Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Nu släpps hemliga samarbetet mellan Ben Gorham och Ikea

15 okt, 2020 
AvCecilia von Mentzer
AvCecilia von Mentzer

Doftgurun, vår svenska stolthet Byredos Ben Gorham, har skapat 13 nya dofter tillsammans med Ikea. Tre doftfamiljer med 4-5 dofter i varje. Samtliga förpackade i vackra kärl av keramik som förstås kan återanvändas.

Annons
5 INREDNINGSTRENDER I HÖST – ENLIGT VÅRA DANSKA FAVORITERBrand logo
5 INREDNINGSTRENDER I HÖST – ENLIGT VÅRA DANSKA FAVORITER

Det har tisslats och tasslats ett tag nu! Skulle Byredos Ben Gorham låna sin näsa och sina kunskaper till en serie doftljus tillsammans med Ikea? Jovisst, är det så! I dag släpps nyheten över världen och den 6 november finns ljusen i Ikeabutiker jorden runt.

ELLE Decoration var med som enda svenska tidning på den digitala presskonferensen i förra veckan. Vi är nog många som kommer samla på de här doftljusen, serien heter Osynlig, och vem vet kanske blir de årets julklapp?

Ikea Osynlig doftljus Ben Gorham keramik
Doftljusen kommer i tre storlekar, pris mellan 49 och 299 kronor.

Tanken bakom serien med 13 dofter, i tre olika storlekar, är just att förbättra livet hemma. Dofter vet vi alla väcker minnen och att addera dofter kan just förstärka den positiva upplevelsen av att vara hemma.

Annons

Ben Gorham startade sitt doftföretag Byredo 2015, och hans succéresa har pågått allt sedan dess, med parfymer, doftljus, tvålar etc. Men också spännande samarbeten; bland annat har han gjort Rosa bandet, och i dagarna släpptes ett samarbete med Peak Performance.

Ben Gorham Byredo Ikea doftljus nytt samarbete
Ben Gorham, grundare av dofthuset Byredo.

James Futcher är kreativ chef på Ikea och tillsammans med Iina Vourivirta, designer på Ikea, och Ben Gorham har det nya samarbetet sett dagens ljus.

Osynlig design

– Det har varit ett intressant och givande samarbete tillsammans med det kreativa teamet. Att vi döpte doften till just Osynlig betyder ju just att dofter är en form av osynlig design. I vår kreativa process började vi med dofterna för att sedan fortsätta med förpackningen, säger Ben Gorham.

Doftljus Ben Gorham Ikea nyhet 2020
Triangeln på kärlet ska symbolisera de tre doftnoterna.

– Något som är icke-fysiskt som en doft ville vi skulle ha en taktil och vacker förpackning. Därav de fina keramikkärlen med en präglad triangel som ska symbolisera just de tre doftnoterna Ben utgått från, blommig, frisk och träig, säger Iina.

Annons

Och när ljusen brunnit ut har du fina burkar med lock att använda till dina småpryttlar.

– Det har varit en utmaning att hålla hög kvalité men ändå erbjuda låga priser, där har Ikeas expertis varit fantastisk att se, att få följa hela produktionskedjan ner på logistiknivå, säger Ben. Jag är väldigt stolt över att vi kan erbjuda denna höga kvalité till ett så pass lågt pris.

Ben Gorham Ikea samarbete doftljus Osynlig
När ljuset brunnit ut kan du använda keramikburken till dina småsaker.

– Som svensk har det förstås varit extra kul att få jobba just med Ikea som är en del av min uppväxt. Jag jobbar ju redan med ett internationellt företag men Ikea har förstås helt andra muskler!

13 dofter och tre doftfamiljer

13 dofter och tre doftfamiljer enades man om. Det kan låta mycket, men man tror verkligen att alla kommer att hitta sin egen favorit. Tre kärl av keramik i tre olika storlekar med den symboliska triangeln i storlekarna 7 cm, 49 kronor, 10 cm, 99 kronor och 11 cm och 21 cm bred, 249 kronor.

Annons

Under doftnoten Frisk finns bland andra basilika och mint och fikon och cypress. Under Blommig syren och bärnsten och rosor och hallon. Och under Träig sandelträ och vanilj och tobak och honung.

Ben Gorham och Byredo

Har han någon personlig favorit? Nej, faktiskt inte! Ben älskar alla sina dofter lika mycket och uppmuntrar folk att pröva sig fram till sin personliga favorit.

– Det känns som att hela jag är ett enda stort doftminne efter åren med Byredo. Men självklart måste jag nämna Indien, min mamma kommer därifrån. Och jag reste mycket där som barn och jag bär med mig alla dofter därifrån, goda och dåliga, säger Ben.

Doftljus nytt samarbete Ikea Ben Gorham serien Osynlig
Njut av doftljus överallt. Dofter är osynliga!

– Jag vill att du ska mötas av min kollektion Osynlig hemma. Dofter är osynliga och lockar oss till associationer.

Annons

Läs mer här:

Annons