Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Dags för Affordable Art Fair – tips till nya konstköpare

01 okt, 2014 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Affordable Art Fair intar Stockholm. Nu är konstmässan – där ingen fråga är för dum – tillbaka igen. Ikväll är det vernissage.

Har du någonsin tittat på en tavla och funderat på vad som gör den bättre än en annan? Eller varför ett fotografi kostar 2 000 – medan ett annat kostar 200 000? Då ska du bege dig till Affordable Art Fair, konstmässan som för tredje året i rad går av stapeln i oktober. Konceptet startades av Will Ramsay i London 1999 med målet att bjuda in ovana konstköpare till en öppen miljö med förhållandevis låga priser – och massor med olika sorters konst.

– Ett galleri kan kännas stelt, tyst och obekvämt om man inte är van. Vanligtvis visas bara en konstnär åt gången och inga priser är utsatta. Här behöver man inte vara konstexpert för att kliva in och tycka och tänka, säger Emma Weinerhall, mässgeneral.

Ungefär 2 000 verk vandrade i fjol ut genom dörren – uppemot 30 procent till förstagångsköpare. Mässan samlar även många unga gallerier och konstnärer som på så sätt får möjlighet att nå ut med sina verk.

Annons

– Vi vill att konstnärer ska kunna leva på sin konst, säger Emma.

Emmas bästa tips till nya konstköpare:

1. Ingen fråga är för dum! Många konstverk har en historia och blir mycket mer intressanta om man får del av den. Våga fråga – och ha kul.

2. Lita på magkänslan. Det finns många föreställningar om oskrivna regler och förutfattade meningar i konstvärlden, men det som tilltalar dig beror på dina erfarenheter.

3. Kolla några stora mått hemma, men låt inte ditt val begränsas av den perfekta platsen. Faller du för ett konstverk hittar du rätt plats!

Affordable Art Fair pågår den 2–5 oktober i Magasin 9 i Frihamnen i Stockholm, entré 150 kr.

Öppettider:

Torsdag  2 oktober13 – 18

Fredag  3 oktober11 – 18

Lördag 4 oktober11 – 18

Söndag 5 oktober11 – 18

Läs mer på www.affordableartfair.com/stockholm.

Recent-grads-Fabian-Tholin

På utställningen Recent Graduates visas ett urval av årets nyutexaminerade konstnärer från landets många konstskolor. Ovan ser ni Untitled, olja på bomull, av Fabian Tholin, Konsthögskolan i Umeå.

Annons
Amy-Judd,Back-to-Back-Oil-on-canvas

Back to Back av Amy Judd på Hicks Gallery.

 

Arrivals,-Isabel-Leal-Bergstrand,-Stolthet

Stolthet av Isabel Leal Bergstrand på galleriet Arrivals.

Annons
sakvinst2014_EvaKerek_Hasse-i-roda-soffan_olja-pa-ritfilm

I år har Affordable Art Fair extra fokus på konstföreningar och Sveriges Allmänna Konstförening, SAK, har sin vinstutställning på mässan. SAK vinst 2014, Eva Kerek, Hasse i röda soffan, olja på ritfilm, 43×62 cm.

Sonja-Hesslow,-Gul-ballong

Believe in your dreams av Sonja Hesslow, Galleri Duerr.

Carolina-Falkholt_Auktoritet

Auktoritet av Carolina Falkholt på graffittiinriktade Scam Gallery.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons