgräs
Dessa fina "bunny tails" passar fint till påsk och går att använda i kransen om du har den på en någorlunda skyddad plats eller inomhus. Se mer och köp det här (länk till My perfect day).
Jutesnöre
Sätt fast växter och annat på kransen genom att vira jutesnöre runt den, eller gör fästanordningen med snöret – oavsett vad du väljer så ger det en rustik och lantlig känsla som passar perfekt till påsk. Här hittar du ett jutesnöre som du dessutom kan använda till en mängd andra DIY-projekt (länk till Skapamer.se).

När påskpyntar man?
De flesta börjar att påskpynta någon vecka innan påsken infaller, eller till och med samma vecka, men det går såklart även att tjuvstarta med pyntet och göra det ännu tidigare än så. 2023 börjar påsken med skärtorsdagen den 6:e april och pågår till och med måndagen 10 april, då påskdagen är.
När tar man bort påskpyntet?
Hur länge du vill ha påskpyntet uppe är givetvis upp till dig och dina preferenser. Vanligtvis tar de flesta bort påskpyntet någon gång under veckan efter påsken, alltså efter påskdagen när påsken har tagit slut. Har du till exempel tagit in grönskande grenar under påsken kan det vara fint att bara ta bort påskpyntet som du hängt upp i dem och låta dem leva vidare ett tag till.