Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Mjuka textiler och generösa ljusinsläpp hemma hos designern i Paris

27 mar, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Mjuka textiler och generösa ljusinsläpp hemma hos designern i Paris
För designern Ana Kraš handlar inredning om att klä på hemmet, att ändra om så mycket det går och att ta in textilier, gärna de egna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos #4 - Angelica SvanströmBrand logo
Hemma hos #4 - Angelica Svanström

För att inte ledsna arbetar designern Ana Kraš i flera discipliner. Hon rör sig sömlöst mellan design, konst, fotografi och sitt arbete som kreativ chef på textilföretaget &Drape.

– Jag har alltid arbetat inom flera områden, jag vet inget annat och för mig är det perfekt. Jag är så tacksam över att få fördjupa mig, jag kan försvinna från världen i dagar och ändå känna att jag inte missar något.

Här sitter Ana och arbetar. Bordet är hennes egen design för Gir. Stolar av Bruno Rey, Hay. Gardinerna silar dagsljuset och ger det där mjölkiga, fina ljuset, hennes egen design för &Drape.
Här sitter Ana och arbetar. Bordet är hennes egen design för Gir. Stolar av Bruno Rey, Hay. Gardinerna silar dagsljuset och ger det där mjölkiga, fina ljuset, hennes egen design för &Drape.Hedi Stanton
Annons
Ana gör om hemma hela tiden, hon beskriver det som att hon klär på utrymmet.
Ana gör om hemma hela tiden, hon beskriver det som att hon klär på utrymmet.Hedi Stanton

Ana Kraš är född i Belgrad i Serbien. Efter att ha studerat inredningsarkitektur och möbeldesign på universitet tog hon sig till Los Angeles och New York och arbetade i USA i ett decennium. Men för några år sedan flyttade hon till Paris där hon numera har ateljé och bostad.

PARIS ELFTE ARRONDISSEMENT

– Min lägenhet ligger i Paris elfte arrondissement, det är min favoritstadsdel. Lugnt, mycket grönska, inte så mycket turister, jag tycker att mina kvarter har känslan av en liten by i jättestaden.

– Jag flyttade till Paris när covid härjade som värst. Det tog tre månader att hitta den här bostaden. Jag tyckte omedelbart om ljuset, golven, den öppna spisen och att det fanns ett badkar. Det har jag aldrig haft förut!

Annons
Arbetsplats på dagen, matbord på kvällen. Den öppna spisen minner om hur lägenheten en gång tedde sig.
Arbetsplats på dagen, matbord på kvällen. Den öppna spisen minner om hur lägenheten en gång tedde sig.Hedi Stanton
Det mjuka ljuset är något Ana eftersträvar. Runt det rejäla matbordet sker mycket av hennes skapande.
Det mjuka ljuset är något Ana eftersträvar. Runt det rejäla matbordet sker mycket av hennes skapande.Hedi Stanton

Hur har ditt hem växt fram?

– Jag behöll layouten eftersom det är en hyresrätt. I stället har jag organiserat möblerna lite som på ett museum placerade mitt i rummen och inte längs väggarna. Jag tycker att mina gardiner Frame som jag designat för &Drape lyfte hela intrycket, de släpper igenom ljuset men känns på intet vis romantiska.

Annons

– Möblerna här hemma är alla designade av mig, jag är van att omge mig med mina prototyper. Träbordet har jag designat för serbiska Gir, bänkar och soffbord gjorde jag under åren i New York. Flera lampor och objekt håller jag på att utveckla för mitt nya varumärke Teget som lanseras snart. Det enda jag inte gjort är stolarna av Bruno Rey från 1971 som nu produceras för Hay!

Vardagsrummets soffor har fått överdrag designade av Ana för egna varumärket Teget.
Vardagsrummets soffor har fått överdrag designade av Ana för egna varumärket Teget.Hedi Stanton
Annons
Ana stortrivs i Paris elfte arrondissement. Hon arbetar gärna hemma och inreder luftigt för att tankar och skapande ska få fritt spelrum.
Ana stortrivs i Paris elfte arrondissement. Hon arbetar gärna hemma och inreder luftigt för att tankar och skapande ska få fritt spelrum.Hedi Stanton

Hur tänker du runt färg och taktilitet?

– När det gäller färger känner jag mig helt fri och provar mig fram. Det bästa jag vet är att lägga lager på lager av textil och att arbeta mycket med olika texturer.

– Ett viktigt objekt är oljemålningen som jag fått av mina föräldrar, ett fint minne från min uppväxt.

Den mjuka textilkänslan går igenom i alla rum. Gardiner ur The frame collection för Drape.
Den mjuka textilkänslan går igenom i alla rum. Gardiner ur The frame collection för &Drape.Hedi Stanton
Annons
”Jag tycker att skira vita gardiner kan vara lite för romantiska, pass-poalerna lägger till den där grafiska känslan som gör gardinen ’hårdare’. Det är en väldigt liten detalj, men den förändrar helt gardinens karaktär”, säger Ana.
”Jag tycker att skira vita gardiner kan vara lite för romantiska, pass-poalerna lägger till den där grafiska känslan som gör gardinen ’hårdare’. Det är en väldigt liten detalj, men den förändrar helt gardinens karaktär”, säger Ana.Hedi Stanton

Går det att säga något om din inredningsstil?

– Lika lite som jag kan säga något om min klädstil, lika lite kan jag sammanfatta hur jag inreder. Men den är mångsidig och fri. Jag tänker faktiskt lite på mitt hem lite som när jag klär på mig, jag klär på utrymmet och jag ändrar hela tiden. Jag skulle bli helt uttråkad annars.

ANA KRAŠ

Designer, fotograf och konstnär.
Bor: I hyresrätt i Paris elfte arrondissement.
Gör: Kreatör och designer, samt driver det egna varumärket Teget.
Följ: @teget

Från badkaret blickar man ut över Paris takåsar. Svårt tänka sig en mer klassisk utsikt.
Från badkaret blickar man ut över Paris takåsar. Svårt tänka sig en mer klassisk utsikt.Hedi Stanton

Fotograf: Hedi Stanton

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons