Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Mat, konst, Asien och Amerika präglar det charmiga trähuset – kika in

29 mar, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Mat, konst, Asien och Amerika präglar det charmiga trähuset – kika in
På en skogstomt i Stockholms skärgård har Jonas Cramby och Maria Nilsson satt bo. En gemensam kärlek till mat, konst, Asien och Amerika präglar hemmet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inred med din egen konst – så gör du en snygg tavlaBrand logo
Inred med din egen konst  – så gör du en snygg tavla

Grannarna kallar huset för Fågelholken. De är inte helt fel ute. Byggt på pålar och av limträbalkar liksom svävar Maria Nilssons och Jonas Crambys trähus ovanför marken ute i Gustavsberg. Naturtomten gränsar mot en skog och nedanför huset rinner en bäck. Inget hus i trakten är det andra likt. Här finns allt från röda små stugor till lyxiga villor. Området kallas Betsede, ett ord som härleds till vikingatiden och som på ett ungefär lär betyda båtled. Betsede ligger i en vik och Maria och Jonas har båtplats, det är ändå Stockholms skärgård vi pratar om.

Annons
Husets mest använda del är köket. Jonas Cramby och Maria Nilsson lagar alltid mat, gärna från jordens alla kök. Sämst tycker barnen om svensk husmanskost. Kök platsbyggt tillsammans med Placard. Stolar, Joy objects. Den rosamålade kökssoffan har varit Jonas mormors, nu är den hunden Dollys plats.
Husets mest använda del är köket. Jonas Cramby och Maria Nilsson lagar alltid mat, gärna från jordens alla kök. Sämst tycker barnen om svensk husmanskost. Kök platsbyggt tillsammans med Placard. Stolar, Joy objects. Den rosamålade kökssoffan har varit Jonas mormors, nu är den hunden Dollys plats.Fanny Rådvik

Att de två västgötarna skulle hamna här var aldrig självklart. Maria har rötterna i Trollhättan, Jonas är uppvuxen i Kvänum. De bodde med sina fyra barn från tidigare relationer i en vindsvåning vid Mariatorget.

– Aldrig mer landet eller att vara beroende av bil tänkte jag, efter att ha vuxit upp så, säger Maria, som är ansvarig för illustrerade fackböcker på Natur & Kultur. Men så dök det här huset upp – på landet!

Jonas, Maria och familjens yngsta älskling Dolly, en American staffordshire terrier.
Jonas, Maria och familjens yngsta älskling Dolly, en American staffordshire terrier.Fanny Rådvik
Annons
På kökets öppna hyllplan samsas allsköns pryttlar som paret köpt eller fått under årens lopp.
På kökets öppna hyllplan samsas allsköns pryttlar som paret köpt eller fått under årens lopp.Fanny Rådvik

– Det är som en sommarstuga och hus i ett. Vi gillar Gustavsberg och att det trots allt bara är 30 minuter med buss till Slussen, säger Jonas, journalist och kokboksförfattare till bland annat Texmex från grunden, Japansk grillning och Americana (Natur & Kultur). Han fotograferar och formger också böcker.

Det är ett tvåplanshus på 115 kvm byggt 2007, med två tidigare ägare. Jonas och Maria har bott här i tre år. Nedre plan består av hall, badrum och kök med vardagsrum. På det övre planet finns tre sovrum och två mindre utrymmen/garderober som har blivit ungdomsrum. Det är så klart compact living de veckor alla sex i familjen är hemma, och de finns inte mycket förvaring, men det upplevs inte som trångt. I stället charmigt med de små prången som utnyttjas till rum. Vem älskar inte en koja?

Annons
Den mjukrosa färgen gör sig fint mot de omålade limträbalkarna. Stolar, Joy Objects. Handblåst glaslampa, Simon Klenell.
Den mjukrosa färgen gör sig fint mot de omålade limträbalkarna. Stolar, Joy Objects. Handblåst glaslampa, Simon Klenell.Fanny Rådvik
Böcker, reseminne, konstobjekt och tavlor. Fin backdrop med de trärena balkarna. Eames Plastic side chair för Vitra.Tavlan från amerikanska västern är gjord av Mark Maggiori, en franskamerikansk målare.
Böcker, reseminne, konstobjekt och tavlor. Fin backdrop med de trärena balkarna. Eames Plastic side chair för Vitra.Tavlan från amerikanska västern är gjord av Mark Maggiori, en franskamerikansk målare.Fanny Rådvik
Annons

Köket är nyinsatt och ritat tillsammans med Placard. Målat i en snäll, rosa ton. Det blir en fin kontrast mot den mörka granitskivan.

Limträbalkarna har behållits trärena, liksom plankgolvet och taket som är byggt av plywood. Överallt tar man i trä och det bidrar till en genuin, rustik och mjuk känsla.

Ta i trä. Rufft men ändå är känslan varm med allt trä i huset i Betsede. Hyllor, Dog house design. Fåtöljer och soffor i skinn i serien Togo av Michel Ducaroy för Ligne Roset år 1973.
Ta i trä. Rufft men ändå är känslan varm med allt trä i huset i Betsede. Hyllor, Dog house design. Fåtöljer och soffor i skinn i serien Togo av Michel Ducaroy för Ligne Roset år 1973.Fanny Rådvik
Att det är två personer som arbetar med böcker syns det tydligt överallt. Alla dörrar är skjutdörrar i plywood.
Att det är två personer som arbetar med böcker syns det tydligt överallt. Alla dörrar är skjutdörrar i plywood.Fanny Rådvik
Annons

Värmen kommer från golvvärme och kaminen som oftast är tänd. Eftersom huset inte är isolerat blir det bra inomhusluft med självdrag.

Om man ska nämna någon inredningsstil är det lätt att fastna i ordet americana. Det liksom sjunger som i en country- eller bluegrasslåt. Det är Lilla huset på prärien light.

– Eller kanske en fjällstuga där både Asien och Amerika syns? funderar Maria.

På det övre planet finns tv-rum, tre sovrum och två mindre krypin.
På det övre planet finns tv-rum, tre sovrum och två mindre krypin.Fanny Rådvik
På konsolerna trängs böcker intill kära ting. De röda lacksakerna är inköpta i Asien på resor, främst i Taiwan och Japan.
På konsolerna trängs böcker intill kära ting. De röda lacksakerna är inköpta i Asien på resor, främst i Taiwan och Japan.Fanny Rådvik
Annons

Mjuka, låga skinnsoffor, mycket textilier, konst, glas, keramik och platsbyggda bokhyllor tillsammans med en enorm monstera präglar hemmet med personlighet.

– En del privata inköp från arbete med olika böcker har hamnat här hemma. Och eftersom vi bor nära Gustavsbergs porslinsfabrik har det blivit en del köp där direkt från konstnärernas ateljéer, säger Maria.

Bakom det vackra tyget på ovanvåningen döljer sig ett av barnens krypin. Gardinen/draperiet är sytt av afrikanska indigotyger inköpta från Second sunrise. Blandade smycken från bland annat Larry Smith.
Bakom det vackra tyget på ovanvåningen döljer sig ett av barnens krypin. Gardinen/draperiet är sytt av afrikanska indigotyger inköpta från Second sunrise. Blandade smycken från bland annat Larry Smith.Fanny Rådvik

Tre enorma fönster blickar ut mot tomten och släpper in ljus och naturen. Årstidens växlingar är tydliga här. På tomten finns en bastu. Och verandan rymmer grill och utekök. Matlagning och hantverk är gemensamma intressen för Maria och Jonas.

Annons

– Livet på landet passar oss. Varenda dag tar vi skogspromenader med Dolly, vår American staffordshire terrier.

Fotot i sovrummet är från Mexico City taget av Calle Stoltz för boken Taco loco. Överkastet från El Cosmico i Marfa, USA.
Fotot i sovrummet är från Mexico City taget av Calle Stoltz för boken Taco loco. Överkastet från El Cosmico i Marfa, USA.Fanny Rådvik

Foto: Fanny Rådvik Stylist: Ida Lauga

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons