Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Här är 1700-talstorpet med modern estetik

28 apr, 2022 
AvKatarina Matsson
Här är 1700-talstorpet med modern estetik
Med lagom respekt för historien renoverar Katie Lowson 1700-talstorpet vid Mälaren och fyller det med antikviteter, konst och nära och kära.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhetBrand logo
7 smarta tips på hur du inreder en liten lägenhet

När Katie Lowson växte upp i England blev hon och hennes syskon ofta runtsläpade på antikmarknader och i välgörenhetsbutiker. Än i dag är det en av favoritaktiviteterna när hon och hennes mamma ses.

Paret ville skapa en mötesplats för familj och vänner och har renoverat med nära och kära i fokus

– Min mamma är en samlare. Hon är en väldigt duktig sömmerska. Hennes nya grej är att sy lapptäcken av gamla tyger, säger Katie när vi ses i hennes nya showroom som precis öppnat på Södermalm i Stockholm.

Annons
De flesta ytor är målade med linolja eller linoljeblandning

Katie är nämligen också en samlare, numera även professionellt. Efter tio år som inköpare i Stockholm – först på Acne Studios, senare Arket – startade hon drömprojektet Collection Apart för två år sedan. Där samlar hon antikviteter, konst och keramik med fingertoppskänsla, en kollektion sammanhållen av estetik snarare än årtal, tillverkare eller designer.

Katie har alltid värderat vintage och antikviteter högt

– Den ritual det innebär att välja något till sitt hem ska ta tid, det bör övervägas noga. Det personliga urvalet och känslorna det för med sig är något jag har varit intresserad av sedan barndomen. Jag har alltid värderat vintage och antikviteter högt och litar till hundra procent på mitt eget öga, säger hon.

Annons
Katie Lawson driver drömprojektet Collection Apart, där hon samlar antikviteter, konst och keramik

Det märks även i hennes, partnern Samuels och sonen Henrys varsamt renoverade fritidshus, vid Mälaren en timme nordväst om Stockholm. På gården till torpet från 1600-talet finns även en lada och ett mindre torp, perfekt för gäster. Sedan de köpte huset hösten 2015 har mycket hänt. De visste tidigt att de ville skapa en mötesplats för familj och vänner och har renoverat med nära och kära i fokus.

När de flyttade in var allt täckt av gamla gipsskivor och glasfiberisolering, numera ersatt av ull, cellulosa och träfiber

– Vi bodde i ladan och när Henry somnat tog vi en öl och renoverade hela kvällarna, vi provade oss fram. Det är så kul att lära sig nya saker, särskilt när det inte finns någon tidsbegränsning. Vi accepterade tidigt att det här är ett projekt som kommer att pågå och det är ok. Det kommer aldrig bli perfekt.

Annons
En del av charmen är att huset aldrig kommer bli helt perfekt

När de flyttade in var allt täckt av gamla gipsskivor och glasfiberisolering, numera ersatt av ull, cellulosa och träfiber.

– Det var viktigt för oss att materialen var så naturliga som möjligt, för byggnadens skull, så att den kan stå här i hundra år till, säger Katie.

Familjen tillbringar nästan varje helg i Hacksta, som torpet heter

Det är deras egen tolkning av byggnadsvård: Omsorg om huset, men med en modern estetik, anpassad efter deras liv. Och efter samlarens öga. Badrummet flyttades för att rymma det gamla badkaret Katie hittade online och ge plats åt ett sovrum till Henry. Nu står gjutjärnskaret under fönstret med fantastisk utsikt över trädgården. Taket på övervåningen höjdes upp i nock och de flesta ytor målades med linolja eller linoljeblandning.

Annons
Huset är renoverat med omsorg men med en modern estetik, anpassad efter familjens liv

– Det innebar att det tog tre år att bli färdiga, säger Katie och skrattar.

Inredningen balanserar på en fin linje mellan engelsk maximalism och svensk minimalism. Duon har känt sig fri att låta färg och textur ta plats på ett annat sätt än i lägenheten i stan. Här har även de flesta objekt från Collection Apart, som Katie hittar på europeiska antikmarknader och online (på grund av covid-19), mellanlandat.

Inredningen balanserar på en fin linje mellan engelsk maximalism och svensk minimalism

– Det har varit mitt showroom de senaste två åren, jag lever med min samling. Så inredningen är under ständig utveckling.

Annons

I dag tillbringar familjen nästan varje helg i Hacksta, som torpet heter, året om. Det blir som en förlängning av lägenheten i stan.

Katie Lowson växte upp i England och var ofta på antikmarknader med sin mamma

– Vi behöver inte mer plats, eftersom vi har huset. Det är inte normen i England. Jag känner mig extremt lyckligt lottad.

Fotograf: Fanny Rådvik Stylist: Linda Ring

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons