Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Pandemin blev grunden till antikbutiken Artispelisse

22 sep, 2022 
AvKatarina Matsson
Pandemin blev grunden till antikbutiken Artispelisse
När pandemin slog till stod Lisa Emanuelson och Niclas Franzén plötsligt utan inkomst. Alla bokningarna till deras lilla b&b i Frankrike försvann över en natt. Det blev grunden till antikbutiken Artispelisse.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skapa ditt eget unika soffbord – enkelt och snyggtBrand logo
Skapa ditt eget unika soffbord – enkelt och snyggt

De lever livet i dubbel hastighet, Lisa Emanuelson och Niclas Franzén. När de träffades 2014, på Trädgården i Stockholm, tog det bara fyra månader innan de väntade sitt första barn.

På sikt drömmer de om att skapa egna kollektioner i samarbete med lokala hantverkare.

– Allt var väldigt självklart. Vi kände direkt att vi ville göra något tillsammans som familj. Det är väldigt härligt när man kan hitta det i sin partner, att man går mot samma mål och vill samma saker, säger Lisa när vi träffas i Varberg.

Annons

Men det började egentligen med Villa Juli Guesthouse, ett litet B&B på den franska rivieran, en dryg halvtimme från Cannes. Efter att ha testat på ”chambre d’hote”-livsstilen som working guests på ett annat B&B i södra Frankrike köpte Lisa och Niclas ett ruckel i byn Spéracèdes. Med lika delar naiv entusiasm som målmedveten envishet lyckades paret – som aldrig tidigare renoverat – förvandla den förfallna byggnaden till en rivieradröm. Parallellt föddes parets andra dotter Lilie och familjen kämpade för att, utan att kunna ett ord franska, etablera sig i det franska samhället. Efter lika många tårar av glädje som förtvivlan slog Villa Juli, döpt efter äldsta dottern, upp dörrarna 2017. Niclas:

Annons

– I början av 2020 såg vi ljuset, hundåren var gjorda. Folk visste vilka vi var, vi hade många följare, mycket bokningar. Sen sa det bara pang!

Basen mellan alperna och rivieran.

Pandemin slog till med full kraft. Mejlboxen fylldes av av- och ombokningar och familjen stod plötsligt utan inkomst. I stället fick en annan idé liv.

– Vi hade många gäster som ville köpa våra möbler. Nu såg vi chansen att starta något utan att lägga in så mycket kapital. Ganska många tyckte vi var galna som startade en butik mitt i pandemin. Men vi trodde starkt på idén, säger Niclas.

Niclas Franzén, Lisa Emanuelson och Mattias Simonsson i butiken i Varberg.

Snart kopplades vännen Mattias Simonsson i Varberg in för att hjälpa till med logistik med mera. Namnet – från franska artiste (konstnär) och artisan (hantverkare), ihop med ”pelisse”, en cape som använts i den franska militären – bildades för att spegla varumärkets kärna: det handplockade, hantverksmässiga, historiska. Lisa och Niclas hittar själva allt som säljs. De antika franska skåpen, men även sängbord, står högt på kundernas önskelistor.

Annons

– Vi tycker att de gamla golven är den coolaste produkten, säger Lisa.

– En hemlig dröm är att komma i kontakt med en möbeldesigner eller snickare och ta fram vår egen kollektion, säger Lisa.

Unik vintage och antikviteter är deras specialitet. Lampa, design Georgia Jacob.

I fjol öppnade den första butiken i Varberg. De tittar på möjligheter att öppna fler showrooms och har startat Artispelisse Entreprenad & Design, där de tar sig an helrenoveringar och inredningar. Men vem vet vad som väntar?

Annons

– Som egenföretagare händer så oförutsägbara saker. Vi har gått igenom många motgångar och tuffa tider, som har format och stärkt oss. Det är toppar och dalar, men topparna är väldigt höga. I dag kan vi se tillbaka och inse att vi har vuxit som människor och utvecklats i vår relation, säger Niclas.

Artispelisse

Vad? Specialister på historiska byggmaterial och handplockade antikviteter och vintage från Frankrike. Säljer även egna doftljus, fransk olivolja och bord av travertin.
Vilka? Lisa Emanuelson, Niclas Franzén och Mattias Simonsson.
Var? Webbshoppen artispelisse.se. Den första fysiska butiken slog upp dörrarna på Brukstorget i Varberg i fjol.
Följ? @artispelisse på Instagram.

Foto: Michael Johansson

Annons