Maxa uteköket i sommar – 6 enkla och inspirerande tips

Maxa uteköket i sommar, 6 enkla tips att inspireras av

Länge leve uteköket! Här är 6 snygga och inspirerande knep som piffar upp lagom till utesäsongen.
22 juni, 2021
0:51

Efter reklamen: 5 växter att odla på balkongen

(0:51)

Ingen sommarsäsong utan uteliv! För många av oss innebär sommaren långa, avkopplande dagar utomhus på balkongen, uteplatsen eller trädgården. Med ett utekök finns alla nödvändiga faciliteter nära till hands samtidigt som en naturlig social mittpunkt tar form.

Se till att maxa utesäsongen och uteköket med smarta lösningar, lugnande grönska och funktionella komponenter.

Så maxar du uteköket i sommar – 6 enkla tips som piffar upp:

1. Smarta modullösningar

Satsa på ett utekök med modullösningar, här från Ikea

Låt utesäsongen gå i en funktionell anda med praktiska lösningar anpassade efter dina preferenser. Foto: Ikea.

Utekök behöver inte innebära en fast lösning utan anpassningsmöjligheter. Numera finns det smarta moduler som möjliggör ett flexibelt utekök anpassat efter dina behov och preferenser.

Rullvagnar är praktiska att integrera och erbjuder både arbetsyta och förvaring. Transportera ingredienserna mellan kök och grill eller varför inte använda som serveringsvagn när måltiden närmar sig? Lägg till en arbetsyta i rostfritt stål för slitstark yta med simpel rengöring och glöm inte förvaringslådor i olika storlek.

2. Grönska i mängder

Inred uteköket med grönska

Skapa en härligt grönskande inramning till ditt utekök med växter, blommor och kryddor. Foto: DBKD.

Harmonisk grönska finns i många av våra hem och på våra uteplatser, men hur ser det egentligen ut i uteköket? Nu är det hög tid att låta den grönskande trenden finna sin väg till sommarköket, både för att skapa stämning och lyfta närodlade favoriter.

Tänk somrig inramning med vackra Medelhavsväxter i säsong och ätbara växter till alla dagens mål inom räckhåll.

3. Jordig palett

Jordiga färger är trendiga 2021

Inspireras av Mateus med klassiska dukningar i jordiga kulörer med blandade texturer. Foto: Mateus.

Den naturnära kulörtrenden är fortsatt stark och nu ligger fokus främst på jordiga färger. Integrera trendpaletten i sommardukningen genom att addera kulörer som brunt och beige i olika nyanser. Färgerna är stilrena i sitt utförande och enkla att duka med tack vare sin neutrala färgskala.

Inspireras av svenska Mateus och addera en lekfull twist till den tidlösa paletten med bubbliga och räfflade ytor. Klassisk dukning möter spännande blickfång!

4. Närproducera mera

Närodla mer och ställ fram i en funktionell hylla

Låt närodlingen skapa ett rustikt blickfång både utomhus och inomhus. Foto: String.

Under det gångna året har intresset för odling fått en helt ny mening. Oavsett om det gäller skapandet av en lummig oas inomhus, på balkongen eller en odling har närproducering lockat allt fler.

Se till att lyfta fram utekökets mest vitala kryddor och ingredienser med en rymlig hylla i anslutning till ditt utekök. Utöver att nödvändigheterna finns inom räckhåll skapas en härlig Medelhavskänsla perfekt för hemestersäsongen.

5. Smidig självbevattning

Självbevattningssystem från Gardena

Är du bortrest i sommar? Numera finns det många självbevattningssystem som gör jobbet åt dig och håller blommor och växter i toppskick. Foto: Gardena.

Effektivisering är A och O för alla hemmets ytor, inte minst de ytor vi använder som mest. Självbevattningssystem finns i många varianter, både för den lilla odlingen och större trädgården.

Utöver dess självgående och lättskötta fördelar stormtrivs växterna i självbevattning. Rötterna söker sig till fukten och sköter smidigt absorberingen.

6. Två i ett-lösning

Avlastningsyta till uteköket från Skagerak

Skageraks smarta Pantry module 1 samlar utekökets nödvändigheter på ett och samma ställe. Foto: Skagerak.

Inget utekök är komplett utan en tydlig avlastningsyta. Inspireras av compact living och satsa på en kompakt avlastningsyta med många möjligheter. Genom att addera förvaring samlar du alla nödvändigheter på ett och samma ställe.

Dessutom är det tacksamt med en yta som inte är fast. Om du är ute efter ett flexibelt utekök är det smart att kika efter alternativ som enkelt går att justera och flytta på utan några svårigheter.

Missa inte

6 fina och praktiska utekök

Vem vill inte laga mat under bar himmel?

Loppisar och second hand-butiker att besöka i sommar – hela listan

Dags att fynda!

Checklista: Det här ska du tänka på när du köper sommarhus

Spana in innan du slår till!