Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Marie Olsson Nylander om sin första bok och verklighetsflykten

18 aug, 2022 
AvKatarina Matsson
Marie Olsson Nylander om sin första bok och verklighetsflykten
Hon är antikhandlaren som blev inredare som blev stilbildande tv-stjärna. Men egentligen har hon alltid sysslat med samma sak: Verklighetsflykt. Nu släpper Marie Olsson Nylander sin första bok.
Annons
Hemma hos inredningsarkitekten Beata HeumanBrand logo
Hemma hos inredningsarkitekten Beata Heuman

”Jag har alltid känt mig ensam och udda, haft en längtan efter något, men inte vetat vad.” Marie Olsson Nylanders första inredningsbok Det rosa huset (Bokfabriken) är ingen vanlig inredningsbok. Så är inte heller hennes liv något vanligt liv. Boken – skriven i mobiltelefonen – tar avstamp i en barndom med en pappa som grävde ner pengar i trädgården, en farmor som drömde om pärlörhängen med clips och en mamma som rymt. Men det vill hon egentligen inte prata om.

Marie Olsson Nylander är aktuell med sin första bok <i>Det rosa huset</i>

– Jag kan skriva om svåra saker, men jag gillar inte att vara tung eller älta. Jag vill snabbt förklara och gå vidare. Men det är klart att det har präglat mig. Precis som att du gillar en viss färg eller har en viss estetik, så finns din livshistoria alltid inom dig och präglar dig. För mig handlar det om en verklighetsflykt. Man gör något fult fint, säger Marie över telefon från Höganäs och fortsätter:

Annons

– Jag ger ju sällan upp. Jag är van vid att alltid kämpa, att det är så det är. Jag är en arbetsnarkoman och gränssättningen kan bli väldigt luddig och suddig.

”Hur pynta fönster? Svar – pynta inte alls!” skriver Marie i boken. 
stilskaparna

Det är som att hon har en rytm som hela tiden dunkar inombords, oavsett om det gäller text eller stora inredningar. En symmetri som är hennes egen, och som därför är svår att sätta ord på, men där boken ändå lyckas komma nära.

– Jag måste alltid ha lust och känsla för det jag gör. Det är därför jag inte kan vara anställd. Jag drivs inte av pengar, utan av något annat. Och det är på gott och ont. Jag tror att boken blev som den blev för att jag hade lust till att skriva. Jag har många berättelser inom mig, säger hon.

Annons
Lurviga mattor och stora lampor är två signaturingredienser i Maries inredningar.

Själv ser hon det som att hon hela tiden har gjort samma sak, som antikhandlare, butiksägare, stylist och designer – det är bara skalan som ändrats. Hon har aldrig gått någon skola, men får ofta frågor om hur man blir inredare och var hon hittar alla fantastiska saker.

– Det krävs extremt lång erfarenhet och tid. Jag är en sakletare. Jag gillar själva jakten och gör det inte enkelt för mig. Jag går ofta över ån efter vatten. Det blir roligare så, en sport. Jag tror att jag är en sån som söker kickar, men att det här är mina kickar, säger hon.

Annons

Hon beskriver sin stil med ord som ”clean messy, modern bombastic minimalism, rokoko goes boho wild”. Oftast börjar hennes inredningar med just en möbel, lampa eller detalj – utropstecknet!

Säsong 2 av <i>Husdrömmar Sicilien</i> fokuserade på trädgården. Snart kommer säsong 3.

– Jag blir kär i grejer. Men jag är inte sån att jag sitter och bunkrar. Det är fint att dela med sig också, att släppa grejer. Jag är inte så praktisk i mig själv. Jag låter den estetik jag gillar komma först. Förutom att sängen måste vara skön.

Precis som när hon var liten är hon fortfarande en udda fågel, som bygger upp rummen på samma sätt som en konstnär målar en tavla. I boken skriver hon: ”Problemet med inredning är att folk ser sitt hem som en statusgrej. Allt de väljer gör de utifrån vad vänner har, grannar har, vad de tror förväntas av dem. Min grej har alltid varit att jag vill ha det som är unikt. Jag vill vara ensam om grejen, för grejen – klänningen eller skorna – är en stor del av min identitet. Den vill jag inte dela med någon.”

Annons
Tips för att inreda nybyggen får vi via Maries projekt på stadsmässan H22 i Helsingborg.

– Jag har alltid jobbat i motvind. Den här skandinaviska stilen som är inne nu kan jag på mitt lillfinger, men det är inte lika kul för mig.

Men hon är inte längre ensam. Det har hunnit gå tio år sedan vi för första gången såg henne i Husdrömmar och fick följa både husbygge och cancerdiagnos. Nu är Husdrömmar Sicilien, om Maries och familjens resa i det rosa huset – palazzo Cirillo – snart inne på sin tredje säsong och hon har både gjort mattor för Ellos och en inredningskollektion för HK Living.

Annons

Vad har du för drömprojekt?

– Åh, det är jättehemligt!

I boken får vi bland annat ta del av Maries tankar kring färgsättning, här ”det blå rummet” i palatset på Sicilien.

Marie Olsson Nylander

Bor: Höganäs och Termini, Sicilien.
Familj: Maken Bill, barnen Vidar, Otto, Ingrid och Solveig.
Gör: Inredare, stylist, designer, tv-profil.
Aktuell: Med boken Det rosa huset (Bokfabriken). En ny kollektion mattor för Ellos. Husdrömmar Sicilien säsong 3 har spelats in.
Följ: @marieolssonnylander.

8 visdomsord från boken

  • Hellre en bra grej än tre halvbra. Det är okej att vänta, spara och längta efter grejer.
  • Var inte rädd för att spilla, fläckar går att ta bort. Om inte så får de bara levas med.
  • Textilier är det snabbaste och lättaste sättet att få till en förändring. Äldre textilier är mer förlåtande för slitage.
  • Du kan blanda allt, bara du tänker på att hålla dig något sånär till en färgskala och inte glömmer bort texturen.
  • Det krävs mer mod och drömmar än fyllda skattkistor för att köpa hus på Sicilien.
  • Speglar reflekterar ljus, förstorar, öppnar upp och ger känslan av rymd.
  • En matta avväpnar och dämpar jobbigt ljud. Förgyller, mjukar upp och värmer.
  • Skit i hur det ser ut i andras ögon. Det viktiga är hur det känns för dig. Känns det bra, då är det bra.

Läs mer i Det rosa huset.

Foto: Ida Magntorn, Marie Olsson Nylander

Annons